Χωρίς ΜΜΜ & σχολεία αύριο Τετάρτη 8/3 - Τα αιτήματα των εργαζομένων

Τι συνέβη;

Γεωργία Θεοδωρίδου
Youweekly Editor
(EUROKINISSI)
(EUROKINISSI)

Το χειρόφρενο σε τρένα, προαστιακό, πλοία και μερικά σχολεία, θα συνεχιστεί μέχρι την Τετάρτη, μετά τις αποφάσεις των σωματείων εργαζόμενων της Ηellenic Train να συνεχιστεί η απεργία στον σιδηρόδρομο.

Διαβάστε επίσης: Τραγωδία Τέμπη: Ανεστάλη η στάση εργασίας σε Ηλεκτρικό και Μετρό - Η κίνηση στήριξης για τα θύματα

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ), χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει ακόμα οριστικές αποφάσεις για τη μορφή τους καθώς τα μέσα ενδέχεται να πραγματοποιήσουν δρομολόγια τις μεσημεριανές ώρες προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των απεργών που θα μετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται.

Η αυριανή 8/3 απεργία τωων ΜΜΜ & Σχολείων

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των σωματείων εργαζομένων της Hellenic Train, (Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης με την Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ) αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 τονίζοντας ότι "δίνουμε μάχη για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων αλλά και για να λάμψει η αλήθεια και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται".

Τρόλει
"Απαιτούμε από όλους τους αρμόδιους φορείς", δηλώνουν οι εργαζόμενοι, "να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη των σχετικών μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο, με σκοπό να μη βιώσουν ξανά εργαζόμενοι και συμπολίτες μας τέτοια ολέθρια τραγωδία".

Ποιοι κλάδοι έχουν προκηρύξει απεργία

Κλειστές αναμένεται να είναι οι δημόσιες υπηρεσίες στη χώρα την Τετάρτη, καθώς η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε 24ωρη απεργία για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και συγκέντρωση στην Αθήνα την ίδια μέρα στις 12:30, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Όπως έγινε γνωστό, στην κινητοποίηση θα συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) που κήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά. Η κινητοποίηση αρχίζει στις 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι η "στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων…" απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

Χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις που απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στην απεργία της 8ης Μαρτίου 2023 και στη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

"Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα", αναφέρει η ΔΟΕ και προσθέτει: "Όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις".

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ενώ αναμένονται οι αποφάσεις και στα άλλα μέσα μεταφοράς. Δεμένα θα μείνουν παράλληλα και τα πλοία στα λιμάνια. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν, επίσης, οι εργαζόμενοι στην Υγεία, την Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις εφορίες, τις πολεοδομίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κοινό αίτημα η λήψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας και η απόδοση ευθυνών σε όλα επίπεδα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Απροσπέλαστο θα είναι για αρκετές ώρες το κέντρο της Αθήνας από τις διαδηλώσεις των επαγγελματικών κλάδων.