Βγάζουν επιπεφυκίτιδα ή... - Τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού στα παιδιά

Έχει ήδη εξαπλωθεί στην Ινδία

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Σοκ προκαλεί η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού με ονομασία "Αρκτούρος" που αναγνωρίστηκε ως υποπαραλλαγή της μετάλλαξης «Όμικρον» και ήδη έχει εξαπλωθεί στην Ινδία.

Όπως έχει ειπωθεί, η εν λόγω παραλλαγή έχει ένα ιδιαίτερο επιπλέον σύμπτωμα όσον αφορά τα παιδιά, καθώς όσα βρίσκονται θετικά σε αυτήν, έχουν επιπεφυκίτιδα ή κόκκινα μάτια χωρίς πύον. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που δεν είχε παρατηρηθεί σε κανένα από τα προηγούμενα "κύματα" κορωνοϊό.

Θανατηφόρα η παραλλαγή Αρκτούρος

Αρκετοί επιστήμονες, ωστόσο δεν αναμένουν ότι η παραλλαγή «Αρκτούρος» θα είναι πιο θανατηφόρα από άλλους τύπους κορωνοϊού που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή.

Να σημειωθεί ότι ο ΠΟΥ παρακολουθεί επί του παρόντος τον Αρκτούρο, επιστημονικά γνωστό ως XBB.1.16, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου, με τους αξιωματούχους να λένε ότι έχει κάποιες μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία.

Τι αναφέρει Ιαπωνική μελέτη

Mια ιαπωνική μελέτη που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, έδειξε ότι η παραλλαγή «Αρκτούρος» είναι 1,2 φορές πιο μολυσματική από την «Κράκεν». Οι επιστήμονες ανάρτησαν τα ευρήματά τους στην επιστημονική βάση bioRxiv και έγραψαν ότι αυτό το πλεονέκτημα υποδηλώνει ότι η νέα παραλλαγή θα «εξαπλωθεί παγκοσμίως στο εγγύς μέλλον». Ωστόσο, δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή αποφεύγει την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια ή η προηγούμενη μόλυνση σε σχέση με την «Κράκεν».

Η αύξηση των κρουσμάτων που προκάλεσε το νέο στέλεχος οδήγησε το ινδικό κρατίδιο Χαριάνα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, να επαναφέρει τις μάσκες στους δημόσιους χώρους. Η Βίνα Τζορτζ, υπουργός Υγείας της νότιας πολιτείας Kerela, επανέφερε το περασμένο Σάββατο τις μάσκες για τις έγκυες γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις. Οι αξιωματούχοι υγείας ζήτησαν επίσης στα κρατίδια να αυξήσουν τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό, αναφέρει η Daily Mail.