Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Καταιγίδες και χαλάζι στην Αττική - Πόσες μέρες θα κρατήσει η κακοκαιρία

Η ΕΜΥ προειδοποιεί

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Παρόλο που οι ζέστες έχουν ξεκινήσει για τα καλά, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, καθώς από σήμερα, Σάββατο 10/76 μέχρι και την Δευτέρα 12/6 θα πέσουν βροχές, καταιγίδες και χαλάζι που θα πλήξει και πολλές περιοχές της Αττικής (δείτε εδώ αναλυτικά την πρόγνωση για όλες τις περιοχές της Ελλάδας).

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ

Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας την Κυριακή (11-06-2023) και τη Δευτέρα (12-06-2023) με ένταση των φαινομένων αστάθειας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι:

Η Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης), η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), η Εύβοια καθώς και η κεντρική και βορειοανατολική Πελοπόννησος.

Στην Αττική προβλέπεται να επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά και βόρεια του νομού καθώς και η πόλη της Αθήνας.

Η προειδοποίηση του Μαρουσάκη

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του Open, Κλέαρχου Μαρουσάκη, το σκηνικό του καιρού αλλάζει μέσα στις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, από το Σαββατοκύριακο και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες σε πολλές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού αλλά και του δυτικού και βόρειου Αιγαίου.

Οι ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στον ηπειρωτικό κορμό κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, ενώ μέσα στη νύχτα αλλά και κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών θα επηρεάζουν θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και αυτό συμβαίνει διότι μέσα στην ημέρα η ξηρά αποθηκεύει μεγάλα ποσά θερμότητας ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί οι θαλάσσιες εκτάσεις εμφανίζονται πιο θερμές με αποτέλεσμα τα φαινόμενα αυτά αστάθειας να μετατοπίζονται προς τα εκεί διότι για να δημιουργηθούν και να συντηρηθούν στην εποχή την οποία βρισκόμαστε χρειάζονται αυτή τη θερμότητα σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο αέρα στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Αυτά τα φαινόμενα αστάθειας μπορεί χρονικά να μην έχουν μεγάλη διάρκεια, σε τοπικό επίπεδο όμως μπορεί να προκαλέσουν πολλά και σημαντικά προβλήματα ακόμη και απώλεια ανθρώπινης ζωής. Αυτό οφείλεται στην εκδήλωση των κεραυνών οι οποίοι εξαιτίας της έντονης αστάθειας εμφανίζουν μεγάλη ισχύ αλλά και συχνότητα, όπως γράφει στην ιστοσελίδα του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Από τις καταιγίδες πολύ πιθανόν να επηρεαστούν τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη.