Σοκαριστική εικόνα από την φωτιά στον Έβρο - Ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα η καμένη έκταση

Στάχτη και αποκαΐδια απ' άκρη σ' άκρη

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Σοκαριστική εικόνα από την φωτιά στον Έβρο - Ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα η καμένη έκταση

Τραγική είναι η κατάσταση στον Έβρο. Η φωτιά που ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου καίει για 16η ημέρα και έχει σαρώσει στο πέρασμα της τεράστιες εκτάσεις γης, ζώα και περιουσίες. Καθημερινά στέλνονται νέα μηνύματα εκκενώσεων με την πυροσβεστική να δίνει μια δύσκολη μάχη.

Νεότερα δορυφορικά δεδομένα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο, έγιναν σήμερα 3/8 διαθέσιμα.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).

Η εικόνα από την φωτιά στον Έβρο

  • 440.180 στρ αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).
  • 318.700 στρ αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).
  • 81.140 στρ αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Δείτε επίσης: Βίντεο ντοκουμέντο από τις τελευταίες στιγμές των 18 ανθρώπων που απανθρακώθηκαν στο δάσος της Δαδιάς

Φωτιά Έβρος

Γιατί δεν σβήνει η πυρκαγιά

Οι ειδικοί εξηγούν:

«Διαθέτει συμπαγή πυκνόφυτη βλάστηση με τις κόμες των δέντρων να είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και η μία να επικαλύπτει την άλλη. Έτσι ενώ η πυρκαγιά καίει στον υπόροφο δηλαδή η πυρκαγιά είναι έρπουσα τα εναέρια μέσα που επιχειρούν δεν επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αφού το νερό των βολών τους στο σύνολο του δεν φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο» εξήγησε ο κ. Τσίγκας, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.