Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Αυτές είναι οι 13 περιοχές που θα δεχτούν "επίθεση" από τον Elia!

Αύριο θα έχουμε μεγαλύτερη επιδείνωση!

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Μπορεί το Σαββατοκύριακο να είχαμε ζέστη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ωστόσο, από σήμερα 26/9 ξεκινάει η κακοκαιρία Elias, για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι. Σύμφωνα όμως με το meteo.gr, μεγαλύτερη επιδείνωση θα δούμε από αύριο 26/9.

Τι αναφέρει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού του meteo.gr

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες εκδηλώθηκαν μέχρι το πρωί της Τρίτης 26/09 κυρίως στη Στερεά, στη Δυτική Θεσσαλία και στην Ήπειρο. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρά φαινόμενα αναμένονται για το υπόλοιπο της ημέρας σε Ιόνιο, Δυτική και Κεντρική Στερεά, Πελοπόννησο και δευτερευόντως σε Θεσσαλία και Ήπειρο. Τα φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στα Κεντρικά Επτάνησα.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο μέχρι το πέρας της Τρίτης 26/09, δεχόμενες τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, εντοπίζονται στους νομούς Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας και από αργά το απόγευμα Καρδίτσας και Τρικάλων.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τρίτης 26/09. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Την Τετάρτη 27/09, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση, επηρεάζοντας περισσότερο τα κεντρικά, ανατολικά, και νότια τμήματα της χώρας. Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στη Ανατολική και Νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά και κυρίως στην Πελοπόννησο - ιδιαίτερα Κεντρική και Βόρεια - η οποία φαίνεται να δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη, με έντονα φαινόμενα στο νομό Χανίων.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τετάρτης 27/09. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τρίτη 26/09 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική), ενώ την Τετάρτη 27/09 θα αναβαθμιστεί στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Το meteo.gr/ΕΑΑ μέσα από το πυκνό δίκτυο σταθμών του σε συνδυασμό με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και μελετώντας τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία των αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης θα ενημερώνει με νεότερες ανακοινώσεις σχετικά με το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας.

Δείτε και την πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα!