Νωχελικός ο Οκτώβρης, που θα "ντυθουν" στα λευκά: Τα μερομήνια μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2023

Τι αναμένεται να αντιμετωπίσουμε

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Unsplash.com
Unsplash.com

Ο Χαράλαμπος Σαχτούρης «βλέπει μπροστά» και μας αναλύει με τον δικό του τρόπο τα μερομήνια του 2024 από τον Οκτώβρη μέχρι και τα Χριστούγεννα.

Τα μερομήνια «μίλησαν»

Οκτώβρης

Μερομήνια Οκτωβρίου
Unsplash.com

Εισέρχεται νωχελικός και με αργό βηματισμό. Η ηρεμία αυτή δείχνει να παρατείνεται, συνδυασμένη με υγρασία στην ατμόσφαιρα και ομίχλες σε κάποια σημεία. Ως απότοκο της κατάστασης αυτής έρχεται μια σχετική, όχι έντονη, δροσιά, η οποία σιγά σιγά λιγοστεύει και η συμπλήρωσης της πρώτης δεκάδας των ημερών μας βρίσκει μάλλον σε ζεστουλό περιβάλλον. Το βοριαδάκι που ακολουθεί αναταράσσει κάπως το ήρεμο κλίμα και ρίχνει λίγο τις θερμοκρασίες. Κι αυτό όμως, με τη σειρά του, εκτονώνεται σιγά σιγά και δίνει τη θέση του σε ήπιο νοτιά ομιχλώδη και νεφοσκεπή. Στη φάση αυτή υπάρχει πιθανότητα κάποιας βροχόπτωσης, αλλά δεν πρόκειται για κανονικά πρωτοβρόχια. Έτσι φθάνουμε και στην έξοδο.

Νοέμβρης

Μερομήνια Νοεμβρίου
Unsplash.com

Μπαίνει με καλή διάθεση . Υπόσχεται και την ποθούμενη βροχή. Την καθυστερεί όμως. Τελικά μας κάνει τη χάρη, όχι όμως στην ποσότητα της επιθυμίας μας. Με βορεινή ψυχρούλα υποδεχόμαστε το τρίτο δεκαήμερο, αλλά δεν κρατάει πολύ. Ο αποχαιρετισμός του μήνα γίνεται σε υγρή , βροχερή ατμόσφαιρα.

Δεκέμβρης

Μερομήνια Δεκεμβρίου
Unsplash.com

Βροχάρης και συνεπώς αισιόδοξος εισέρχεται. Συνεχίζει έτσι ως τα … «νικολοβάρβαρα» και λίγο ακόμα. Μετά το δεκάρισμα ίσως φουντώσουν τα υγρά στοιχεία , για να ακολουθήσει εναλλαγή και ύφεση. Πάνω στο χαμήλωμα των φαινομένων, ο βοριάς θα πάρει τη σκυτάλη, αργά αλλά σταθερά, θα αυξάνει τις εντάσεις του και πολύ πιθανά, θα μας επιδαψιλέψει με χιονόνερο ή χιόνι. Πάνω στα χριστουγεννόσκολα ημερεύει ξανά η κατάσταση , μέχρι να παραδοθεί η σκυτάλη στο νέο μήνα και στο νέο χρόνο.

Διαβάστε εδώ τι λένε τα μερομήνια μέχρι και τον Ιούνιο του 2024