28η Οκτωβρίου: Ποια είναι η αμοιβή των εργαζομένων και τι αλλάζει φέτος;

Δεν είναι αργία για όλους

Γιώτα Πεπαρίδη
Youweekly Editor
Unsplash
Unsplash

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου πέφτει Σάββατο, αλλά μερικοί εξακολουθούν να εργάζονται, ποια είναι η αμοιβή αυτών, και ποιες είναι οι φετινές αλλαγές.

Η αμοιβή των εργαζομένων και οι αλλαγές στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Η εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου πέφτει Σάββατο φέτος, αλλά δεν είναι αργία για όλους τους εργαζόμενους.

Αναλυτικότερα, η εθνική επέτειος είναι υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα,
των ιδιωτικών επιχειρήσεων που είναι κλειστές ούτως ή άλλως τα Σάββατα και τις Κυριακές, των εμπορικών καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ, των καταστημάτων περιποίησης και των κομμωτηρίων κλπ.

Υπογραμμίζουμε, πως για τους παραπάνω μισθωτούς εργαζόμενους απαγορεύεται η απασχόληση, αλλά και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

Δείτε επίσης: Στο νοσοκομείο ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Ωστόσο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι μισθωτοί εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν κατά την 28η Οκτωβρίου θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής, οι ημερομίσθιοι θα πάρουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν, οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια, όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους. Παράλληλα, δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Το ημερομίσθιο της 28ης Οκτωβρίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρηθεί, όμως, η μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.

28η Οκτωβρίου
NDP

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Οι υπόλοιπες αργίες του 2023

  • Δεκέμβριος

Χριστούγεννα: Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου

Σύναξη της Θεοτόκου: Τρίτη 26 Δεκεμβρίου