Κακοκαιρία Bettina: Στα "λευκά" η Βόρεια Ελλάδα - Το μήνυμα του 112 στην Αττική

Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Γιώτα Πεπαρίδη
Youweekly Editor
Κακοκαιρία Bettina: Στα

Και ενώ είχαμε συνηθίσει τις υψηλές θερμοκρασίες, ξαφνικά στην Ελλάδα το βαρομετρικό έπεσε κατακόρυφα, επιβεβαιώνοντας, πως πλέον έχουμε περάσει από το καλοκαίρι, όχι στο φθινόπωρο, αλλά στον τσουχτερό χειμώνα. Ήδη, οι τελευταίες εξελίξεις, από τα ξημερώματα του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου, έχουν δείξει, πως η χώρα έχει υποδεχθεί για τα καλά τις έντονες βροχοπτώσεις, ακόμα και τα χιονισμένα τοπία.

Η Κακοκαιρία Bettina έχει αρχίσει να δείχνει το "σκληρό της πρόσωπο", αφού έχει κιόλας ντύσει στα λευκά τη Βόρεια Ελλάδα, και έχει οδηγήσει την Πολιτική Προστασία μετά τη Θεσσαλονίκη (δείτε εδώ τι να προσέξετε), να στείλει μήνυμα και στην Αττική, που εφιστεί την προσοχή των πολιτών.

"Άσπρισε" η Βόρεια Ελλάδα

Περιοχές, όπως η Φλώρινα, το Νυμφαίο, η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα έχουν χιονιστεί και φωτογραφίες από τα τοπία τους κάνουν το γύρω του διαδικτύου, και φανερώνουν την απότομη "εισβολή" του χειμώνα.

Το 112 προειδοποιεί και την Αττική

Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας απέστειλε μήνυμα στις 17:30, σήμερα το απόγευμα, προειδοποίησης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, για το επόμενο 12ωρο.

112 αττική

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ

Πιο συγκεκριμένα:

Κακοκαιρία αναμένεται το Σαββατοκύριακο (25-11-23 και 26-11-23), με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από το Σάββατο το βράδυ και κυρίως την Κυριακή, οπότε θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Δείτε επίσης: «Έρχονται τα πρώτα χιόνια»: Τι λένε τα μερομήνια για την βαρυχειμωνιά που ξεκινά

Πιο αναλυτικά:

  • Α. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται:

α. στα δυτικά από τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου, αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 7 με 8 και γρήγορα βορειοδυτικοί 8 με 9 και πιθανώς τοπικά στο Ιόνιο έως 10 μποφόρ.

β. στα ανατολικά από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου νοτιοδυτικοί 7 με 9, με ριπές που πιθανώς θα φτάνουν και τα 10 μποφόρ. Σταδιακά από το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς έως 9 μποφόρ.

γ. εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής.

  • Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Σάββατο:

α. στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

β. πρόσκαιρα θα επηρεαστούν η υπόλοιπη Μακεδονία, η υπόλοιπη Πελοπόννησος, τα δυτικά και νότια κυρίως τμήματα της Κρήτης, η δυτική Θεσσαλία και η κεντρική Στερεά.

γ. τα ισχυρά φαινόμενα τη νύχτα του Σαββάτου θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν.

  • Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα και πιθανώς τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.