"Ατμοσφαιρικό βουνό": Για ψυχρές αέριες μάζες προειδοποιεί ο Μαρουσάκης - Θα "χτυπήσουν" την Ελλάδα με χιόνια και στο Αιγαίο από 28/1

Η πρόγνωση του

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
unsplash.com
unsplash.com

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μιλώντας στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος στο OPEN, μίλησε για το "Ατμοσφαιρικό βουνό" που έχει υψωθεί προς την περιοχή της δυτικής και κεντρικής Μεσογείου, αναφέροντας πως θα επηρεάζει και την Ελλάδα από την Κυριακή 28/1.

Έρχονται ψυχρές αέριες μάζες σύμφωνα με τον Μαρουσάκη

Όπως δήλωσε, τις επόμενες ημέρες θα σημειωθούν χαμηλές θερμοκρασίες με τον χώρα να παραμένει σε χειμωνιάτικο "κλοιό". Θα ξεκινήσουν από την Κυριακή κα θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη που δεν αποκλείεται να πέσουν χιόνια και σε χαμηλότερα υψόμετρα, στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στο Αιγαίο.

Η μεταβολή του καιρού να σημειωθεί πως αφορά τις περιοχές από την Πίνδο και ανατολικότερα.

Δείτε επίσης αναλυτικά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδα, πως θα είναι ο καιρός σήμερα Πέμπτη 25/1.

Αναλυτικά τα Μερομήνια από Φεβρουάριο μέχρι Αύγουστο

Φλεβάρης

Πονηρούλης ο κουτσός. Με το «καλημέρα» δείχνει πως το πάει για να …φλεβίσει. Αμ δε!!! Πριν συμπληρώσει βδομάδα, κατσουφιάζει και μας φιλοδωρίζει με βροχούλες στα χαμηλά και χιονάκια στα ψηλώματα. Η εικόνα αυτή, με μικρά διαλείμματα, κρατά ως και το τέλος της τρίτης βδομάδας. Από κει και πέρα ηρεμεί και υποδέχεται το Μάρτη…μες στην καλή χαρά!

Μάρτης

Γελαστός μας καλημερίζει κι ο Μάρτης και καθώς κυλούν οι μέρες δείχνει πως επιθυμεί να κρατήσει το χαμόγελό του. Συμπληρώνει έτσι μια βδομάδα κι από κει γλυκά γλυκά, το γυρίζει στη νεφωσιά, στην υγρασία και στη βροχόπτωση. Καθώς μεσοκοπά, μετά από ένα μικρό, χαλαρό διάλειμμα, ξανασυνοφρυώνεται για να μας προσφέρει βροχές και χιόνια (τα δεύτερα μόνο στα ψηλώματα), με μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων στις βορειότερες περιοχές. Οδεύοντας προς την έξοδο καθαρίζει, ξηραίνεται, ο βοριάς γίνεται τσουχτερός, ίσως δημιουργήσει προβλήματα και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Κι έτσι ποικιλόμορφος καλωσορίζει τον διάδοχό του.

Απρίλης

Φουριόζος εισέρχεται ο μήνας. Άνεμοι βόρειοι ισχυροί, ακτοπλοϊκά προβλήματα, σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Η εικόνα αυτή κρατάει πάνω από ένα δεκαήμερο. Στο σημείο αυτό αποφασίζει να μεταμορφωθεί λιγάκι, με μείωση της έντασης του ανέμου, εμφάνιση βροχοφόρων νεφών, με συνέπεια το νότισμα της γης, με βροχούλες και χιονόνερα. Λίγο πριν την υποδοχή της μεγαλοβδομάδας, σαν να το μετανιώνει ο μήνας, αποφασίζει να θυμηθεί τις πρώτες μέρες του και μεταστρέφεται ανάλογα. Πριν τον αποχαιρετισμό, ωστόσο, χαλαρώνουν κάπως οι μετεωρολογικές συνθήκες και η Πρωτομαγιά αναμένεται γι’ άλλους ως αγωνιστική και γι’ άλλους ως ανθεστηριακή!

Μάης

Η διττή προσωπικότητα της πρώτης του Μάη και η μελαγχολική διάθεση της Μεγάλης Εβδομάδας διαπλέκονται και συνθέτουν τη μετεωρολογική εικόνα των ημερών. Πάνω στο πρώτο άγγελμα της ορθόδοξης Ανάστασης ξανανθίζουν τα μετεωρολογικά φαινόμενα, αλλά σύντομα παραχωρούν τη θέση τους σε βροχούλες και δροσιές. Αν επαληθευτούν οι αυγουστιάτικες παρατηρήσεις, ο Μάης, για το Β. Αιγαίο, φαίνεται να είναι ένας από τους πιο υγρούς μήνες της φετινής αγροτικής χρονιάς. Η συνθήκη αυτή ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση τριών εβδομάδων, οπότε μπορούμε να μιλήσουμε εισαγωγικές δοκιμές του επερχόμενου θέρους. Με την εικόνα αυτή, τα χαλαρά βοριαδάκια, την αρχικά ξηρή και προς το τέλος ευχάριστη ατμόσφαιρα, μας αποχαιρετά κι ο Μάης.

Ιούνης

«Βαρυχειμωνιά με φουριόζο και απειλητικό Γενάρη» - Τι λένε τα μερομήνια μέχρι τον Ιούλιο του 2024

Γλυκό το πρώτο βήμα του Θεριστή και (τοπικά) κάπως βροχερό. Γρήγορα όμως μας δίνει να καταλάβουμε ότι έπεται καλοκαιράκι. Στη βδομάδα πάνω βοριαδίζει, ξηραίνεται η ατμόσφαιρα και ανεβαίνει (όχι υπερβολικά) η θερμοκρασία. Η κατάσταση αυτή διατηρείται ως τη μέση περίπου, οπότε ξαναμουχρώνει η ατμόσφαιρα και η πιθανότητα βροχής επανέρχεται, κυρίως στις βορειότερες περιοχές. Μετά την Τρίτη εβδομάδα επικρατεί ξηρό και θερμό βοριαδάκι, κάτι σαν πρώιμο μελτεμάκι. Κατά τον αποχαιρετισμό χαμηλώνουν οι εντάσεις και επικρατεί υποφερτή ζεστούλα.

Ιούλιος

Χαλαρό και ήρεμο το ξεκίνημα του τελευταίου μήνα των ημερομηνιακών παρατηρήσεων. Οι θερμοκρασίες τσιμπάνε λιγάκι ακόμα προς τα πάνω και πάνω στην εβδομάδα εντείνεται ο βοριοανατολικός αγέρας, για να δηλωθεί η παρουσία των πραγματικών ετήσιων μελτεμιών. Λίγο πριν το εικοσάρισμα φαίνεται να συννεφιάζει λιγάκι και να δροσίζει η ατμόσφαιρα, αλλά η εικόνα αυτή δεν κρατάει πολύ. Ίσως σημειωθούν κάποιες βροχοπτώσεις σε άλλες, πιο βόρειες και πιο δυτικές περιοχές. Καθώς ξετυλίγονται τα τελευταία μέτρα στο κουβάρι των ημερών αρχίζουν να ανεβαίνουν αργά αργά οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.

Αύγουστος 2024

Πρώτο δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, κανονικές βορειοανατολικά. 11-21 ισχυρός καύσωνας. 22-26 ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Τέλος του μήνα με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.