Θεσσαλονίκη - Σάλος με την τρανσφοβική επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλους: 21 συλλήψεις και χιλιάδες αντιδράσεις

«Δεν θα μείνετε ατιμώρητοι», δηλώνει ένα απ' τα δύο θύματα

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Θεσσαλονίκη - Σάλος με την τρανσφοβική επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλους: 21 συλλήψεις και χιλιάδες αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει μία τρανσφοβική επίθεση που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, λίγο πριν τις 23:00, στη Θεσσαλονίκη, και μάλιστα στην πλατεία Αριστοτέλους, κεντρικό σημείο της πόλης. Δύο non binary μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας καταγγέλλουν πως μία ομάδα ατόμων κατευθύνθηκε προς το μέρος τους, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα και πετώντας τους αντικείμενα, μέχρι να βρουν καταφύγιο σε παραπλήσιο μαγαζί.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο:

Πληροφορίες λένε, μάλιστα, πως οι υπάλληλοι του καταστήματος που προστάτεψε τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δέχτηκαν επίσης σωματική και λεκτική επίθεση, ενώ ο κόσμος κοιτούσε χωρίς να κάνει τίποτα για να βοηθήσει. Ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν στο ανθρωποκυνηγητό παραμένει άγνωστος, με αρχικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 100 άτομα, και περαιτέρω εκτιμήσεις να μιλούν για ακόμα περισσότερους. Η αστυνομία προχώρησε σε 21 συλλήψεις, μεταξύ αυτών 11 ανήλικοι.

Η πρώτη απάντηση ενός εκ των δύο θυμάτων της τρανσφοβικής επίθεσης στη Θεσσαλονίκη

Με αναρτήσεις στα προσωπικά του social, ένα από τα δύο θύματα της επίθεσης στη Θεσσαλονίκη ζητά από άτομα που βρίσκονταν στο σημείο και έχουν πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών να επικοινωνήσουν μαζί του, καθώς συγκεντρώνεται υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντική δίκη. «Θα μπορούσε να είχε αντιδράσει τόσος κόσμος, και απλά δεν έκαναν τίποτα. Νιώθω ντροπή, όχι σοκ», λέει χαρακτηριστικά μέσω βίντεο και συμπληρώνει: «Παρόλα αυτά μας χλευάζανε. Σκεφτείτε να ήταν οι κολλητοί σας. Θα σας άρεσε;»

Σε διαφορετική ανάρτηση, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν θα μείνετε ατιμώρητοι. Θα μάθετε τι σημαίνει σεβασμός. Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία επίθεση που δέχομαι, βέβαια ποτέ ξανά σε τέτοιο scale. Αλλά θα σας πω, ότι δεν θα τα βάλω κάτω, θα φτάσω στα άκρα να τιμωρηθούν και να παραδειγματιστούν τέτοιου είδους συμπεριφορές! Άμα χρειαστεί θα πληρώσω και με την ίδια μου την ζωή».

Με νέα ανάρτησή του, κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας απόψε στις 19:00 στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Σε 21 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία

Πριν από λίγη ώρα, οι 21 συλληφθέντες για την τρανσφοβική επίθεση πέρασαν το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και παραπέμφθηκαν σε δίκη. Ο εισαγγελέας τους άσκησε ποινική δίωξη για εξύβριση κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και στους δύο εκ των κατηγορουμένων ασκήθηκε δίωξη και για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να δικαστούν αύριο το μεσημέρι και έως τότε παραμένουν υπό κράτηση. Οι ανήλικοι, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη σύλληψή τους με προφορική εντολή εισαγγελέα, παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο αρμόδιο δικαστήριο ανηλίκων.

«Η άμεση κινητοποίηση και οι συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, σχετικά με εν εξελίξει επεισόδιο που λάμβανε χώρα στην πλατεία Αριστοτέλους βραδινές ώρες χθες (09-03-2024), οδήγησε στη σύλληψη 21 ατόμων», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για 12 αλλοδαπούς, από Αλβανία και Γεωργία και 9 ημεδαπούς.

Δείτε επίσης: Ξέσπασε δημόσια η Ιωάννα Τούνη: «Ντροπή μόνο! Δεν δέχομαι τίποτα άλλο παρά φυλακή!» - Τι συνέβη

Έντονες αντιδράσεις στα social media

Την ίδια ώρα έντονες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει στα social media με χιλιάδες χρήστες να καταδικάζουν την τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, καθώς και την αντίδραση των όσων βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην πλατεία Αριστοτέλους. Μεταξύ αυτών και η κ. Φώτη, την οποία γνωρίσαμε από τη συμμετοχή της στο MasterChef:

Μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, καταδίκασε τη χθεσινοβραδινή τρανσφοβική επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλους. «Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τη χυδαία, ομοφοβική επίθεση στην καρδιά της πόλης. Η αποδοχή είναι δείγμα Πολιτισμού και Δημοκρατίας. Στην πολύχρωμη, συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα, δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές», τόνισε σε δήλωσή του.