Ολοένα και πιο πυκνό γίνεται το μυστήριο με τα βρέφη που βρήκαν τραγικό θάνατο στην Αμαλιάδα, τα οποία είχαν έρθει σε επαφή με την 24χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου λίγο πριν χάσουν την ζωή τους. Καθημερινά, νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, δημιουργώντας νέα ερωτηματικά και περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την υπόθεση.
Συγκεκριμένα, το πρώτο μωρό της Ειρήνης, ένα κοριτσάκι μόλις 19 ημερών, έφυγε από την ζωή στις 19 Ιουνίου του 2022, ενώ το δεύτερο παιδάκι της, ένα κοριτσάκι 2 μηνών, πέθανε στις 17 Οκτωβρίου του 2023. Περίπου 10 μήνες αργότερα, στις 5 Αυγούστου του 2024, πέθανε το μωρό μιας πολύ καλής φίλης της 24χρονης, με την οποία μάλιστα η ίδια συγκατοικούσε. Επρόκειτο για ένα αγοράκι 15 μηνών.
Ωστόσο, αυτό που οδήγησε τις αρχές στην περεταίρω ερεύνηση της υπόθεσης ήταν ο θάνατος ενός αγοριού 15 μηνών το 2021, όταν του έκανε για πρώτη φορά babysitting η 24χρονη. Η μητέρα του μωρού έκανε καταγγελία στις αρχές και πλέον ερευνούνται όλα τα ενδεχόμενα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από 10 χρόνια και όταν η Ειρήνη ήταν μόλις 14 ετών, η μικρότερη αδελφή της επίσης πέθανε ξαφνικά, κάτω από ασαφείς συνθήκες (δείτε εδώ όλο το χρονικό του μυστηρίου στην Αμαλιάδα).
Αμαλιάδα: Τα αίτια θανάτου των βρεφών
Η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ωστόσο τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά της Ειρήνης δεν αντιμετώπιζαν κάποιο γονιδιακό πρόβλημα που θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατό τους.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα το αίτιο θανάτου για τρία από τα βρέφη ήταν η διάμεση πνευμονίτιδα. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά αντιμετώπιζαν πρόβλημα όσον αφορά την αναπνοή τους, ωστόσο ο συγκεκριμένος όρος δεν εξηγεί το αίτιο πίσω από το πρόβλημα αυτό.
«Είναι μπλεγμένος ο όρος. Είναι περιγραφικός και δεν προσδιορίζει αιτία θανάτου. Δείχνει δηλαδή κάποιες βλάβες αλλά αυτές οι βλάβες δεν δημιουργούνται από μία συγκεκριμένη αιτία αλλά από πολλές. Δεν έχουμε την αιτία. Είναι μία πρώτη προσέγγιση μέχρι να φτάσει στην αιτία. Είναι σαν να λέμε αιτία θανάτου ανακοπή καρδιάς αλλά πρέπει να δούμε από τι δημιουργήθηκε», εξήγησε στην εκπομπή Live News του Mega ο Κωνσταντίνος Δούρος, καθηγητής παιδιατρικής πνευμονολογίας.
«Θα μπορούσε να έχει μία παθολογία και ένας άλλος λόγος είναι να έχει πάθει μία βαριά λοίμωξη που έχει χτυπήσει τον πνεύμονα. Ένας άλλος λόγος είναι το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου. Υπάρχουν μικρά βρέφη που κοιμούνται δεν ξυπνούν ποτέ. Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ασφυξία μπορεί να οδηγήσει σε αυτό. Μπορεί να προκληθεί από την εισπνοή οποιαδήποτε τοξικής ουσίας ή ναρκωτικών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια λέει η αστυνομία
Από την πλευρά της, η Κωνσταντίνα Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής σε καμία από τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που να στοιχειοθετούν εγκληματική ενέργεια.
«Υπάρχουν πέντε θάνατοι οι οποίοι έχουν απασχολήσει τα Μέσα. Για τους οποίους όμως να ξεκαθαρίσω κάτι. Κάποια από αυτά τα παιδιά είτε κατέληξαν στην οικία τους, είτε διακομίστηκαν σε κάποιο νοσοκομείο και κατέληξαν στη συνέχεια στο νοσοκομείο. Και για τις πέντε αυτές περιπτώσεις η Ελληνική Αστυνομία σχημάτισε κανονικά δικογραφία συλλέγοντας προανακριτικό υλικό, βεβαιώσεις των θεραπόντων ιατρών, εφόσον υπήρχε νοσηλεία βέβαια του παιδιού στο Νοσοκομείο και του ιστορικού υγείας του παιδιού. Και για τις πέντε περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε νεκροψία νεκροτομή στα παιδιά.
[…] Άρα η εισαγγελία της περιοχής έχει τους φακέλους και για τα πέντε παιδιά. Φυσικά μπορεί να εξετάσει ξανά από την αρχή μια υπόθεση, δηλαδή μπορεί να ανασυρθεί μια υπόθεση από το αρχείο και να διατάξει και άλλες ανακριτικές ενέργειες πλέον στην αστυνομία. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε πρόσφατα η ίδια.