Καιρός: Η σημερινή εικόνα με τις σχεδόν καλοκαιρινές θερμοκρασίες μοιάζει ιδανική για παραλία, όμως το σκηνικό δεν θα κρατήσει για πολύ. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, η χώρα εισέρχεται σε νέα φάση που περιλαμβάνει έντονη καιρική αστάθεια, με βροχές, καταιγίδες, ακόμα και πιθανές χαλαζοπτώσεις τις επόμενες ημέρες.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος, σήμερα (Τρίτη (12/5) κορυφώνεται η θερμή εισβολή που επηρέασε τη χώρα τις τελευταίες ώρες, με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» σε αρκετές περιοχές στους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά θα αγγίξει ακόμα και τους 34 βαθμούς.

Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες εντοπίζονται στα ανατολικά ηπειρωτικά, στη Θεσσαλία, στην Αργολίδα, στη Λακωνία, αλλά και στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο, με την Κρήτη να βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της ζέστης.

Την ίδια ώρα, όμως, από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη κατεβαίνουν πιο ψυχρές αέριες μάζες, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν εντελώς το σκηνικό από αύριο και κυρίως από την Πέμπτη.

Καιρός: Η αφρικανική σκόνη φεύγει, αλλά έρχονται μπόρες και κεραυνοί

Η σημερινή ημέρα θα κυλήσει γενικά με ηλιοφάνεια, ενώ η αφρικανική σκόνη που σκέπασε πολλές περιοχές αρχίζει σταδιακά να απομακρύνεται προς την Τουρκία, χάρη στην ενίσχυση των ανέμων.

Ωστόσο, αργά το απόγευμα δεν αποκλείονται τοπικές μπόρες και καταιγίδες στα βόρεια ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά, με πιθανότητα για έντονους κεραυνούς αλλά και χαλαζοπτώσεις μικρής διάρκειας.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν αισθητά στα ανατολικά ηπειρωτικά, λειτουργώντας ως καταβάτες και δημιουργώντας πιο ξηρή αλλά και πιο θερμή ατμόσφαιρα.

«Καμίνι» η Αττική – Προειδοποίηση για τους οδηγούς

Στην Αττική, η ημέρα αναμένεται ιδιαίτερα ζεστή, με τη θερμοκρασία να φτάνει έως και τους 28 με 29 βαθμούς, ενώ στα ανατολικά τμήματα του νομού οι τιμές θα είναι ακόμα υψηλότερες.

Παράλληλα, οι άνεμοι θα φτάσουν τα 5 με 6 μποφόρ, κυρίως στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εφιστά ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς που κινούνται στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, καθώς αναμένονται ισχυρές ριπές ανέμου.

Τι θα γίνει στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται πολύ καλές καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, με πιθανότητα όμως για απογευματινές μπόρες ή τοπικές καταιγίδες.

Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 26 με 27 βαθμούς, ενώ το βράδυ θα κάνει ξανά αισθητή την παρουσία του ο γνωστός βαρδάρης.

Αναλυτικά ο καιρός σε όλη την επικράτεια για σήμερα Τρίτη (12/5)

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών όμβρων το μεσημέρι – απόγευμα στα γύρω ορεινά.
  • Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και πιθανώς, κυρίως στα ορεινά, μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 28 τοπικά 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί ή όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 με 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
  • Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 30 με 32 και τοπικά 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 στρεφόμενοι και ενισχυόμενοι μετά το μεσημέρι σε νοτιοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 και στην Κρήτη έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.
  • Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 και τοπικά στα νότια 26 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε live την πορεία του καιρού στο Windy.com

Καιρός: Η μεγάλη αλλαγή από την Πέμπτη (14/5)

Η ουσιαστική αλλαγή του καιρού έρχεται από την Πέμπτη, όταν ψυχρότερος αέρας από τα βόρεια Βαλκάνια θα εισβάλει στη χώρα, φέρνοντας πιο άστατες καιρικές συνθήκες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα επιστρέψει σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή περίπου στους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, θα αυξηθούν οι πιθανότητες για βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, με τα φαινόμενα να εκδηλώνονται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Το ίδιο μοτίβο φαίνεται πως θα συνεχιστεί μέχρι και το Σαββατοκύριακο, ενώ σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, η αστάθεια αναμένεται να διατηρηθεί για περίπου δέκα ημέρες.

Οι πολίτες καλούνται να παρακολουθούν τις προγνώσεις, καθώς οι απότομες εναλλαγές του καιρού μπορεί να φέρουν έντονα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Στο Ιόνιο, τα βόρεια ηπειρωτικά και το βορειοανατολικό Αιγαίο νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ενώ βαθμιαία θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες, όμως νωρίς το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί και βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, αλλά από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες με βαθμιαία εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βορειοανατολικά από βόρειες και στις υπόλοιπες περιοχές από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, κυρίως στα ηπειρωτικά.

Πρόγνωση για την Παρασκευή (15/5)

Στα βορειοδυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και το μεσημέρι – απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα δυτικά όπου και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βορειοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Πρόγνωση για το Σάββατο (16/6)

Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.