Τις τελευταίες πληροφορίες από το μεγάλο πύρινο μέτωπο που μαίνεται στην Οινόη έδωσε ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Αρμόδιος Δρίκος, περιγράφοντας τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε η φωτιά και τη μεγάλη επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον περιορισμό της.
Τι είπε ο δήμαρχος για τα πιθανά αίτια της πυρκαγιάς
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος εξήγησε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε δίπλα στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών, σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σημείο, καθώς η εστία βρισκόταν μόλις 20 μέτρα από τις πρώτες κατοικίες της περιοχής. Ωστόσο, όπως τόνισε, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν εκείνη την ώρα, αν και δυσκόλεψαν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης, οδήγησαν τελικά το πύρινο μέτωπο προς ορεινή και δασώδη έκταση, απομακρύνοντάς το από τον οικισμό και περιορίζοντας τον άμεσο κίνδυνο για τα σπίτια.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, των εθελοντών, αλλά και των εναέριων μέσων αποδείχθηκε καθοριστική, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να προστατεύσουν τις κατοικίες που βρίσκονταν πολύ κοντά στο σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά, αποτρέποντας τα χειρότερα.
Παράλληλα, ο δήμαρχος υπογράμμισε πως στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν ισχυρότατες επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ σε πλήρη κινητοποίηση έχει τεθεί και ο δημοτικός μηχανισμός, ο οποίος συνδράμει διαρκώς το έργο των πυροσβεστών. Για καθαρά προληπτικούς λόγους, αποφασίστηκε και η εκκένωση επτά κατοικιών στην περιοχή της Κασσάνδρας, κυρίως εξαιτίας των πυκνών καπνών και για την προστασία της δημόσιας υγείας των κατοίκων.

Δραματική η κατάσταση με τις φλόγες στη Μάνδρα: Καίει ανεξέλεγκτα η πυρκαγιά – Μήνυμα από το 112 και τεράστια επιχείρηση κατάσβεσης
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και όσα ανέφερε για τα πιθανά αίτια της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι από διερχόμενο όχημα πετάχτηκε τσιγάρο στην άκρη του δρόμου, γεγονός που ενδέχεται να αποτέλεσε την αιτία εκδήλωσης της φωτιάς.

Όπως εξήγησε, οι συγκεκριμένες καταγγελίες βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο των Αρχών, με το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, να εξετάζει καταθέσεις μαρτύρων αλλά και υλικό από κάμερες ασφαλείας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το συγκεκριμένο σενάριο επιβεβαιώνεται και να αποδοθούν, εφόσον προκύψουν, οι αντίστοιχες ευθύνες.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Αρμόδιος Δρίκος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο μια τόσο επικίνδυνη πυρκαγιά να προκλήθηκε από ανθρώπινη αμέλεια, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά τις ημέρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
«Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που το 2026 να πετάει τσιγάρα ή οτιδήποτε άλλο από το αυτοκίνητο», σχολίασε χαρακτηριστικά.




">
">
">
">
">
">
">
">