Σήμερα, Σάββατο 26 Απριλίου, πραγματοποιείται η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Δευτέρα σε ηλικία 88 ετών, και πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί ήδη στην πλατεία Αγίου Πέτρου, όπου βρίσκεται το φέρετρό του για να παρακολουθήσει την ταφή που θα ξεκινήσει στις 11:00 με ώρα Ελλάδος.

Την τελετή θα ηγηθεί ο καρδινάλιος Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως θα δώσουν το παρών αξιωματούχοι, τουλάχιστον 130 ξένων αντιπροσωπειών, για να αποτίσουν φόρο τιμής. Εκεί αναμένεται να βρεθεί πλήθος ηγετών και βασιλικών προσώπων, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μελάνια, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα και Τζόρτζια Μελόνι, αντίστοιχα, ο Βασιλιάς Φελίπε και η Βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας, ο Μάικλ Ντι Χίγκινς και ο Μάικλ Μάρτιν, ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, αντίστοιχα, καθώς και από το Ηνωμένο Βασίλειο ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ (εκ μέρους του βασιλιά Καρόλου). Παρών θα είναι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης – δείτε εδώ τα λόγια του νοσηλευτή του για τις τελευταίες ώρες του.

Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

Απόντες θα είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, διότι έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου και στους δύο, ενώ εκπρόσωπος της Ρωσίας θα είναι η Υπουργός Πολιτισμού, Όλγα Λιουμπίμοβα.

Οι ηγέτες των κρατών θα καθίσουν με αλφαβητική σειρά, βάσει της ονομασίας των χωρών τους στα γαλλικά, καθώς αυτή είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά στη διπλωματία όταν θεσπίστηκαν τα πρωτόκολλα – και θα όσοι παρευρεθούν οφείλουν να ακολουθήσουν το αυστηρό dress code που έχει τεθεί. Οι άνδρες, συγκεκριμένα, πρέπει να φορούν σκούρο κοστούμι με μαύρη γραβάτα και κουμπί του ίδιου χρώματος στο αριστερό πέτο και οι γυναίκες μαύρο φόρεμα, μαύρα γάντια και μαύρο πέπλο. Από κοσμήματα επιτρέπεται μόνο μια σειρά μαργαριταριών.

Μόλις ολοκληρωθεί η εξόδιος ακολουθία, το φέρετρο του Φραγκίσκου θα μεταφερθεί, με πομπή, στη Σάντα Μαρία Ματζιόρε.