Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, καθώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, αποφάσισε την αναστολή καθηκόντων τριών κρατικών ιατροδικαστών. Οι Χριστίνα Τσάκωνα, Αγγελική Τσιόλα και Σωκράτης Τσαντίρης τίθενται εκτός υπηρεσίας, μετά τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Ο λόγος; Οι καταθέσεις τους μπήκαν στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να υπέπεσαν στο αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης.

Το «λάθος» στην υπόθεση Πισπιρίγκου που εγείρει υποψίες

Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια της εισαγγελικής πρότασης που προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία. Η εισαγγελέας Βασιλική Δημοπούλου είχε ζητήσει να διερευνηθούν οι καταθέσεις ιατροδικαστών και παθολογοανατόμων, καθώς διαπιστώθηκαν σοβαρές αντιφάσεις στις τοποθετήσεις τους. Στην υπόθεση εμπλέκονται επίσης οι ιδιώτες ιατροδικαστές Ουρανία Δημακοπούλου και Συμεών Μεσογίτης, καθώς και οι παθολογοανατόμοι Εμμανουήλ Αγαπητός και Κωνσταντίνος Κραββαρίτης.

Η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου, σχολιάζοντας την υπόθεση, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν παραπέμπονται επειδή έκαναν ένα επιστημονικό λάθος. Παραπέμπονται γιατί επέμειναν σε αυτό, παρά τις ενδείξεις ότι ήταν εσφαλμένο. Η Δικαιοσύνη το ερμηνεύει ως κάλυψη μιας βαριάς εγκληματικής πράξης». Από την άλλη, ο δικηγόρος Κώστας Ντάλτας επισημαίνει πως η λανθασμένη εκτίμηση δεν σημαίνει απαραίτητα σκοπιμότητα ή εμπλοκή σε πλεκτάνη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, λέγοντας πως η πρόταση της εισαγγελέως ήταν απόλυτα τεκμηριωμένη. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν η σωστή κίνηση. Το να σφάλει ένας ιατροδικαστής είναι μέσα στα όρια. Το να επιμένει στο λάθος του, όμως, δημιουργεί ερωτήματα», τόνισε.

Πρωτόγνωρη εξέλιξη για την ελληνική δικαιοσύνη

Η συγκεκριμένη απόφαση χαρακτηρίζεται ως πρωτοφανής για τα ελληνικά δικαστικά δεδομένα. Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Λέων, θα πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς στη διδασκαλία των νέων ιατροδικαστών, ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.

Από την πλευρά της, η δικηγόρος του Μάνου Δασκαλάκη, Εύη Αμπάζη, επεσήμανε ότι οι εμπλεκόμενοι ιατροδικαστές και παθολογοανατόμοι έδωσαν τρεις διαφορετικές εκδοχές της υπόθεσης, ανάλογα με το στάδιο της διαδικασίας στην οποία κατέθεταν. Αυτή η συνεχής μετατόπιση της επιστημονικής τους άποψης αποτέλεσε το βασικό στοιχείο που άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα.

Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης Πισπιρίγκου φαίνεται πως δεν αφορά μόνο την κατηγορούμενη, αλλά και εκείνους που κλήθηκαν να ρίξουν φως στο μυστήριο.