Η υπόθεση, που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και περιγράφεται ως ένα από τα σοβαρότερα σκάνδαλα που έχουν απασχολήσει το ελληνικό μπάσκετ, αφορά έξι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), Βαγγέλης Λιόλιος, διαιτητές και πρόσωπα με διοικητικό ή επιχειρηματικό ρόλο στον χώρο του αθλήματος. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται καταγγελίες για δωροδοκία, δωροληψία και πιθανή χειραγώγηση περίπου 50 αγώνων από το 2016 έως το 2026, σε διαφορετικές κατηγορίες, από σχολικές και νεανικές διοργανώσεις έως το κορυφαίο επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος.

Η έρευνα φέρεται να στηρίζεται σε μαρτυρικές καταθέσεις, καταγγελίες και μηνύματα που εξετάζονται ως πιθανά στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού που περιγράφεται στη δικογραφία. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι αναφορές για φερόμενες παρεμβάσεις στη διαιτησία, με σκοπό την ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων ομάδων ή την επηρεασμένη εξέλιξη αγώνων. Οι αρμόδιες Αρχές καλούνται πλέον να αξιολογήσουν το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, να διασταυρώσουν τις καταγγελίες και να αποσαφηνίσουν εάν και σε ποιο βαθμό υπήρξε οργανωμένη προσπάθεια επηρεασμού αγώνων. Σε βάρος των 6 κατηγορουμένων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις που αφορούν κατά περίπτωση δωροδοκία και δωροληψία, στο πλαίσιο του αθλητικού νόμου, ενώ έχει ασκηθεί και δίωξη για εγκληματική οργάνωση.

Ποιος είναι ο ένας από τους δύο μάρτυρες που «κάρφωσε» το κύκλωμα του ελληνικού μπάσκετ

Δύο μάρτυρες, οι οποίοι θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, φέρονται να έχουν περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το σύστημα των ύποπτων αγώνων στο ελληνικό μπάσκετ. Ο ένας από αυτούς, όπως αποκαλύφθηκε στην εκπομπή Αποκαλύψεις είναι ο Βαγγέλης Τσάπας, ο οποίος στο παρελθόν είχε γίνει γνωστός ως «Έλληνας crypto».

«Αποφάσισα να μιλήσω διότι όταν ήρθαν στα αυτιά μου κάποια πράγματα. Τον Κύριο Λιόλιο τον ξέρω από το 2014 και τον κύριο Μαυραγάνη από το 2018. Γνωριστήκαμε όταν ήμουν εγώ στον Φάρο. Ό, τι κατέθεσα, είναι πέρα για πέρα αληθινά κατά την άποψή μου», είπε αρχικά ο κ. Τσάπας στην εκπομπή εξηγώντας τον λόγο που θέλησε να αποκαλύψει ότι είναι ο ένας από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες: «Γιατί να καταστρέφετε πέντε χρόνια η ζωή μου με τέτοια δημοσιεύματα. Επειδή αυτά έχουν εγκριθεί, έγραφαν τότε πως δήθεν εγώ εκμεταλλεύτηκα τον Σεΐχη του Κατάρ. Κανείς δεν έγραψε ότι εγώ αποζημιώθηκα από αυτή την ιστορία. Θα ήθελα σας παρακαλώ να αποκατασταθεί αυτό και για την ψυχική μου υγεία και για τα πάντα. Η απόφασή μου να βγω να μιλήσω, ήξερα πως δεχθώ πάλι τη λάσπη του 21. Ήξερα το ρίσκο» είπε ο ίδιος στην εκπομπή του ΑΝΤ1.

Στην συνέχεια, υποστήριξε: «Δεν είμαι οπαδός καμίας ομάδας, μου είναι αδιάφορο. Όταν είσαι μέσα στα παιχνίδια αυτά δεν μπορείς να είσαι οπαδός. Δε με ενδιαφέρει από αυτή την ιστορία, καμία ομάδα. Αυτή είναι η άποψή μου. Δεν είμαι οπαδός. Στο παρελθόν ήμουν ΠΑΟΚ. Τη μεγαλύτερη νίκη της ζωής μου την έχω κάνει όμως κόντρα στον ΠΑΟΚ. Το γεγονός ότι έφτασαν στα αυτιά μου οι ιστορίες με τα παιδιά, κυκλοφορούν αυτά στον χώρο του μπάσκετ, όταν τα άκουσα, εξερράγην. Εγώ προσωπικά εναντίον του κυρίου Λίολιου γιατί να έχω; Η προσωπική σχέση μας τελείωσε τον Σεπτέμβριο του 2021. Γιατί να μου κάνει εμένα μήνυση ο Λιόλιος, από το 2022; Είναι δυνατόν να βρισκόμαστε στο 2026 και να μην ξέρω εγώ τίποτα για αυτή τη μήνυση. Με αδιάφορο τρόπο “χώρισα” με τον Λιόλιο. Τελευταία φορά βρεθήκαμε στο αεροδρόμιο της Γενεύης, εγώ με την οικογένειά μου και αυτός με τον κύριο Ζήση και τον κύριο Σβερκούνο για ένα παιχνίδι της FIBA. Είμαι στεναχωρημένος από τις εικόνες που βλέπω. Εγώ δεν έχω κανένα μίσος και καμία εκδίκηση μέσα μου. Δεν έχω μίσος σαν άνθρωπος. Για κανέναν. Αναλαμβάνω πλήρως όλα μου τα λάθη, διότι αυτές οι πράξεις που βγαίνουν είναι τελείως λανθασμένες, δεν το παίζω έξυπνος»

Για τα όσα έχει δει μέσα στον χώρο του μπάσκετ, αποκαλύπτει: «Είμαι από το 2004 στον αθλητισμό. Εγώ ξεκίνησα ένας από τους πιο καθαρούς ανθρώπους στον χώρο και τρώγαμε τη μια σφαγή μετά την άλλη. Όλα έχουν κατατεθεί πλήρως στον εισαγγελέα, για αυτό η έρευνα ξεκινάει από το 2016. Αν κρίνεται ότι είμαι αναξιόπιστος μάρτυρας, αυτό είναι δικαίωμά σας. Σε δική μου κατάσταση πριν το “16 δεν είχε πέσει κάτι στην αντίληψή μου. Δεν ήταν δική μου ομάδα ο Φάρος Λάρισας. Έπρεπε όμως να σωθεί η ομάδα για να πουληθεί μετά στη Λήμνο. Θα σας πω το εξής. Είπα κάτι για εκείνον τον αγώνα με τον Γιαννάκη. Βγήκε και ο κύριος Γιαννάκης να πάει να κάνει παράσταση κατηγορίας.

Αυτά βγήκαν χθες από μένα, σήμερα είπε πως θέλει να μιλήσει. Αποδεικνύουν πλήρως αυτά που είπα. Θέλω να τελειώσουμε εδώ για αυτό το κομμάτι, γιατί ίσως κάνω και λάθος που μιλάω. Ήθελα να πω το κίνητρό μου, δεν εξυπηρετώ κανένα συμφέρον, θέλω να εξιλεωθώ για τα λάθη μου στο παρελθόν. Το οφείλω στον εαυτό μου να βγω και να πω την αλήθεια. Αν μου επιφέρει κάποιο κόστος, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Όταν πήγα στον εισαγγελέα, δεν ήξερα τι θα γίνει. Για εμένα όπως το νιώθω, είναι άδικο να… πυροβολούμαι με ψεύτικα δημοσιεύματα για ακόμα μια φορά στη ζωή μου. Αυτά με τα σχολικά ήταν η αφορμή για να μιλήσω. Εγώ ήξερα τα πράγματα από μέσα, και όσα έλεγαν με εξαγρίωναν, ωστόσο αυτό με τα παιδιά ξεχείλισαν το ποτήρι. Ο αγώνας της Αναγέννησης Πάτρας με το Κολλέγιο Θεσσαλονίκης».

Μιλώντας για τις τελευταίες εκλογές της ΕΟΚ, είπε: «Δεν υπάρχει πλευρά του κυρίου Μπουρούση στην ΕΟΚ, υπήρχε πλευρά του Παναγιώτη Φασούλα και μαζί του συντάχθηκα στις εκλογές της Ομοσπονδίας. Εγώ ήμουν σε χαμηλές κατηγορίες το 2016, δε θέλω να πάρω θέση για την κατάσταση του ελληνικού μπάσκετ τότε. Υπάρχουν άνθρωποι πιο σημαντικοί από εμένα στο μπάσκετ, οι οποίοι ξέρουν πράγματα και πρέπει να πάνε την ιστορία παρακάτω. Αν ο εισαγγελέας και ο ανακριτής κρίνουν ότι όσα είπα είναι λάθος, αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου».

Ποιος είναι ο Βαγγέλης Τσάπας

Βαγγέλης Τσάπας
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο Βαγγέλης Τσάπας είναι επιχειρηματίας και πρώην διοικητικός παράγοντας του ελληνικού μπάσκετ, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από την ενασχόλησή του με τον Φάρο Κερατσινίου και τον Ιωνικό Νίκαιας. Η παρουσία του στον χώρο του αθλητισμού συνδέθηκε με σημαντικές αγωνιστικές διακρίσεις, αλλά και με οικονομικές διαφωνίες και υποθέσεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Φάρο Κερατσινίου, η ομάδα πραγματοποίησε αξιοσημείωτη πορεία, φτάνοντας έως τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 2016, ενώ παράλληλα διεκδίκησε την άνοδό της στην Α1. Στη συνέχεια, ο Τσάπας απέκτησε καθοριστικό ρόλο στη διοικητική και οικονομική υποστήριξη του Ιωνικού Νίκαιας, συμβάλλοντας στην επιστροφή του συλλόγου στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ, ύστερα από 32 χρόνια απουσίας.

Βαγγέλης Τσάπας
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Πέρα από τον αθλητισμό, ανέπτυξε δραστηριότητα και στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, μέσω του Hellenic Coin (HNC), ενός ψηφιακού νομίσματος που προβλήθηκε ως ελληνική επιχειρηματική πρωτοβουλία. Το 2021, η σημαντική πτώση της αξίας του νομίσματος, σε συνδυασμό με την αιφνίδια απομάκρυνσή του από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, προκάλεσε ανησυχία και ερωτήματα στους επενδυτές. Τότε, ο ίδιος φέρεται να είχε δηλώσει ότι θα επέστρεφε προκειμένου να διευθετήσει τις εκκρεμότητες που είχαν προκύψει.

Την ίδια περίοδο, δημοσιεύματα έφεραν στο φως οικονομικές διαφορές που σχετίζονταν με τον Ιωνικό Νίκαιας, καθώς και καταγγελίες για ανεξόφλητες υποχρεώσεις που αφορούσαν τη διαχείριση της πολυτελούς θαλαμηγού Al Mirqab. Το όνομά του επανήλθε στην επικαιρότητα το 2024, όταν έγινε γνωστό ότι είχε προχωρήσει σε καταγγελίες για απειλές και εκβιασμούς σε βάρος του. Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, μάλιστα, μεταφέρθηκε και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, έπειτα από κατανάλωση καυστικών χημικών ουσιών.

Βαγγέλης Τσάπας
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Τι κατέθεσε ο Βαγγέλης Τσάπας για το κύκλωμα στο μπάσκετ

Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε το ΠρώτοΘέμα, ο Βαγγέλης Τσάπας φέρεται να είπε στην κατάθεσή του: «Τον Οκτώβριο 2015 και ενώ ο (όνομα ομάδας) και ο Προμηθέας Πατρών ήταν αντίπαλοι, δέχθηκα ένα τηλεφώνημα πρώτη φορά από τον κ. Ευάγγελο Λιόλιο ότι ήθελε να με γνωρίσει. Τότε ο κος Λιόλιος ήταν Πρόεδρος του Προμηθέα Πατρών. Η συνάντησή μας έλαβε χώρα στις 31-10-2015, μία μέρα πριν τον αγώνα των ομάδων μας, σε εστιατόριο στο Ρίο. Εκεί ο κ. Λιόλιος εξέφρασε την εκτίμησή του προς το πρόσωπό μου, λόγω της καλής πορείας του ΦΑΡΟΥ στο μπάσκετ, και ξεκίνησε να μου αναλύει το πλάνο του με την ομάδα του Προμηθέα και συζητήσαμε για το αθλητικό Κέντρο στην Πάτρα, που ήταν πολύ πρωτοποριακό για την εποχή του, και για το πρόγραμμα ΝΟΥΣ. Η συζήτησή μας έγινε σε πολύ καλό επίπεδο και συμφωνήσαμε να έχουμε συνεργασία ανεξαρτήτως αντιπαλότητας των ομάδων μας. Την επόμενη μέρα, έγινε κανονικά ο αγώνας, κερδίσαμε και, μάλιστα, μετά τον αγώνα ο Προμηθέας εξέδωσε συγχαρητήρια ανακοίνωση. Έφυγα εντυπωσιασμένος από τις ιδέες του κου Λιόλιου και, όντως, κρατήσαμε επαφή. Στην πορεία εκείνης της χρονιάς, ο (ομάδα) ξεχώρισε από την αρχή ότι θα ανέβει κατηγορία και ο Προμηθέας είχε μείνει στην τέταρτη θέση – οι δύο πρώτοι θα ανέβαιναν στην Α1 κατηγορία.

Βαγγέλης Λιόλιος
Φωτογραφία: Eurokinissi

Στην πορεία της χρονιάς, μιλούσαμε τακτικά στο τηλέφωνο, με συμβουλευόταν για διάφορα πράγματα γύρω από το μπάσκετ και εκείνη την εποχή είχε έντονη αντιπαράθεση, όπως προκύπτει και από δημοσιεύματα, με τον Εθνικό Πειραιά, ο οποίος κατέληξε στην τρίτη θέση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Λίγο πριν ξεκινήσουν τα play-off, ο κ. Λιόλιος με καλεί να συναντηθούμε σε καφέ στην Ακρόπολη. Ήταν φανερά αποφασισμένος η ομάδα του να ανέβει στην Α1 και να τη μετατρέψει σε ΚΑΕ, γιατί στην Α2 ήταν ερασιτεχνικό σωματείο και ήθελε, μέσω της ΚΑΕ, οι πληρωμές των παικτών και όλα τα έξοδα της ομάδας να φαίνονται, γιατί στο ερασιτεχνικό σωματείο οι πληρωμές των παικτών και τα έξοδα δεν φαίνονταν πουθενά (δεν γίνονταν τραπεζικά). Ήθελε να δικαιολογεί έξοδα.

Βαγγέλης Τσάπας
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Η απάντησή μου ήταν ότι, επειδή είμαι μόνος μου στην ομάδα και δεν αντέχω ούτε έχω τη διάθεση να κάνω ΚΑΕ χωρίς συνεργασία, εγώ, παρά την επερχόμενη άνοδο της ομάδας αγωνιστικά, η ομάδα θα παραιτηθεί από την άνοδο. Επομένως, του είπα ότι αυτό που έπρεπε να τον ανησυχεί είναι να κερδίσει τον (ομάδα του Πειραιά). Του εξήγησα ότι ο (ομάδα μάρτυρα) θα κέρδιζε τον Προμηθέα, διότι ήταν καλύτερη ομάδα και είχε ήδη δύο νίκες από την κανονική διάρκεια και το μόνο που χρειαζόταν ο (ομάδα) ήταν μία νίκη στα επερχόμενη τρία παιχνίδια, τα δύο στην έδρα του (ομάδα), όπου ήταν αήττητος. Τότε με ρώτησε ο κ. Λιόλιος: “Μπορείς να με βοηθήσεις να περάσει ο Προμηθέας τον (ομάδα Πειραιά);”, διότι, όπως επισήμανα παραπάνω, οι σχέσεις των δύο ομάδων ήταν πάρα πολύ κακές. Αυτό που του απάντησα ήταν ότι αυτό που ξέρω είναι ότι οι παράγοντες του (ομάδα Πειραιά) ήταν σε δυσχερή οικονομική κατάσταση και δεν είχαν το ειδικό οικονομικό βάρος να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε μία άνοδο κατηγορίας και σύσταση ΚΑΕ.

Η συζήτηση είχε ω εξής: “ρε παιδάκι μου, αφού δεν έχετε τα χρήματα να διεκδικήσετε την άνοδο και να κάνετε ΚΑΕ, αφήστε το παιχνίδι σήμερα και εγώ είμαι εδώ για σένα”. Αυτά τα είπε ο κ. Λιόλιος. Δεν προσφέρθηκε χρηματικό αντίτιμο. Η απάντηση του κου (στέλεχος της ομάδας το Πειραιά) ήταν: “ενώ θα μπορούσα να σας ζητήσω αντίτιμο, δεν θα το κάνω. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το παιχνίδι δεν θα το παλέψουμε και θέλω να έχουμε μία καλή σχέση μεταξύ μας”. Εγώ εγγυήθηκα για τις καλές σχέσεις από εδώ και πέρα και είπα ότι ο κ. Λιόλιος είναι το μέλλον του μπάσκετ – ας τον αφήσουμε να προχωρήσει, εφόσον εμείς δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα για αυτό. Η συνάντηση τελείωσε και στον αγώνα κέρδισε ο Προμηθέας (60-68 σκορ), ο οποίος προκρίθηκε στον τελικό να παίξει εναντίον του (ομάδα του μάρτυρα). Συναντιόμαστε την επομένη ημέρα, 9-6-2016, πάλι σε κατάστημα καφέ στην Ακρόπολη, όπου με ευχαρίστησε για τη βοήθειά μου, λέγοντάς μου “πάμε στα διά ταύτα”. Με ρωτάει “ισχύει αυτό που είχαμε πει ότι εσύ θα κάνεις πίσω;”. Η απάντησή μου ήταν “βέβαια, ισχύει ό,τι είχαμε πει, απλά θέλω να συζητήσουμε το εξής: ότι εσύ, εάν ο Προμηθέας δεν ανέβει κατηγορία, θα πρέπει να δώσεις 300.000 ευρώ, για να αγοράσεις μία άλλη ΚΑΕ, που θα έχει άλλη έδρα και άλλο ΑΦΜ. Εγώ, εφόσον πάρουμε τη θέση, θα κάνω πίσω, θα παραιτηθώ από την άνοδο, απλά θέλω 100.000 ευρώ, για να κλείσω όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε ο (ομάδα μάρτυρα)”.

Βαγγέλης Τσάπας
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Η απάντησή του (του Λιόλιου) ήταν “εγώ μπορώ να σου δώσω 150.000 ευρώ, αλλά θα ήθελα τα παιχνίδια να πάνε 3-2,” (εννοούσε να χάσει ο (ομάδα) τρία παιχνίδια, για να είναι καθαρή η άνοδος του Προμηθέα (χωρίς να μεσολαβήσει άνοδος του (ομάδα) και παραίτηση στη συνέχεια), ώστε έτσι να γλιτώσεις τα πριμ που θα έδινες στους παίκτες του (ομάδα) για την άνοδο». Η απάντησή μου ήταν 100% αρνητική στο να πάω να πω στους παίκτες μου να χάσουν, ότι εμείς ό,τι κάναμε το κάναμε, θα γράψουμε την ιστορία μας ανεβαίνοντας κατηγορία. Του είπα: “αν θες να γίνει όπως το πρότεινα – η πρότασή μου ήταν ξεκάθαρη”. Μου απάντησε: “πώς εγώ θα είμαι εξασφαλισμένος ότι εσύ θα τηρήσεις το λόγο σου και θα παραιτηθείς από την άνοδο;”. Η απάντησή μου ήταν: “δεν είσαι εξασφαλισμένος, αλλά δεν σου ζητάω και τίποτα μέχρι να γίνει”. Η συνάντηση τελείωσε ήρεμα χωρίς να μείνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος.

Τελικά ο (ομάδα) κέρδισε τον Προμηθέα και ανέβηκε στην Α1 κατηγορία. Το βράδυ, μετά τον αγώνα, ο κ. Λιόλιος μου έστειλε ένα συγχαρητήριο μήνυμα και μου γράφει “ελπίζω να κρατήσεις το λόγο σου”. Του απάντησα ότι πάμε να γιορτάσουμε την επιτυχία μας στα μπουζούκια και ότι από αύριο θα δει. Το επόμενο πρωί γράφτηκε ότι ο (ομάδα) σύμφωνα με πληροφορίες, παραιτείται της ανόδου στην Α1 κατηγορία. Μέσα στις επόμενες μέρες, βγήκε η ανακοίνωση. Μετά την ανακοίνωση, με κάλεσε ο κ. Λιόλιος στο τηλέφωνο, με ευχαρίστησε που κράτησα το λόγο μου και μου είπε ότι θα με ειδοποιήσει το επόμενο τριήμερο πότε και από που θα περάσω να πάρω τα χρήματα που είχαμε συμφωνήσει (100.000 ευρώ). Στις 20-6-2016, πήγα στα κεντρικά γραφεία εταιρείας καφέ στο δαχτυλίδι της Κηφισίας, όπου ο προπονητής (όνομα) μου παρέδωσε, σε γραφείο όπου βρισκόταν, σε μία σακούλα τα χρήματα, λέγοντάς μου “αυτά τα χρήματα είναι για σένα, όπως έχουμε συμφωνήσει. Ο Βαγγέλης δεν μπορούσε να έρθει”. Τα χρήματα ήταν τυλιγμένα σε χαρτοπετσέτες. Τα παρέλαβα και έφυγα. Στη συνέχεια, πήρα τηλ. τον κ. Λιόλιο, για να τον ευχαριστήσω. Με ευχαρίστησε και εκείνος που τήρησα την υπόσχεσή μου.

Βαγγέλης Λιόλιος
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI

Ξεκινήσαμε την κατάστρωση σχεδίου για το πώς ο κ. Λιόλιος θα κέρδιζε τις εκλογές στην ΕΟΚ του 2020, πως θα στρατολογήσουμε σωματεία, ώστε να τον ψηφίσουν και να πως θα ξεκινήσουμε μια άτυπη στρατολόγηση διαιτητών. Η λογική του κ. Μαυραγάνη ήταν να βρούμε φίλους. Ο πρώτος διαιτητής που με φέρνει σε επαφή είναι ο νυν σύμβουλος της διαιτησίας στην ΚΕΔ διεθνής τότε διαιτητής, Ηλίας Κορομηλάς, ο οποίος είχε μπει στη λογική ότι η καριέρα του τελείωνε, λόγω του ορίου ηλικίας, και, επειδή έβλεπε ότι θα άλλαζαν τα πράγματα στην ΕΟΚ, ήθελε ξεκάθαρα να ηγηθεί του νέου σχήματος στη διαιτησία και θα βοηθούσε στη στρατολόγηση των διαιτητών. Εκτοτε ξεκίνησε μία παρέλαση διαιτητών στα γραφεία του κ. Μαυραγάνη. Για όλα αυτά ενημερωνόταν ο κ. Λιόλιος, ο οποίος ήθελε ως μελλοντικός Πρόεδρος της ΕΟΚ να ελέγχει τους διαιτητές, ώστε να ευνοείται ο Προμηθέας.

Ο Μαυραγάνης μου είπε ότι είχε επαφή με τον κ. Πηλοΐδη, με τον οποίο συναντήθηκα στις 15-3-2018 στην καφετέρια ξενοδοχείου στο ισόγειο. Μου δήλωσε ότι ελέγχει και τον κ. (όνομα διαιτητή) τον οποίον εγώ δεν συνάντησα ποτέ, και μου ζήτησε ο κ. Πηλοΐδης προκαταβολή το ποσό των 5,000 ευρώ, για να κερδίσει ο (ομάδα). Επειδή είχα πάει έτοιμος – είχα πάρει χρήματα μαζί μου- του τα έδωσα σε ένα φάκελο, αφού πρώτα πήγα στην τουαλέτα, προκειμένου να μετρήσω το ακριβές ποσό των 5000 ευρώ. Αυτός εξεπλάγη από την ταχύτητα και χαμογελώντας μου είπε “στον αγώνα μεθαύριο θα σου κάνω και ένα δώρο, θα το δεις”. Το δώρο είχε να κάνει με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, προπονητή του Άρη, με τον οποίο είχε κακές σχέσεις. Τον απέβαλε με δύο τεχνικές ποινές, πριν το ημίχρονο, κάτι εξαιρετικά σπάνιο και δη για έναν προπονητή με το ειδικό βάρος του κου Γιαννάκη. Όταν τον απέβαλε, γύρισε εκεί που καθόμουν και μου έκλεισε το μάτι. Οι οπαδοί της Λάρισας χειροκρότησαν τον κ. Γιαννάκη κατά την έξοδό του, αναγνωρίζοντας το άδικο της τιμωρίας του.

Βάσω Τσαρούχα
Αρχείο φωτογραφιών: Eurokinissi

Ακολούθησε άλλη συνάντηση για άλλον αγώνα, στην οποία συμμετείχε ο μάρτυρας και ο κ. Μαυραγάνης. «Ο κ. Πηλοΐδης ορίστηκε ξανά διαιτητής στο παιχνίδι (-) μαζί με την κυρία Βάσω Τσαρούχα, συναντηθήκαμε πρώτα με τον κ. Πηλοΐδη και τον κ. Μαυραγάνη σε κατάστημα καφέ στην οδό Αμαλίας, όπου του είπαμε για το παιχνίδι (-) ότι θέλουμε να έρθει διπλό, για να σωθεί ο (ομάδα), μας είπε ότι ελέγχει και την Τσαρούχα και ότι είναι 5.000 έκαστος. Του είπαμε ότι, εφόσον ο (ομάδα) κερδίσει, θα λάβει τα χρήματα που ζήτησε. Κέρδισε ο (ομάδα) με διαιτητική και, μάλιστα, η ομάδα των αντιπάλων αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση διαμαρτυρίας στο ημίχρονο. Εν συνεχεία, συναντηθήκαμε στο σπίτι μου όπου ο κ. Πηλοΐδης παρέλαβε από εμένα 5.000 για τον ίδιο και 5.000 για την κυρία Τσαρούχα.

Το καλοκαίρι του 2018, μου στέλνει η κα Τσαρούχα μήνυμα και μου λέει: “με όλο το θάρρος, μπορείς να κανονίσεις και για μένα να πάω σε πολυτελές ξενοδοχείο;”. Είπα “θα σ’ το κανονίσω” και πήρα τηλέφωνο τον κ. Μαυραγάνη, του εξιστόρησα τι έγινε, και μου είπε “κανόνισέ το – τα χρήματα θα τα βάλουμε μισά μισά”. Την κράτηση την έκανα 27-7-2018, για διαμονή 6-9-2018 έως 9-9-2018 με κόστος 351,70 τη βραδιά. Η κυρία Τσαρούχα, μετά τη διαμονή της, με ευχαρίστησε πολύ για το δώρο. Εκείνη την εποχή, είχα αναλάβει τον (ομάδα), ο οποίος αγωνιζόταν στην Α2 κατηγορία και πάλευε για την άνοδο. Με Λιόλιο και Μαυραγάνη είχαμε συμφωνήσει ότι καλό θα ήταν να ανέβει και ο (ομάδα), για να έχουμε μία ακόμη ομάδα ενταγμένη στο “σύστημα”».