Κρίσιμη ήταν η σημερινή ημέρα σε ότι αφορά το δυστύχημα των Τεμπών, καθώς πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, η παρουσίαση του τελικού πορίσματος, από τον Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας των Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ). Στην παρουσίαση βρίσκεται η τριμελής επιτροπή διερεύνησης, ενώ στο ξεκίνημα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τη σύγκρουση των τρένων

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση των 178 σελίδων παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του ΕΔΟΣΑΑΜ, Χρήστο Παπαδημητρίου, τον κ. Κώστα Καπετανίδη, προϊστάμενο μονάδας διερευνήσεων ΕΟΔΑΣΑΑΜ, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης και στελέχη της ERA, Bart Accou, Fabrizio Carpinelli.

Το άγνωστο καύσιμο

Ένα από τα βασικά θέματα που αναφέρεται στην έκθεση είναι η πυρόσφαιρα που προκλήθηκε μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων. Από το πόρισμα, λοιπόν, προκύπτει ότι η φωτιά προκλήθηκε από άγνωστο καύσιμο, το οποίο είναι και αδύνατο να προσδιοριστεί, γεγονός που απαιτεί περεταίρω λεπτομέρειες. Παράλληλα επισημαίνεται ότι από την πυρκαγιά που ξέσπασε έχασαν τη ζωή τους 5-7 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν από τη σύγκρουση.

Παράλληλα, η έλλειψη σωστής χαρτογράφησης έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην απώλεια κρίσιμων πληροφοριών. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Παπαδημητρίου, τόνισε πως η μη “ιεροποίηση” του σημείου και η απουσία του ΕΟΔΑΣΑΑΜ οδήγησαν σε απώλεια σημαντικών στοιχείων. Ο Κώστας Καπετανίδης, εξάλλου, υποστήριξε σχετικά: “Το γεγονός ότι καταστράφηκαν στοιχεία μέσα σε τρεις ημέρες δεν έπρεπε να συμβεί και δεν πρέπει να επαναληφθεί”, για να προσθέσει ο Χρήστος Παπαδημητρίου: “Η Επιτροπή δεν μπορεί να αποφανθεί αν οι παραλείψεις έγιναν εσκεμμένα ή από αμέλεια, αλλά καταγράφει ότι έγιναν όλα λάθος”.

Τα λάθη του σταθμάρχη

Τα σημαντικά κενά σε προσωπικό και οι διαδικασίες ελέγχου, επισημαίνονται, επίσης, στο πόρισμα, με την καθυστέρηση της σύμβασης 717, που αφορά την ανάπτυξη κρίσιμων συστημάτων ασφαλείας, να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξαν για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και οι επιπτώσεις από τα μνημόνια, που οδήγησε σε χρόνια προβλήματα στη συντήρηση του δικτύου, στη συνεχή υποβάθμιση των υποδομών και στη διαρκή έλλειψη προσωπικού.

Σε εκείνο το σημείο, μπήκε στο “κάδρο” και ο σταθμάρχης Λάρισας, που όπως αναφέρεται στη σύνοψη του πορίσματος, δεν χρησιμοποίησε την αυτοματοποιημένη μέθοδο προκειμένου να ορίσει τη διαδρομή για τον συρμό IC-62 για να φύγει από τον σταθμό Λάρισας προς τα βόρεια, προς Νέους Πόρους, βάσει της οποίας θα είχαν ρυθμιστεί σωστά όλες οι αλλαγές. Αντίθετα, χειρίστηκε τις αλλαγές χειροκίνητα και ξέχασε να τοποθετήσει τις αλλαγές 118 A/B στην “κύρια” θέση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει τον συρμό στο IC-62 προς την αντίθετη κατεύθυνση από την κανονική διαδρομή, με το λάθος αυτό να περνάει απαρατήρητο από τον σταθμάρχη, μετά από την αναχώρηση του IC-62.

Σημειώνεται, μάλιστα, στην ίδια σύνοψη ότι “αυτές οι ενέργειες και οι αποφάσεις του σταθμάρχη πρέπει να γίνουν κατανοητές στο δύσκολο επιχειρησιακό πλαίσιο το οποίο είχε να αντιμετωπίσει εκείνο το βράδυ. Δεδομένων των διαθέσιμων στοιχείων, είναι πολύ απίθανο ο σταθμάρχης να είχε την πρόθεση να βάλει τον συρμό IC-62 στην αντίθετη τροχιά. Ο πίνακας ελέγχου που έπρεπε να χρησιμοποιήσει για τον απομακρυσμένο χειρισμό των αλλαγών μπορεί να είναι εύκολος στη χρήση από πιο έμπειρους σταθμάρχες, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση όταν ο σταθμάρχης δεν είναι αρκετά έμπειρος. Αυτό ίσχυε για τον σταθμάρχη εκείνης της βάρδιας, καθώς ο πίνακας ελέγχου περιείχε χρήσιμες πληροφορίες σε διαφορετικά σημεία, χρησιμοποιήθηκαν εναλλακτικά διαφορετικοί τρόποι λειτουργίας των αλλαγών και δεν υπήρχαν σαφείς γραπτές οδηγίες”.

Το πόρισμα θα σταλεί στον εφέτη ανακριτή

Tο τελικό πόρισμα από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ πρόκειται να αποσταλεί στον εφέτη ανακριτή που χειρίζεται τις έρευνες, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στη δικογραφία. Σημειώνεται, εξάλλου, πως στη συνέχεια αναμένονται επίσης τα πορίσματα του ΕΜΠ, καθώς και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Διαβάστε επίσης: Απεργία Τέμπη 28/2: Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Τι θα συμβεί με μετρό, λεωφορεία και ταξί

Δεν έγινε δεκτή η αναβολή της ανακοίνωσης του πορίσματος

Τέλος θυμίζουμε πως οι συγγενείς των θυμάτων είχαν καταθέσει αίτημα στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ να μετατεθεί η ανακοίνωση του πορίσματος για την τραγωδία στα Τέμπη. Οι λόγοι είναι το πένθος που έχει κηρυχθεί όλη η χώρα για την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, αλλά και οι επικείμενες συγκεντρώσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε Ελλάδα και Ευρώπη.