«Αθήνα: Το Ζωντανό Παρελθόν»

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Nikolai von Bismarck στη γκαλερί Stefanidou Tsoukala

Λατομεία Διονύσου
Λατομεία Διονύσου

Αθήνα, 30/5/2024: Μία συναρπαστική εξερεύνηση της Αθήνας που φέρνει στο προσκήνιο το παρελθόν και το παρόν της πρωτεύουσας μέσα από καινοτόμες φωτογραφικές τεχνικές, παρουσιάζει ο διεθνούς φήμης βρετανός φωτογράφος Nikolai von Bismarck στα εγκαίνια της νέας του έκθεσης με τίτλο «Αθήνα: Το Ζωντανό Παρελθόν», στις 11 Ιουνίου στη γκαλερί Stefanidou Tsoukala.

«Αθήνα: Το Ζωντανό Παρελθόν»

Το θέμα της έκθεσης, "Αθήνα: Το Ζωντανό Παρελθόν" είναι ιδιαίτερα συγκινητικό. Υποδηλώνει ένα ταξίδι μέσα από τους διαφορετικούς σταθμούς της ιστορίας της Αθήνας, καθοδηγούμενο από το μεταφορικό νήμα της Αριάδνης, που συνδέει την αρχαία Ελλάδα με τη σημερινή ζωντανή μητρόπολη. Μέσα από το φωτογραφικό στυλ του Nikolai von Bismarck, ο οποίος «παίζει» με την υφή και το χρώμα για να δημιουργήσει διαχρονικές εικόνες, αναδεικνύεται το ιστορικό βάθος της Αθήνας αλλά και η συνεχής εξέλιξη και δυναμική ενέργεια που χαρακτηρίζει την πόλη. Γνωστός για τη χρήση ειδικού Polaroid φιλμ και μοναδικών ψηφιακών τεχνικών, ο von Bismarck, ο οποίος ξεκίνησε από φωτογράφος μόδας, καταγράφει εικόνες με μια νεωτερική και αντισυμβατική προοπτική που γεφυρώνει τον χρόνο.

άγαλμα Λόρδου Βύρωνα
Άγαλμα Λόρδου Βύρωνα

Η γκαλερί, υπό τη διεύθυνση της Laura Tsoukala, δίνει έμφαση στην ελληνική κληρονομιά και παράδοση στις εκθέσεις της, μια προσέγγιση που συγχρονίζεται με τη μοναδική φωτογραφική τεχνική του Nikolai von Bismarck. Αυτή η συνεργασία προσφέρει στο κοινό μια μοναδική εμπειρία που προσκαλεί τους θεατές να γνωρίσουν την Αθήνα μέσα από έναν φακό που εκθειάζει τόσο το ιστορικό της παρελθόν όσο και το δυναμικό της παρόν.

Η Laura Tsoukala πιστεύει στην διασύνδεση του interior design, της αρχιτεκτονικής και του κόσμου της τέχνης, εστιάζοντας στην αξία της τέχνης στον χωρικό σχεδιασμό όχι μόνο ως μέσο διακόσμησης, αλλά ως ένα ουσιαστικό συστατικό με οντότητα.

Με ακαδημαϊκό υπόβαθρο στην Ιστορία και την Αρχαιολογία, η Laura Tsoukala φέρνει μια μοναδική προοπτική στο έργο της στον εσωτερικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική, συνδυάζοντας την ιστορική γνώση με την σύγχρονη αισθητική. Αυτή η προσέγγιση υπογραμμίζει την βαθιά της εκτίμηση για την πολιτιστική σημασία των αντικειμένων μέσα στους χώρους, καθοδηγώντας την στην επιμέλεια συλλογών που ξεχωρίζουν για την σύγχρονη αισθητική και την σύνδεσή τους με την ιστορία.

Αεροδρόμιο Ελληνικού
Αεροδρόμιο Ελληνικού

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 11 Ιουνίου έως τις 12 Σεπτεμβρίου

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινές (εκτός Δευτέρας και Κυριακής) 10.00-18.00 και Σάββατο (10.00-15.30)

Stefanidou Tsoukala Gallery, Λεωφ. Κηφισίας 136, 15125 Αθήνα

Λίγα λόγια για τον φωτογράφο Nikolai von Bismarck

Ο Nikolai von Bismarck είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς και καινοτόμους φωτογράφους της γενιάς του. Χρησιμοποιεί μια ευρεία γκάμα πειραματικών και δημιουργικών φωτογραφικών τεχνικών, από μεταξοτυπία και κάμερες μεγάλου φορμά, έως tin type, Super 8 και Polaroid φωτογραφία. Έκανε τα πρώτα του βήματα στη φωτογραφία ως βοηθός της Annie Leibovitz, ενώ έχει χαρακτηρίσει τον Sir Don McCullin ως μέντορά του στα πρώτα του έργα.

Αναζητώντας εκτυπωτές και σπάνια φιλμ από όλο τον κόσμο, ο von Bismarck αναδεικνύει τις τεχνικές του δημιουργώντας μοναδικές φωτογραφίες σε συνεργασίες του με διεθνείς εμβληματικούς οίκους μόδας, όπως οι Dior, Celine, Miu Miu, Fendi και Chanel.

Τα πορτρέτα του Nikolai von Bismarck έχουν κοσμήσει εξώφυλλα και editorials για τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας (Vogue, W, Arena Homme +, Harper’s Bazaar, World of Interiors, Cabana και Self Service), ενώ έχει φωτογραφίσει κορυφαία μοντέλα και διεθνείς προσωπικότητες του πολιτισμού, από τη Bella Hadid και την Christy Turlington έως τον Virgil Abloh, τον Sir Ben Kingsley, την Tilda Swinton και τον A$AP Rocky.

Το αστείρευτο πάθος του για την τέχνη τον έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο προκειμένου να εμπνευστεί και να δημιουργήσει τις φωτογραφικές συλλογές του. Από την Αιθιοπία, την Κούβα και την Ινδία, έως τους γορίλες της Ρουάντας και την εμπόλεμη Ουκρανία.

Τα έργα του έχει εκτεθεί στη Royal Academy του Λονδίνου ενώ επίσης έχουν δημοσιευτεί σε δύο βιβλία της Rizzoli: το 2019 στο The Dior Sessions, και το 2022 στο The Fendi Set.

Nikolai von Bismarck
O φωτογράφος Nikolai von Bismarck

Λίγα λόγια για τη Γκαλερί STEFANIDOU TSOUKALA

Η γκαλερί Stefanidou Tsoukala, υπό την ηγεσία της Laura Tsoukala και με έδρα την Αθήνα, λειτουργεί ως ένας χώρος έκφρασης και δημιουργίας που συνδέει τους κόσμους των σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών και σχεδιαστών με τις ιστορικές εμπνεύσεις της αρχαίας Ελλάδας. Η γκαλερί δίνει προτεραιότητα στην ανακάλυψη και προώθηση εξαιρετικών ταλέντων και αναδεικνύει την κληρονομιά της παραδοσιακής τέχνης και τις καινοτομίες του σύγχρονου design.

Η προσέγγιση της γκαλερί δίνει έμφαση στη συναισθηματική, καλλιτεχνική και ιστορική σημασία των επιλογών της. Εστιάζει σε εκθέματα που καθιστούν ασαφή τα όρια ανάμεσα στο design και την τέχνη, προκαλώντας στον επισκέπτη ισχυρές συναισθηματικές αντιδράσεις.

Laura Tsoukala
Η επιμελήτρια της έκθεσης, Laura Tsoukala

Παρουσιάζοντας έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών όπως ο Takis, η Vana Xenou και η Λιάνα Βασάλου, με διεθνείς εικονικές μορφές όπως ο Vladimir Kagan και ο Paul Evans, η γκαλερί δημιουργεί έναν διάλογο μεταξύ της πλούσιας ιστορικής και καλλιτεχνικής παράδοσης της Ελλάδας και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας design. Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός όχι μόνο προβάλλει το συλλεκτικό design, αλλά και φωτίζει τη βαθιά διασύνδεση μεταξύ ιστορίας, τέχνης και σχεδιασμού καθιστώντας τη γκαλερί Stefanidou Tsoukala μοναδική και επιδραστική.