Κανέλα & Γαρύφαλλο: Με μενού αφιερωμένο στα μανιτάρια

Αντλώντας έμπνευση από την ηπειρώτικη φύση

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Κανέλα & Γαρύφαλλο: Με μενού αφιερωμένο στα μανιτάρια

Αν και δεν είμαι φανατική των μανιταριών, η επίσκεψή μου στο Κάτω Ζαγόρι στη Βίτσα ομολογώ πως μου άλαλξε άρδην την άποψη. Η περιοχή είναι γεμάτη μανιτάρια, που σαγηνεύουν με την ομορφιά τους όταν τα ανακαλύψεις στα δάση της περιοχής.

Κι επειδή η πεζοπορία στη φύση είναι το καλύτερό κου, ήρθα σε μια πρώτη επαφή με τα υπέροχα μανιτάρια του τόπου. Από εκεί και πέρα έμαθα τα γευστικά τους μυστικά στο Νο1 εστιατόριο της περιοχής, αφού σαν το "Κανέλα & Γαρύφαλλο" δεν υπάρχει όμοιο.

Χώρος... βγαλμένος από παραμύθι

Η πρώτη εικόνα που αντίκρισα ήταν ένα μικρό παραδοσιακό πέτρινο κτίσμα, που αμέσως σε μεταφέρει σε άλλη εποχή, συνδυασμένο αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο της άγριας ομορφιάς των βουνών. Κι επειδή κάτι μου θύμιζε όλο αυτό το επιβλητικό σκηνικό, η απάντηση δόθηκε από τον ιδιοκτήτη, αφού εδώ γυρίστηκε η ταινία “Αναπαράσταση” του Θ. Αγγελόπουλου.

εστιατοριο

Η αυθεντική διακόσμηση, τα γήινα χρώματα και το ανάλαφρο αλλά προσεγμένο στήσιμο της τραπεζαρίας συνθέτουν ένα περιβάλλον φιλόξενο, προϊδεάζοντάς με για μια απολαυστική εμπειρία. Μάλιστα, εγώ ήμουν τυχερή, αφού ο καιρός ήταν καλός, οπότε απόλαυσα το γεύμα με την παρέα μου στην πλακόστρωτη αυλή με τη μαγευτική θέα της Βίτσας.

κανέλα και γαρίφαλο

Μενού-ωδή στα μανιτάρια

Αντλώντας έμπνευση από την ηπειρώτικη φύση, άγρια και επιβλητική, αλλά συνάμα αρμονική και γήινη, η κουζίνα του εστιατορίου αλλάζει ανάλογα με την εποχή του χρόνου, αναδεικνύοντας πάντα με τρόπο δημιουργικό νέες συνθέσεις εμπνευσμένες από τις εκλεκτές πρώτες ύλες του τόπου.

μανιτάρια

Και αυτό το είδα ξεκάθαρα στα πιάτα που διάλεξα από το μενού, αρχής γενομένης από τον Βουνίσιο ντάκο τρουφάτο με κατσικίσιο τυρί, τις Κανθαρέλλες και τρομπέτες με μαϊντανό, σκόρδο και λευκό κρασί Ζίτσας, ενώ τα εύσημα από μένα πάνε στον Κόκκορα με πορτοκάλι, κόλιανδρο, άγρια μανιτάρια και κοφτό σιτάρι.

Οι γεύσεις είναι ονειρεμένες ό,τι κι αν φτάσει στο τραπέζι σου, αφού οι πρώτες ύλες είναι τοπικές, με μανιτάρια και λαχανικά που καλλιεργούνται στο μποστάνι του Κανέλα & Γαρύφαλλο ή συλλέγονται από τα δάση της περιοχής, καθώς και άγρια χόρτα, βότανα και καρποί.

πιατο μανιτάρια

Μάλιστα, το μυστικό του εστιατορίου είναι ένα: Το μενούείναι σχεδισμένο για συντροφική απόλαυση, οπότε εμείς πήραμε διάφορα πιάτα στη μέση για να δοκιμάσουμε όλες τις υπέροχες γεύσεις. Άλλωστε, δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε στα πιάτα που είδαμε! Φυσικά από το μεγάλο κελάρι του "Κανέλα & Γαρύφαλλο" διαλέξαμε υπέροχα κρασιά, που συνόδευσαν ιδανικά αυτή τη μοναδική... μανιταρο-γαστρονομική εμειρία μας!

κελάρι

Info