Υπάρχουν γλυκά που τα τρως και απλώς σου αρέσουν. Και υπάρχουν κι εκείνα που δημιουργούν μια μικρή «τρέλα», που περνούν από στόμα σε στόμα και ξαφνικά γίνονται ένας… λόγος για ταξίδι. Το γκιουζέλ του ζαχαροπλαστείου Θ.Ε.Κ.Α. ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.
Κάποτε ήταν μια απόλαυση γνωστή μόνο σε όσους έμεναν ή τύχαινε να βρεθούν στην Κερατέα. Σήμερα, έχει εξελιχθεί σε «talk of the town» για όλη την Αττική – ένα γλυκό για το οποίο άνθρωποι από Πειραιά, Βόρεια Προάστια και Δυτική Αττική δεν διστάζουν να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα για να το απολαύσουν! Είναι μια κατηγορία από μόνο του, είναι το γκιουζέλ!
Θ.Ε.Κ.Α. – Γλυκές ιστορίες με βούτυρο, μαστίχα & παράδοση
Εδώ και χρόνια, σε έναν ήσυχο δρόμο της Κερατέας, μια γλυκιά μυστική ιστορία έπαιρνε μορφή. Κάποιοι το γνώριζαν τυχαία. Άλλοι έφταναν παρασυρμένοι από τις μυρωδιές – μαχλέπι, μαστίχα, ζεστό γάλα, φρέσκο βούτυρο.
Κάπως έτσι, μέσα από μικρές προσωπικές ανακαλύψεις, το ζαχαροπλαστείο Θ.Ε.Κ.Α. πέρασε από το «τοπικό εργαστήριο» στον «must-visit προορισμό» της Αττικής. Απέκτησε φήμη με συνέπεια, ποιότητα και το αδιαμφισβήτητο star–product του, το διάσημο γκιουζέλ για το οποίο πλέον μιλάει όλη η Αθήνα!

Ο Θεμιστοκλής Ζαϊμίδης, δημιουργός του ζαχαροπλαστείου, εξηγεί πως το όνομα Θ.Ε.Κ.Α. δεν είναι ένα ακόμη εμπορικό brand, είναι τα αρχικά της οικογένειας: Θ από Θεμιστοκλή, Ε και Α από τις κόρες του Εβελίνα και Αλεξάνδρα, και Κ από τη σύζυγό του, Κατερίνα. Ο λόγος; Το ζαχαροπλαστείο είναι οικογενειακός τρόπος ζωής. Και αυτό αποτυπώνεται σε κάθε λεπτομέρεια: από τις συνταγές μέχρι τις πρώτες ύλες και τον τρόπο που λειτουργεί το μικρό, πλην άκρως επαγγελματικό εργαστήριο.
Ο Θεμιστοκλής Ζαϊμίδης: Από το Παρίσι στην Κερατέα με μια βαλίτσα… γεύσεις
Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Παρίσι, ο κύριος Θεμιστοκλής πήρε τις βάσεις της ζαχαροπλαστικής μέσα σε γαλλικά εργαστήρια – όχι θεωρητικά, αλλά δίπλα σε τεχνίτες που του έμαθαν τι σημαίνει υλικό, υφή, άρωμα.

Κι όταν ήρθε στην Ελλάδα εργάστηκε για δύο χρόνια στο Hilton Αθηνών, μέχρι που αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι δικό του. Το 2004 άνοιξε στην Κερατέα ένα εργαστήριο που τροφοδοτούσε μαγαζιά σε όλη την περιοχή. Η ζήτηση όμως για τα γλυκά του ήταν τέτοια, που το 2005 αναγκάστηκε να μετατρέψει τον χώρο σε ένα «κανονικό» ζαχαροπλαστείο – κι έτσι γεννήθηκε το Θ.Ε.Κ.Α.
Το «όμορφο» γκιουζέλ
Η ιδέα για το «γκιουζέλ» ξεκίνησε από μια μεγάλη αγάπη του Θεμιστοκλή: λάτρευε τα λευκά γλυκά και τις φίνες κρέμες με υπέροχη υφή. Ήθελε να δημιουργήσει κάτι που να θυμίζει εκμέκ, αλλά χωρίς όσα δεν του άρεσαν στη συνταγή. Χωρίς ξηρούς καρπούς. Με πιο αέρινη κρέμα. Με την καθαρή αίσθηση που του θύμιζε τις παιδικές του μνήμες από τις γαλλικές pâtisserie.
Έτσι, με κανταΐφι, μαστίχα, σιρόπι και μια κρέμα που είχε δουλέψει ξανά και ξανά, έφτιαξε κάτι ολοκαίνουργιο. Δεν σκόπευε καν να το πουλήσει – ήταν δοκιμή για φίλους. Εκείνοι όμως το δοκίμασαν, ενθουσιάστηκαν και τον έπεισαν να το παρουσιάσει στο ζαχαροπλαστείο. Το ονόμασε «γκιουζέλ», γιατί ήταν «όμορφο», και αυτό ήταν! Από τον Δεκέμβριο του 2011 έγινε θρύλος εντός και εκτός Κερατέας.

Ηighlight: Η φιλοσοφία στο ζαχαροπλαστείο Θ.Ε.Κ.Α. είναι μία: Το γλυκό είναι η τελευταία, καθοριστική εντύπωση. Ο Θεμιστοκλής πιστεύει ότι είναι αυτό που «γράφει» μετά από ένα γεύμα. Ακόμα κι ένα μέτριο φαγητό μπορεί να σωθεί από μια υπέροχη τελευταία… γλυκιά μπουκιά. Και αυτό το παίρνει πολύ σοβαρά. Γι’ αυτό και κάθε συνταγή δουλεύεται μέχρι να φτάσει στην τέλεια ισορροπία.
Το «σύμπαν» του γκιουζέλ: Παραλλαγές και νέες ιδέες
Πολύ γρήγορα γεννήθηκε και το «αδελφάκι» του: Το τσοκ-γκιουζέλ με βάση από σιροπιασμένο τσουρέκι. Και τα δύο γλυκά κυκλοφόρησαν και σε εκδοχή παγωτού, δημιουργώντας μια νέα κατηγορία «frozen indulgence».
Η νέα γενιά της οικογένειας πρόσθεσε τις δικές της ιδέες, με κορυφαίο παράδειγμα το golden brownie: χειροποίητο brownie, κροκάν αλατισμένης καραμέλας, mousse bitter σοκολάτας και γλάσο. Που έγιναν αμέσως αγαπημένα.
Μια προσεκτικά επιλεγμένη γκάμα γλυκών
Το ζαχαροπλαστείο Θ.Ε.Κ.Α. δεν έχει 200 γλυκά. Έχει λίγα, αλλά εξαιρετικά, προσεγμένα και με χαρακτήρα. Έτσι, για να μένουν αξέχαστα στην μνήμη, να δημιουργούν συναισθήματα, να συνδέονται εύκολα με στιγμές και να γίνονται viral χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια – μια κουταλιά μόνο αρκεί!

- Μιλφέιγ κλασικό & σοκολάτας
- Ευφάνταστες τούρτες για κάθε περίσταση
- Lemon pie με τραγανό κροκάν λεμονιού
- Το πιο ελαφρύ μπανόφι που θα φας, χωρίς σαντιγί
- Προφιτερόλ

- Μillefraise με καραμελωμένη σφολιάτα
- Κιουνεφέ
- Cheesecake
- Τσουρέκι όλο τον χρόνο
- Σιροπιαστά σε μπουκίτσες
- Χειροποίητες σοκολάτες

Bonus: Γίνεται διανομή σε όλη την Αττική – το γλυκό σου έρχεται σπίτι «σαν να βγήκε τώρα». Το Θ.Ε.Κ.Α. έχει οργανωμένα δρομολόγια με ψυγείο-όχημα και παραδίδει γλυκά ημέρας σε όλη την Αττική.
Όχι τυχαία: Το γκιουζέλ (και όλα τα άλλα γλυκά, φυσικά) έχει φανατικό κοινό που το θέλει φρέσκο, και το ζαχαροπλαστείο το φροντίζει.
Τα παγωτά Θ.Ε.Κ.Α. – Ένας ξεχωριστός λόγος να πας μέχρι την Κερατέα
Τα παγωτά του Θ.Ε.Κ.Α. έχουν τη δική τους φήμη τους καλοκαιρινούς μήνες. Δροσερά, αρωματικά, ξεχωριστά και προπάντων… αγαπησιάρικα. Ξεχωρίζουν το παγωτό φιστίκι, με καθαρό άρωμα από τον καρπό, έντονη γεύση, πλούσια υφή, αλλά και το ιδιαίτερο καραμελωμένο ποπκόρν. Επίσης πρέπει να δοκιμάσεις:

- φουντούκι
- βανίλια Μαδαγασκάρης με κομμάτια brownie
- μαστίχα
- φιστίκι-φουντούκι
- πολλές γεύσεις και σε εκδοχή με στέβια
Το κοινό στοιχείο; Πυκνές γεύσεις, υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες και καθόλου εκπτώσεις στην παραγωγή. Το εργαστήριο λειτουργεί με έξι τεχνίτες και παράγει τα πάντα εσωτερικά: κρέμες, ζύμες, μπισκότα, σοκολάτες. Οι πρώτες ύλες είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να βρεθεί: Από γαλλικό βούτυρο, βέλγικη σοκολάτα και γάλα Τρίκκης, όλα έχουν τον σκοπό τους: Να διατηρήσουν στα γλυκά του Θ.Ε.Κ.Α. σταθερή ποιότητα μέσα στα χρόνια.
Το Θ.Ε.Κ.Α. και το γκιουζέλ μεγάλωσαν μαζί
Το γκιουζέλ δεν έγινε διάσημο από τύχη. Έγινε γιατί ένα μικρό οικογενειακό εργαστήριο αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό, με αφοσίωση και ήθος. Και σήμερα, η ιστορία του Θ.Ε.Κ.Α. και η ιστορία αυτού του γλυκού είναι άρρηκτα δεμένες.
Όλη η Αθήνα μιλά για το γκιουζέλ – και όχι τυχαία. Είναι λαχταριστό, είναι ταξίδι, είναι εμπειρία. Και πάνω απ’ όλα, είναι η απόδειξη πως όταν κάτι πραγματικά αξίζει, θα γίνει γνωστό όσο… απομακρυσμένο κι αν είναι – η καλύτερη διαφήμιση είναι από… στόμα σε στόμα, εκεί που η πιο γλυκιά μπουκιά από το γκιουζέλ μένει αξέχαστη! Και βλέβαια, μην ξεχνάς: Αν δεν γράφει πάνω Θ.Ε.Κ.Α., δεν είναι γκιουζέλ.
Info
- Λεωφόρος Κακής Θαλάσσης
- T. 22990 63377
- Ε. [email protected]
- Instagram: th.e.k.a
- TikTok: th.e.k.a_
- Facebook: Θ.Ε.Κ.Α.
">
">
">
">
">
">
">
">