Γιατί τα κινητά τηλέφωνα θα έχουν μεγαλύτερη αντοχή από παλιότερα μοντέλα

Θα αντέχουν σε πτώσεις και νερό και θα αντιστέκονται σε περισσότερους κινδύνους

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Unsplash
Unsplash

Μπορεί τα κινητά τηλέφωνα να έχουν μικρή σχετικά ιστορία, αλλά πολλά μοντέλα έχουν ήδη αφήσει τον «μύθο» τους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το θρυλικό μοντέλο 3310 της Nokia; Αν έχετε κρατήσει κάπου το παλιό σας κινητό, δοκιμάστε να το ανοίξετε. Ίσως λειτουργεί ακόμα και ίσως μπορείτε να παίξετε και πάλι «φιδάκι».

Με την εμφάνιση των smartphone, ωστόσο, η αγορά των κινητών άλλαξε. Τα πρώτα smartphone ήταν πολύ ευαίσθητα. Μία απλή πτώση αρκούσε για να μας στείλει στο κατάστημα, όπου απλά θα μας επιβεβαίωναν ότι το κινητό μας έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας τα κινητά γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά. Ας δούμε ορισμένους από τους λόγους που στο κοντινό μέλλον τα τηλέφωνά μας θα αντέχουν όχι μόνο πτώσεις και νερό, αλλά θα αντιστέκονται σε πολλούς περισσότερους κινδύνους.

Πιο ανθεκτικά υλικά κατασκευής

Η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων έχει κάνει τεράστια βήματα. Πλέον μπορούμε να κάνουμε (σχεδόν) τα πάντα στο κινητό μας. Βέβαια, λόγω της χρήσης και του μεγάλου χρονικού διαστήματος που περνάμε χρησιμοποιώντας το κινητό υπάρχει σαφώς υψηλότερη πιθανότητα ατυχήματος.

Το τηλέφωνό σας μπορεί να πέσει από τα χέρια σας όταν δείχνετε ένα αστείο βίντεο στο YouTube ή όταν γιορτάζετε ένα μεγάλο κέρδος που πετύχατε σε έναν κουλοχέρη. Ή απλά να κάνετε τη μηχανική κίνηση να το βάλετε στην τσέπη σας και απλά να σας γλιστρήσει. Όπως και αν συμβεί, ένα είναι σίγουρο: τα κινητά πρέπει να γίνουν πιο ανθεκτικά.

κινητό τηλέφωνο
Unsplash

Οι κατασκευαστικές εταιρείες προσπαθούν να βρουν λύσεις για αυτό το πρόβλημα. Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα είναι η οθόνη. Μπορεί το κινητό να πέσει από τον καναπέ σε πάτωμα που καλύπτεται από παχύ χαλί και πάλι να δημιουργηθεί πρόβλημα στην οθόνη.

Εδώ έρχεται η τεχνολογία Gorilla Glass της εταιρείας Corning, που ενισχύει χημικά το γυαλί. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, το Gorilla Glass Victus 2, θα χρησιμοποιηθεί στη νέα σειρά Galaxy S23, κάνοντας τα κινητά αυτά πιο ανθεκτικά. Έτσι θα δεν θα χρειάζεται να ανησυχούμε για το τηλέφωνό μας συνέχεια.

Με την έρευνα να μας δίνει νέες λύσεις και τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών που κατασκευάζουν κινητά να αυξάνεται συνεχώς, δεν θα αργήσει τη στιγμή που τα τηλέφωνά μας θα αντέχουν πτώσεις ακόμα και από μεγάλο ύψος.

Εξελίξεις στις μπαταρίες και τα power banks

Η φθορά είναι φυσιολογική για όλα τα πράγματα. Έτσι και η μπαταρία του κινητού μας χάνει σιγά-σιγά τη «φρεσκάδα» της. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που δεν μπορούμε να αλλάξουμε μπαταρία στο κινητό, η μικρή διάρκεια της μπαταρίας του τηλεφώνου μας έχει γίνει μεγάλο πρόβλημα. Βέβαια το πρόβλημα αυτό έχει ήδη λυθεί, καθώς με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2027 όλα τα κινητά θα έχουν αποσπώμενες μπαταρίες.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία, που κάνει τη διάρκεια ζωής των μπαταριών του κινητού μας να είναι μεγαλύτερη, θα μας βοηθήσει ώστε να μην χρειάζεται να φορτίζουμε το κινητό μας κάθε λίγο και λιγάκι. Κάνει, δηλαδή, τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο άνετη.

Βρισκόμαστε πλέον στην ασύρματη εποχή, με καινούργια μοντέλα που φορτίζουν τη μπαταρία του κινητού μας χωρίς να χρειάζεται να τα συνδέσουμε με καλώδιο στο ρεύμα. Τα power banks είναι γκάτζετ που μας λύνουν τα χέρια. Και με τη νέα τεχνολογία της ασύρματης φόρτισης, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο εύκολα.

Βιώσιμα smartphone

Το αίτημα για βιώσιμα smartphone γίνεται ολοένα και πιο έντονο, ειδικό από άτομα και ομάδες που ασχολούνται με την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό έχουν ληφθεί μέτρα από διάφορες εταιρείες προκειμένου οι κινητές συσκευές τους να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Μεγάλο ρόλο σε αυτόν τον τομέα έχουν παίξει εταιρείες όπως η Fairphone. O Van Abel, ένας από τους συνιδρυτές της ολλανδικής εταιρείας Fairphone, ισχυρίζεται ότι έχει κατασκευάσει το πιο βιώσιμο smartphone στον κόσμο.

Τα τηλέφωνα αυτά χρησιμοποιούν 100% ανακυκλωμένο πλαστικό και τα περισσότερα μέρη του κινητού μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα, ακόμα και από τον ίδιο τον χρήστη. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιείται χρυσός και ασήμι δίκαιου εμπορίου, ενώ τα ανταλλακτικά των κινητών της Fairphone είναι πολύ πιο φθηνά από αυτά των κολοσσών της κινητής τηλεφωνίας, της Apple και της Samsung.

Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία τόσο θα δημιουργούνται περισσότερες και πιο οικονομικά προσιτές λύσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι η αγορά των κινητών είναι μια σχετικά νέα αγορά, και με την πίεση που ασκείται από τους καταναλωτές θα προκύπτουν συνεχώς καινούργιοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος της μικρής διάρκειας ζωής των κινητών.