Πάσχα στην ατμοσφαιρική Μάνη των πετρόκτιστων πύργων

Στην κορυφή των ταξιδιωτικών προορισμών της Ιωάννας Τούνη και της Αθηνάς Οικονομάκου

Ο εντυπωσιακός παραδοσιακός οικισμός Βάθεια στη Μάνη
Ο εντυπωσιακός παραδοσιακός οικισμός Βάθεια στη Μάνη

Γύθειο, Γερολιμένας, Αρεόπολη, Οίτυλο, Λιμένι, Λάγια... Αυτοί είναι μερικοί μονάχα από τους οικισμούς της Ανατολικής Μάνης που προτιμούν οι επισκέπτες για τις διακοπές τους, ειδικά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, μιας και ξεχωρίζουν για τη φυσική τους ομορφιά και τους χαρακτηριστικούς πετρόκτιστους μανιάτικους Πύργους. Φέτος, μάλιστα, το Πάσχα "πέφτει" στις 5 Μαΐου, εποχή όπου συνήθως οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Άρα έχουμε έναν ακόμα λόγο να επισκεφθούμε κατά τις γιορτινές μέρες την Ανατολική Μάνη, απολαμβάνοντας τις βουτιές στα φανταστικά νερά της.

Στη μαγική Μάνη
Η πανέμορφη Αερόπολη κλέβει τις εντυπώσεις

Το Γύθειο, το κυριότερο λιμάνι του Λακωνικού Κόλπου, είναι ένας ήσυχος, ανεξερεύνητος προορισμός, που θα σου θυμίσει κάτι από τα παλιά. Εκεί θα απολαύσεις το μπάνιο σου σε πεντακάθαρα νερά, θα χαλαρώσεις πίνοντας το καφεδάκι σου στην κεντρική πλατεία και θα απολαύσεις παραδοσιακή μανιάτικη κουζίνα.

Ο Γερολιμένας είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο δημοφιλείς και ατμοσφαιρικούς προορισμούς στη Μάνη. Ο γραφικός αυτός οικισμός, με τα χαρακτηριστικά πέτρινα σπίτια του, που σχεδόν αγγίζουν τη θάλασσα, προσφέρεται για στιγμές χαλάρωσης και ατελείωτο αγνάντεμα στο Ταίναρο. Στο άκρο της Λακωνίας, με το επιβλητικό τοπίο της Μάνης να τον αγκαλιάζει, παραδομένος στην «αγκαλιά» ενός προστατευμένου φυσικού όρμου με γαλαζοπράσινα διάφανα νερά, ο Γερολιμενας ξεχωρίζει με την άγρια ομορφιά και την απλότητά του.

Στη μαγική Μάνη
Ο γραφικός Γερολιμένας

Χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Άγιος Ηλίας, η επιβλητική και αγέρωχη Αρεόπολη παραμένει παραδοσιακή, με το κέντρο της να έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός. Από εκεί, θα σε μαγέψει η υπέροχη θέα στα δυτικά του Μεσσηνιακού κόλπου, ενώ η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της καθιστά ακόμα πιο ιδιαίτερο το μανιάτικο τοπίο.

Το γραφικό Οίτυλο θα το αγαπήσετε για τη μοναδικότητα του τοπίου, αλλά και για τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του. Χαρακτηριστικό της περιοχής οι 67 παραδοσιακοί πέτρινοι οικισμοί που μαγεύουν τον επισκέπτη.

Το Λιμένι δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ως "ο παράδεισος της Μέσα Μάνης". Ένα παραθαλάσσιος οικισμός-στολίδι, όπου δεσπόζουν πετρόκτιστοι πύργοι. Να είσαι σίγουρος ότι ερχόμενος εδώ θα ξεφύγεις από την καθημερινότητα, θα χαρείς τις βουτιές σε διάφανα νερά και θα απολαύσεις ολόφρεσκα θαλασσινά στις γραφικές ψαροταβέρνες του.

Στη μαγική Μάνη
Το Λιμένι αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους και τουρίστες

Δεν θα μπορούσαμε, για το τέλος, να μην κάνουμε και μια ειδική μνεία στη Λάγια, στον τόπο καταγωγής της εθνικής μας σταρ Αλίκης Βουγιουκλάκη. Ο ορεινός αυτός παραδοσιακός οικισμός της Μάνης, με τα χαρακτηριστικά πέτρινα αρχοντικά, τους πύργους και τα πυργόσπιτα, ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία στον επισκέπτη. Περιδιαβαίνοντας στα στενά σοκάκια του, θα νιώσεις να μεταφέρεσαι με μια χρονομηχανή πίσω στο ένδοξο παρελθόν της περιοχής. Κι ενώ σεργιανίζεις στο χωριό, στάσου για λίγο και θαύμασε τη μαγευτική θέα στη θάλασσα...

Στην Ανατολική Μάνη, και συγκεκριμένα στο Γύθειο, μιας και είναι ο τόπος καταγωγής της, ταξιδεύει αρκετά συχνά με τον σύζυγο και τα παιδιά της η ηθοποιός Αθηνά Οικονομάκου.

Η Αθηνά Οικονομάκου στο Γύθειο
Με καταγωγή από τη Μάνη, η Αθηνά Οικονομάκου την επισκέπτεται συχνά για μικρές ή μεγάλες αποδράσεις

Ενώ το καθόλα instagram-ικό Λιμένι προτιμά η influencer Ιωάννα Τούνη για ατελείωτες φωτογραφίες και βουτιές στα κρυστάλλινα νερά του.

Η Ιωάννα Τούνη στο Λιμένι
Το καρτποσταλικό Λιμένι προτιμά για τις βουτιές της η influencer Ιωάννα Τούνη

Bonus tip

Στα Άλικα της Μάνης βρίσκουμε το restaurant- winebar Matapan. Ένα υπέροχο εστιατόριο, μέσα σε έναν μανιάτικο πύργο 130 ετών, όπου η παράδοση συναντά την κομψότητα. Εδώ απολαμβάνουμε νόστιμα πιάτα που "μιλούν" μέσα μας, αλλά και εκλεκτά κρασιά, με θέα στο ακρωτήριο Ταίναρο που "κόβει" την ανάσα. Στον υπέροχα ανακαινισμένο πύργο του 1892 στη Μέσα Μάνη, η πέτρα σε συνδυασμό με τη μοντέρνα αισθητική και διακόσμηση προσδίδουν στο Matapan έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, που καταφέρνει ωστόσο να διατηρεί το παραδοσιακό στοιχείο.

Matapan στη Μάνη

Στο εστιατόριό του θα φας νόστιμα και ποιοτικά, ενώ θα επιλέξεις το κρασί σου μέσα από μια πλούσια και ενημερωμένη wine list, που καλύπτει όλα τα γούστα. Το μενού εστιάζει στο soul food, στο φαγητό δηλαδή που "μιλά" μέσα μας και μας "ζεσταίνει" την ψυχή, στη gourmet του εκδοχή. Φανταστικές πίτσες σε ξυλόφουρνο, ζουμερές μακαρονάδες με φρέσκα λαχανικά, δροσερές, πολύχρωμες σαλάτες, γλυκά to die for -όλα χειροποίητα- είναι μερικές μόνο από τις επιλογές μας.

Matapan στη Μάνη

Εκτός όμως από το ξεχωριστό φαγητό, αυτό που σίγουρα σε κερδίζει στο easy going περιβάλλον του Matapan "με το καλησπέρα" είναι οι άνθρωποί του. Ευγένεια, χαμόγελο, γρήγορη εξυπηρέτηση και φιλική διάθεση είναι τα δυνατά χαρτιά του προσωπικού, που θα σε κάνει να νιώσεις αμέσως "σαν στο σπίτι σου".

Info

ΠΗΓΗ τοντ