Τι φοβούνται τα παιδιά και πως να τα βοηθήσετε να το ξεπεράσουν!

Όλες οι φοβίες τους για να λάβετε τα μέτρα σας!

Τι φοβούνται τα παιδιά και πως να τα βοηθήσετε να το ξεπεράσουν!

Όλοι έχουμε νιώσει φόβο κι ακόμη νιώθουμε για ορισμένα θέματα. Τι φοβούνται όμως τα παιδιά και πως μπορείτε να τα βοηθήσετε να το ξεπεράσουν;

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα, καταστάσεις και άνθρωποι που προκαλούν αναστάτωση στην πλειονότητα των παιδιών.

Μπορεί στη θέα τους να βάζουν τα κλάματα, να κλείνονται στο δωμάτιό τους, να μην τρώνε, να μη θέλουν να πάνε στις καθημερινές τους δραστηριότητες και, το σημαντικότερο, να μην μπορούν καν να το πουν.

Συγκεντρώσαμε και καταγράψαμε για εσάς τους κυριότερους λόγους που προκαλούν φοβίες στα παιδιά, προκειμένου να μπορέσετε να λάβετε τα μέτρα σας, όσο είναι δυνατό:

Σκοτάδι: Ολα τα παιδάκια φοβούνται το σκοτάδι. Άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι κάποια ηλικία δεν μπορούν να κοιμηθούν χωρίς φωτάκι νυκτός. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο φόβος είναι τέτοιος που πιστεύουν ότι στην ντουλάπα ή κάτω από το κρεβάτι κρύβονται τέρατα και φαντάσματα. Μιλήστε τους, αποδείξτε τους πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υφίσταται και βοηθήστε το με ηρεμία να εξακριβώσει ότι λέτε αλήθεια. Μην περιμένετε αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη. Όλα θέλουν τον χρόνο τους.

Αποχωρισμός: Φόβος και τρόμος κυριεύει τα παιδιά και μόνο στη σκέψη ότι οι γονείς τους θα τα εγκαταλείψουν. Πρακτικά δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, όμως καλό θα ήταν μέχρι κάποια ηλικία να ενημερώνετε το μικρό σας ότι θα λείψετε από το σπίτι και ότι θα επιστρέψετε το συντομότερο. Το άγχος του αποχωρισμού εκδηλώνεται σε πολλές ακόμα συγκυρίες, λόγου χάρη την πρώτη μέρα στο σχολείο κ.λπ. Ωστόσο μην αγχωθείτε αν μετά την απουσία σας από το σπίτι το παιδί σάς κάνει μούτρα ή δεν θέλει να σας μιλήσει. Απλώς εξηγήστε του τους λόγους που σας κράτησαν μακριά από το σπίτι.

Ζώα: Πέρα από τους σκύλους που είναι κλασικός φόβος των παιδιών, πολλά από αυτά νιώθουν αποστροφή για πολλά ακόμα ζωάκια τα οποία δεν τους είναι οικεία, καθώς δεν τα βλέπουν συχνά. Μπορεί, για παράδειγμα, ένα παιδί να τρομάξει με το καναρίνι ή το χρυσόψαρο που αγοράσατε ή με διάφορα ζωάκια που θα δει στον ζωολογικό κήπο. Μη φέρετε κάτι στο σπίτι αν δεν συμφωνεί και εκείνο, ενώ καλό θα ήταν στη βιβλιοθήκη του να υπάρχει βιβλίο με ζώα, για να αρχίσει να τα γνωρίζει σιγά σιγά.

Άγνωστα πρόσωπα: Οσο πιο μικρό είναι ένα παιδί, τόσο πιο πολύ φοβάται ανθρώπους που δεν έχει δει ξανά ή έστω ελάχιστες φορές. Οταν, λοιπόν, διαπιστώσετε κάτι τέτοιο, φροντίστε να εξασφαλίσετε τις προϋποθέσεις για να βοηθήσετε το μικρό σας να χαλαρώσει. Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, θα το κρίνετε εσείς, με βάση την εκάστοτε περίπτωση.

Φωνές-θόρυβοι: Είτε μιλάμε για τον ήχο μιας ηλεκτρικής συσκευής, είτε για πλανόδιο πωλητή, είτε για οτιδήποτε άλλο, το παιδί συνταράσσεται και μπορεί να βάλει τα κλάματα. Ο,τι μπορείτε να αποφύγετε, το αποφεύγετε, αλλιώς προσπαθήστε να το βοηθήσετε να εξοικειωθεί μέσω προκαταβολικής ενημέρωσης με θορύβους που είναι αναπόφευκτοι.

Πηγή: TV24

Πόσο αλλάζει η ζωή του ζευγαριού με τον ερχομό ενός παιδιού;

Ο ερχομός ενός παιδιού είναι σίγουρα ένα βήμα που αλλάζει πολλά! Πως και πόσο όμως αλλάζει την ζωή του ζευγαριού;

Η γέννηση ενός παιδιού αλλάζει άρδην τη ζωή του ζευγαριού, είτε αυτό αφορά καθημερινές του συνήθειες είτε νοοτροπίες σε μια σειρά ζητημάτων.

Πάμε, όμως, να δούμε συγκεκριμένα παραδείγματα για να διαπιστώσετε τον βαθμό αλλαγής των δεδομένων:

1.Η γέννηση ενός παιδιού... συνήθως φέρνει ακόμα πιο κοντά το ζευγάρι. Δένονται περισσότερο συναισθηματικά και αναπτύσσουν αίσθημα ευθύνης απέναντι στον άνθρωπο που έφεραν στη ζωή και τους έχει απόλυτη ανάγκη.

2.Η γέννηση ενός παιδιού... καταπολεμά τον καλώς εννοούμενο προσωπικό εγωισμό των συντρόφων, υπό την έννοια ότι στο εξής ζουν και αναπνέουν για το καλό του παιδιού τους. Δεν λογαριάζουν τις δικές τους -πάσης φύσεως- ανάγκες, αφού σημασία έχουν εκείνες του μωρού.

3.Η γέννηση ενός παιδιού... γεμίζει τις ψυχές των γονιών με συναισθήματα και όμορφες εικόνες. Μόνο που το βλέπουν, μόνο που τους χαμογελάει, αισθάνονται ευλογημένοι! Αυτή και μόνο η εικόνα ενισχύει την αγάπη μεταξύ τους.

4.Η γέννηση ενός παιδιού... συνεπάγεται υποχρεώσεις και υπεύθυνη στάση, αφού όλη του η ύπαρξη είναι αποκλειστικά στα χέρια τους. Λάθη απειρίας θα γίνουν, όμως οι επαναλαμβανόμενες επιπολαιότητες σε σοβαρά θέματα θα κοστίσουν ακριβά μακροπρόθεσμα.

5.Η γέννηση ενός παιδιού... αλλάζει πλήρως την καθημερινότητα του ζευγαριού, η οποία σε κάποια κομμάτια (βλέπε ύπνος) γίνεται τελείως απρόβλεπτη. Τα δεδομένα είναι καινούργια και η προσαρμογή πρέπει να είναι άμεση. Κανείς δεν είπε πως η μετάβαση θα είναι εύκολη. Κανείς όμως δεν είπε και πως θα είναι κάτι άσχημο ή κάτι που δεν συνηθίζεται...

6.Η γέννηση ενός παιδιού... τροποποιεί προς τα πάνω τον προϋπολογισμό του ζευγαριού, αφού οι ανάγκες του μωρού είναι αυξημένες. Πλέον το σενάριο να μείνει κάποιος από τους δύο χωρίς δουλειά είναι σχεδόν καταστροφικό!

7.Η γέννηση ενός παιδιού... τροποποιεί τους τρόπους ψυχαγωγίας του ζευγαριού και τις αντοχές του. Οι βόλτες γίνονται επιλεκτικά και σπάνια και, βέβαια, για ξενύχτια ούτε λόγος! Τα μόνα ξενύχτια που υπάρχουν πλέον είναι αυτά που... προσφέρει απλόχερα το μωρό από την πρώτη μέρα της γέννησής του.

8.Η γέννηση ενός παιδιού... κάνει τον άντρα να ασχολείται οικειοθελώς με τη φροντίδα του μωρού, κάτι που μπορεί να μη φανταζόταν καν. Έχοντας όμως δεθεί με το μωρό και θέλοντας να ξεκουράσει τη σύντροφό του, η οποία είναι μονίμως στα «κόκκινα», το κάνει με ευχαρίστηση. Επίσης, το γεγονός ότι θα βρίσκεται το παιδί του στο σπίτι θα τον κάνει πιο υπεύθυνο απέναντι και σε άλλες υποχρεώσεις του, όπως τα ψώνια, το σούπερ μάρκετ κ.ά.

9.Η γέννηση ενός παιδιού... ωθεί το ζευγάρι σε τακτική βάση να ενημερώνεται ιντερνετικά για θέματα φροντίδας του μωρού, ενώ και οι συζητήσεις με φίλους περιστρέφονται σχεδόν αποκλειστικά γύρω από αυτό. Δεν είναι τυχαίο που από ένα σημείο και μετά τα περισσότερα ζευγάρια με παιδί κάνουν παρέα με τους γονείς των φίλων του.