Κάπου μεταξύ του τρίτου ραντεβού και του πρώτου «πάμε σοβαρά», συνειδητοποίησα κάτι ανατριχιαστικό. Δεν ήταν ότι ο… -ας τον πούμε πάλι Ορέστη-, δεν ήθελε να μιλήσει για τα συναισθήματά του. Ήταν ότι δεν μιλούσε καθόλου. Ή μάλλον, με κοιτούσε με το βλέμμα «φτιάχνω Excel στο μυαλό μου» ενώ εγώ έκλαιγα μπροστά του για κάτι που έκανε — ή δεν έκανε. Και τότε το googlαρα: Stonewalling.

Τι είναι λοιπόν το stonewalling;

Ζευγάρι που κρατιέται χεράκι χεράκι

Είναι όταν ο άλλος αποφασίζει να κλείσει τα φώτα και να το παίξει αόρατος. Σταματάει να μιλάει, να αντιδράει, να υπάρχει. Γίνεται τοίχος. Όχι από αυτούς που γράφεις πάνω «σ’ αγαπώ» — αλλά από αυτούς που σε αφήνουν να χτυπάς το κεφάλι σου.

Μερικά σημάδια ότι stonewallάρει:

  • Σε αγνοεί επιδεικτικά ενώ του μιλάς
  • Σου απαντάει με «μμ«, «οκ», ή το αποκορύφωμα του πάθους: «ναι»
  • Αλλάζει θέμα τόσο συχνά που νομίζεις πως παίζεις τηλεοπτικό κουίζ
  • Λέει την ίδια ατάκα ξανά και ξανά σαν κακογραμμένο NPC σε videogame
  • Εξαφανίζεται για ώρες/μέρες/σεζόν
  • Σε κοιτάει με βλέμμα παγοκολώνας
  • Δεν σε κοιτάει καθόλου

Και κάπως έτσι, νιώθεις ότι μιλάς σε τοίχο. Κυριολεκτικά.

Η σχέση πνίγεται – και δεν είστε καν στη θάλασσα

αγκαλιασμένο ζευγάρι

Ο διάλογος πεθαίνει, η επαφή χάνεται, και τα προβλήματα… απλώς στοιβάζονται. Όπως τα άπλυτα στο καλάθι όταν έχεις φουλ βδομάδα. Σύμφωνα με τον John Gottman (aka τον Doctor House των σχέσεων), το stonewalling είναι το Νο1 προγνωστικό χωρισμού/διαζυγίου. Και μεταξύ μας; Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να το καταλάβεις.

Κι όμως… οι άνδρες το κάνουν πιο συχνά (σοκ;)

Στοιχεία λένε πως το 85% των stonewallers είναι άνδρες! Γιατί; Γιατί όταν η κουβέντα αρχίζει να παίρνει συναισθηματική… φωτιά, ο οργανισμός τους αντιδρά σαν να τους κυνηγάει λιοντάρι. Παλμοί, πίεση, μούδιασμα. Ενώ εμείς απλώς ρίχνουμε ένα «θέλω απλώς να μιλήσουμε» με το κραγιόν μας ακόμα άψογο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γυναίκες που το κάνουν. Υπάρχουν — και το κάνουν και με χάρη. Αλλά… οι άνδρες; Το πάνε σε άλλο επίπεδο. Μιλάμε για Olympic-level ghosting εν ώρα συζήτησης.

Και τώρα τι; Θα τον παρατήσεις; Ή θα του πεις να διαβάσει αυτό εδώ;

Το πιθανότερο είναι ότι δεν ξέρει καν ότι stonewallάρει. Ίσως έτσι τον έμαθαν. Ίσως νομίζει πως είναι «ώριμος» επειδή δεν φωνάζει. Ίσως απλώς… φοβάται να νιώσει. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, υπάρχει λύση. Αν θέλει να προσπαθήσει, μπορεί να:

  1. Παρατηρεί πότε νιώθει πως «πνίγεται»
  2. Κοιτάει (κυριολεκτικά) τους παλμούς του — ναι, με smartwatch
  3. Παίρνει 20 λεπτά για να ηρεμήσει και επιστρέφει
  4. Μαθαίνει πώς να μιλάει, όχι σαν ρομπότ, αλλά σαν άνθρωπος
  5. Δίνει υπόσχεση: «Δεν σε αφήνω μόνη στη συζήτηση. Απλώς θέλω λίγο χρόνο και μετά επιστρέφω»

Το πιο σημαντικό; Να ξέρετε και οι δύο ότι αυτό ΔΕΝ είναι εντάξει! Εκείνη τη στιγμή που θα το κάνει ξανά, μην ουρλιάξεις. Μην φύγεις. Πες του:

«Αγάπη μου, ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο για σένα. Αλλά είπαμε πως δεν το κάνουμε αυτό. Δεν φεύγεις έτσι».

Γιατί το να νιώθεις μόνος, ενώ είσαι σε σχέση, είναι το πιο θορυβώδες είδος σιωπής. Και δεν υπάρχει καμία αγκαλιά που να μπορεί να σε ζεστάνει, όταν ο άλλος έχει γίνει τοίχος.