Θα φορούσες ένα φόρεμα φτιαγμένο από 250 credit cards; Τι, όχι;

Μια οσκαρική δημιουργία που έμεινε στην ιστορία

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
instagram
instagram

Θυμάσαι όταν η Αυστραλή σχεδιάστρια κοστουμιών Lizzy Gardiner προκάλεσε σάλο στην 67η απονομή των βραβείων Όσκαρ, περπατώντας στο κόκκινο χαλί με ένα φόρεμα φτιαγμένο από 254 χρυσές κάρτες American Express; Η total gold εμφάνισή της με ένα μάξι φόρεμα και ασορτί πλατφόρμες, έμεινε ανεξίτηλη στην ιστορία της μόδας των Όσκαρ, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Η ιστορία ενός "χρυσού" φορέματος!

Ήταν το 1995 όταν η Gardiner, που ήταν άγνωστη στο Χόλιγουντ εκείνη την εποχή, ήταν υποψήφια για το βραβείο Καλύτερης Ενδυματολογίας για τη δουλειά της στην ταινία «The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert».

Αρχικά είχε οραματιστεί να δημιουργήσει ένα φόρεμα με πιστωτικές κάρτες για μία από τις τρεις πρωταγωνίστριες της ταινίας, αλλά η American Express και πολλές άλλες τράπεζες τότε αρνήθηκαν την ευκαιρία να εμφανιστούν οι κάρτες τους στην παραγωγή.


«Δεν είχα τίποτα να φορέσω», λέγεται ότι είπε η Gardiner στους δημοσιογράφους μόλις έκανε την εμφανισή της στο κόκκινο χαλί και ρωτήθηκε για το ιδιαίτερο αυτό φόρεμά της. Αργότερα είπε στους New York Times ότι «έψαχνε για ένα αμερικανικό σύμβολο», προσθέτοντας: "Ένα μπουκάλι Coca-Cola ή ένα Mickey Mouse θα ήταν γελοίο, το να κάνεις οτιδήποτε με την αμερικανική σημαία θα ήταν επίσης προσβλητικό".

Δείτε επίσης: Λευκό τον χειμώνα: Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου σού δείχνει πώς θα το φορέσεις

Όταν εκείνη και ο συνάδελφός της, επίσης ενδυματολόγος Tim Chappel, ανέβηκαν στην σκηνή για να παραλάβουν το βραβείο τους, ο οικοδεσπότης Ντέιβιντ Λέτερμαν αστειεύτηκε: «Σου λέω, η American Express δεν θα μπορούσε με τίποτα να αγοράσει τέτοια δημοσιότητα».

Η American Express -η οποία ήταν, παρεμπιπτόντως, ήταν ένας από τους χορηγούς της εκδήλωσης- έστειλε πάνω από 300 κάρτες στην Gardiner, μαζί με τον Salvador Perez, έναν σχεδιαστή από το Λος Άντζελες, τοποθέτησαν σε ένα φόρεμα μέσα σε περίπου 12 ώρες.

Mια εικονική διαμαρτυρία

Το φόρεμα της Gardiner ερμηνεύτηκε ευρέως ως μια σάτιρα στις υπερβολές του Χόλιγουντ. Πρόσφατα η ίδια επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο όντως για μια «εικονική διαμαρτυρία», λέγοντας ότι οι πιστωτικές κάρτες «συμβόλιζαν κάτι για τον πλούτο και τη θέση κάποιου».

Το εντυπωσιακό φόρεμα είχε θετική υποδοχή την βραδιά, με τους κριτικούς να επαινούν την επιλογή της ως πιο τολμηρή από άλλες γνωστών διασημοτήτων του κόκκινου χαλιού. Εκείνη την εποχή, οι New York Times έγραψαν ότι σε «μια βραδιά που ξεχωρίζει για την έλλειψη εκκεντρικών κομματιών» η Gardiner κατάφερε να «κάνει μεγάλη εντύπωση». Άλλοι ήταν λιγότερο θετικοί. Το περιοδικό Time αργότερα χαρακτήρησε το φόρεμα ως ένα από τα χειρότερα στην ιστορία των Όσκαρ!

Δείτε επίσης: Πέρασα ώρες χαζεύοντας παπούτσια για το ρεβεγιόν των Χριστουγένων - Αυτά τα ζευγάρια από το Zara μού έκλεψαν την καρδιά!

Μεγάλη απήχηση μέχρι και σήμερα

Η επιρροή του του εν λόγω φορέματος έχει μεγάλη απήχηση μέσω της μόδας μέχρι σήμερα και αυτή είναι η επιτυχία του. Το 2017, η αμερικανική εταιρεία Vaquera απέτισε φόρο τιμής στην Gardiner επανασχεδιάζοντας τη δημιουργία της (με εικονικές πιστωτικές κάρτες με το σήμα Vaquera) στην πασαρέλα.

Ένα αντίγραφο του εμβληματικού φορέματος της Gardiner, που δημιουργήθηκε από την σχεδιάστρια και την American Express, δημοπρατηθηκε από τον οίκο Christie's σε μια φιλανθρωπική δημοπρασία για 12.650 δολάρια.

Σήμερα, το εμβληματικό φόρεμα στεγάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας στην Αυστραλία ως ένα κομμάτι της ιστορίας της μόδας και μια υπενθύμιση ότι δεν χρειάζεται να είσαι γνωστός για να κάνεις θραύση στη μεγαλειώδη σκηνή του Χόλιγουντ.