Κορίτσια προσοχή: Αυτά είναι τα χειρότερα παπούτσια για τα πόδια! Οι ειδικοί προειδοποιούν!

Αν τα έχετε, πετάξτε τα!

Κορίτσια προσοχή: Αυτά είναι τα χειρότερα παπούτσια για τα πόδια! Οι ειδικοί προειδοποιούν!

Κορίτσια μεγάλη προσοχή! Οι ειδικοί προειδοποιούν! Αυτά είναι τα χειρότερα παπούτσια για το πόδι!

O πόνος, οι κάλοι και οι φουσκάλες δεν συνιστούν τα μοναδικά μειονεκτήματα όταν φοράμε παπούτσια που δεν είναι άνετα, καθώς υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν πιο μακροχρόνια ζημιά στα πόδια μας. Ειδικοί εντόπισαν ποια παπούτσια είναι τα χειρότερα για την υγεία των κάτω άκρων και πρέπει να τα αποφεύγουν οι γυναίκες.

Αν και πολλοί θα περίμεναν πως τα ψηλοτάκουνα παπούτσια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα ακατάλληλα για την υγεία των ποδιών, ο ποδίατρος Robert Khorramian εκπλήσσει με το νέο συμπέρασμα αφού χαρακτηρίζει τις «μπαλαρίνες» αναδεικνύονται το χειρότερο όλων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα «άμορφα» ίσια παπούτσια που φορούν κατά κόρον οι εργαζόμενες γυναίκες για να αντεπεξέρχονται στο καθημερινό απαιτητικό τους πρόγραμμα, δεν παρέχουν επαρκή στήριξη. Όπως σημειώνει, το περπάτημα με «μπαλαρίνες» για μεγάλο χρονικό διάστημα «προκαλεί μεταταρσαλγία [σ.σ. ο πόνος στις κεφαλές των μεταταρσίων οστών, στο κάτω και μπροστά μέρος του ποδιού] και πελματιαία απονευρωσίτιδα (Plantar Fasciitis)», ενώ «καταστρέφει τον λιπώδη ιστό κάτω από το πόδι», συντελώντας στους επίπονους και τόσο μισητούς κάλους.

Κορίτσια προσοχή: Αυτά είναι τα χειρότερα παπούτσια για πόδια! Οι ειδικοί προειδοποιούν!

Ο Dr. Khorramian κρούει επίσης τον κώδωνα και για άλλα πολύ δημοφιλή παπούτσια, που επίσης προκαλούν σοβαρά προβλήματα στα πόδια. «Οι σαγιονάρες προκαλούν πολλούς τραυματισμούς. Τα μυτερά παπούτσια επίσης δημιουργούν κάλους και φουσκάλες επειδή δεν επιτρέπουν στο αίμα να κυκλοφορεί σωστά στα δάχτυλα των ποδιών», προσθέτει. Εξίσου επικίνδυνα είναι και τα ασταθή ψηλοτάκουνα παπούτσια.

Όποτε, ποια παπούτσια προστατεύουν τελικά καλύτερα τα πόδια μας; «Πάντα να αγοράζετε αυτά που έχουν προστατευτικό μαξιλαράκι κάτω από τις σόλες και επαρκή χώρο για τα δάχτυλα», λέει ο Dr. Khorramian. Σε περίπτωση δε που σχεδιάζετε να φορέσετε ψηλοτάκουνα, ο ίδιος συστήνει να έχετε μαζί μια μεγαλύτερα τσάντα οπότε να μπορείτε εύκολα να τα αλλάξετε στη συνέχεια. «Αν πρέπει οπωσδήποτε να φορέσετε ψηλοτάκουνα, αποφύγετε να τα φορέσετε ενώ οδηγείτε, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κι ενώ περπατάτε», καταλήγει.

Η σωστή ώρα για να αγοράζεις παπούτσια είναι μία!

Αυτή είναι η σωστή ώρα για να αγοράζεις παπούτσια! Και υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό!

Θα σας φανεί εντελώς παράξενο.

Το να αγοράσεις το σωστό ζευγάρι παπούτσια, δεν είναι κάτι εύκολο.

Και δεν εννοούμε μόνο ως προς το αισθητικό κομμάτι.

Για να είναι επιτυχημένη (ως προς το κομμάτι της άνεσης) μια αγορά ενός ζευγαριού παπουτσιών, η αγορά πρέπει να γίνει και τη σωστή ώρα.

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, που πάντα όλοι θέλουμε να είναι άνετα και αναπαυτικά και σε καμία περίπτωση στενά και κουραστικά.

Γιατί όμως;

Ενώ σαφέστατα νωρίς το πρωί ή νωρίς το απόγευμα (αμέσως μετά τη δουλειά) μπορεί να φαντάζει ως μια ιδανική ώρα για να βγει κανείς να αγοράσει ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, τελικά δεν είναι. Και αυτό γιατί σύμφωνα με μια έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ τα πόδια πρήζονται καθώς περνά η μέρα. Αυτό σημαίνει ότι αν αγοράσει κανείς ένα ζευγάρι παπούτσια νωρίς το πρωί, ίσως εν τέλει αποδειχθούν λίγο... στενά και κουραστικά.

Επομένως, όταν ο στόχος είναι τα παπούτσια να μάς είναι άνετα, η καλύτερη ώρα αγοράς είναι αργά το απόγευμα. Ετσι όταν τα φοράμε τέτοιες ώρες και το βράδυ δεν θα μας σφίγγουν ποτέ και όταν τα φοράμε το πρωί, απλά, θα είναι λίγο πιο άνετα.