Λίνα Τουπεκτσή: Δημιουργός Ονείρων!

Λίνα Τουπεκτσή: Δημιουργός Ονείρων!

H ταλαντούχα σχεδιάστρια κοσμημάτων Λίνα Τουπεκτσή μιλάει στο YOU για τα ιδιαίτερα χειροποίητα κοσμήματα που με έμπνευση και μεράκι σχεδιάζει και προτείνει για όλες τις γυναίκες!

Ο κόσμος του κοσμήματος ήταν κάτι που σας συνάρπαζε από μικρή;

Ναι, με συνάρπαζε ιδιαίτερα ο κόσμος της τέχνης, η ανάμειξη φαντασίας και σκέψης με σκοπό τη δημιουργία αντικειμένων με τα χέρια. Παιδί ακόμη ξεκίνησα από τις κατασκευές με πηλό, τη ζωγραφική, πέρασα ένα μεγάλο διάστημα ενασχόλησης με την αγιογραφία και τις τεχνικές της και σαν επόμενο και φυσιολογικό στάδιο προχώρησα στη δημιουργία μοναδικών χειροποίητων κοσμημάτων. Θυμάμαι τον εαυτό μου να φτιάχνει χειροποίητα στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, να στολίζει Μάρτηδες και να τους χαρίζει στην τάξη, να κατασκευάζει λιτά κοσμήματα με χάντρες και να τα πουλάει στα bazaars του σχολείου...

Θυμάστε ποιό ήταν το πρώτο κόσμημα; Ήταν ένα σχέδιο που φτιάξατε για εσάς ή ήταν δώρο για αγαπημένο σας πρόσωπο;

Τρία μοναδικά για εμένα κοσμήματα έχουν χαραχθεί στη μνήμη μου και υπάρχουν στην ζωή μου και όλα είναι ανεκτίμητα συναισθηματικά. Το πρώτο είναι ένα βραχιολάκι με χάντρες και καρδούλες που έφτιαξα με πολύ αγάπη, κρυφά σκεπασμένη κάτω από το πάπλωμα στην Α δημοτικού, για να το χαρίσω στη μαμά μου για την γιορτή της μητέρας. Το δεύτερο είναι ένα διπλό χειροποίητο γούρι από λινάρι που έφτιαξα κλινήρεις περιμένοντας να γεννηθούν τα αγαπημένα δίδυμα αγοράκια μου. Το τρίτο πολύτιμο κόσμημα μου είναι η μοναδική κόρη μου!

Δημιουργήσατε την εταιρεία σας το 2012 από τη γενέτειρά σας τη Βέροια. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό το εγχείρημα;

Ξεκινήσαμε σε μια δύσκολη περίοδο στην οποία κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε. Σχεδιάσαμε από την αρχή με πολύ προσεκτικά βήματα την πορεία μας βάζοντας εξ αρχής ως στόχο την ανώτερη ποιότητα των υλικών, τη μοναδικότητα των σχεδίων, τη χειροποίητη διαδικασία παραγωγής, την προσιτή τιμή και την προσωποποιημένη εξυπηρέτηση. Αυτά ήταν και τα χαρακτηριστικά που μας έδωσαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ανέδειξαν τα κοσμήματα μας ως κορυφαία στην Ελλάδα και σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού. Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο συναρπαστική αφού η στρατηγική μας απόφαση να μετατοπίσουμε το βάρος από την χονδρική πώληση στην λιανική αγορά και την έναρξη λειτουργίας του πρώτου καταστήματος μας στη Βέροια συνέπεσε με την πανδημία που χτύπησε ακόμη μια φορά την μικρομεσαία επιχείρηση. Παρόλα αυτά, προχωρήσαμε στο δικό μας ψηφιακό μετασχηματισμό, αυτοματοποιήσαμε το σύστημα προμηθειών μας και εγκαινιάσαμε το ηλεκτρονικό κατάστημα μας που δεν υστερεί σε τίποτα από την αισθητική και την ποιότητα του φυσικού μας καταστήματος.

Χρησιμοποιήσατε ποτέ ένα ασυνήθιστο υλικό για ένα ιδιαίτερο κόσμημα;

Ένα μεσογειακό φυτό, γνωστό για τις κλωστικές ίνες αλλά και για την διατροφική του αξία αποτέλεσε την απαρχή του σχεδιασμού μας. Το λινάρι ταπεινό στην καταγωγή, πλούσιο στην χρήση του ήταν η βάση για την πρώτη συλλογή κοσμημάτων μας. Από τότε η γκάμα των κοσμημάτων μας έχει διευρυνθεί, αλλά το λινάρι κατέχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στις συλλογές μας.

Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Επόμενο βήμα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού μας καταστήματος με εμπλουτισμό των γλωσσών πέρα από τα ελληνικά και αγγλικά και σε άλλες γλώσσες που έχουν εξαγωγικό ενδιαφέρον για εμάς, η ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα δυο ακόμα φυσικών καταστημάτων ένα στην Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα και βέβαια η συνεχής δημιουργική διαδικασία παραγωγής ανώτερων ποιοτικά χειροποίητων κοσμημάτων.

Τι θα δούμε στη νέα σας συλλογή;

Θέλουμε να δώσουμε νια νότα χαράς και αισιοδοξίας, μετά από τον εγκλεισμό και την ψυχολογική πίεση που έφερε η πανδημία. Χρησιμοποιήσαμε το λινάρι που αποτελεί πάντα το σήμα κατατεθέν των linasexlusive jewels αλλά και χαρούμενα υλικά που θα μπορούν να φορεθούν διττά, πρώτα για την επιπρόσθετη πινελιά ομορφιάς κάθε γυναίκας και μετά για την εσωτερική ικανοποίηση και χαρά της.

Για περισσότερα επισκεφθείτε τα: