Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 | Επικοινωνία

Ελένη Ζαχαροπούλου: Τολμά στο επιχειρείν ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ!

Ελένη Ζαχαροπούλου: Τολμά στο επιχειρείν ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ!
FASHION NEWS 08.03.2023 11:13
Από Youweekly Team

Αγαπά τη μόδα από μικρό κορίτσι, “βάφοντας” τα επαγγελματικά της όνειρα με πολύ χρώμα, φαντασία και δημιουργικότητα! Με πολλή δουλειά, υπομονή και επιμονή, πίστη στον εαυτό της και στους συνεργάτες της, η Ελένη Ζαχαροπούλου ηγείται από το 2018 της εταιρείας Favela, με επώνυμα ρούχα και παπούτσια, που αποτελούν must-have για τις fashionistas, πετυχαίνοντας να ξεχωρίσει στον χώρο και να δημιουργήσει ένα στυλ με... ονοματεπώνυμο!

Όλα όσα ανέφερε η Ελένη Ζαχαροπούλου στο περιοδικό YOU

Κυρία Ζαχαροπούλου πότε και πώς ανακαλύψατε ότι ταιριάζει στον εαυτό σας η επιχειρηματικότητα;

Είναι αλήθεια ότι μέχρι να πάρω την απόφαση ότι οι επιχειρήσεις είναι ο τομέας που με εκφράζει περισσότερο δεν πέρασαν αρκετά χρόνια. Από πολύ νωρίς όλα ήταν ξεκάθαρα για μένα και θα έκανα τα πάντα ώστε να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, μια δική μου επιχείρηση που να σχετίζεται με την πώληση του παπουτσιού και του ρούχου. Υπήρξα γραμματέας σε εταιρεία χονδρικής πώλησης παπουτσιού και στη συνέχεια βοηθός πωλήσεων αναζητώντας συνεχώς νέες εταιρείες που θα μπορούσαν να αποφέρουν κέρδη στην «αγορά». Αγαπούσα τη δουλειά αυτή και είχα ταλέντο στην ανάδειξη νέων εταιρειών, το οποίο εκτιμήθηκε από τον περίγυρό μου. Έπειτα από 10 χρόνια στο χώρο συνειδητοποίησα ότι χρειάζομαι το κάτι παραπάνω, ένα νέο ξεκίνημα που θα με έφερνα πιο κοντά σε μια δική μου επιχείρηση.

Η Favela πώς προέκυψε στην επαγγελματική σας ζωή και πόσο εύκολο είναι για εσάς να ηγείστε μίας τόσο επιτυχημένης εταιρείας;

Η Favela ήρθε στη ζωή μου το 2008 για να την κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και πολύχρωμη. Στα 33 μου χρόνια είχα πλέον τη δική μου επιχείρηση, το δικό μου κατάστημα με παπούτσια και ρούχα, για το οποίο θα δούλευα σκληρά προκειμένου να γίνει γνωστό και πρώτη επιλογή των καταναλωτών. Το ξεκίνημα ήταν δύσκολο από έναν πολύ μικρό και υπόγειο χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Η επωνυμία δεν άργησε να βρεθεί, αφού οι βασικές εταιρείες που θα υπήρχαν εντός του καταστήματος θα «κατέφθαναν» από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, μέρη στα οποία οι «φαβέλες» είναι γνωστές. Όπως οι «φαβέλες», οι φτωχικές και μικρές συνοικίες που υπάρχουν εκεί, έτσι και η δική μου Favela, από μικρό μπουμπούκι θα ανθίσει! Δυσκολίες υπήρχαν πάντα, όμως με πείσμα, υπομονή και επιμονή αλλά και τους κατάλληλους συνεργάτες δίπλα μου, τα εμπόδια ξεπερνιούνται.

Ποια είναι τα σημεία-κλειδί που οδήγησαν τη Favela στην επιτυχία;

Η επιτυχία σίγουρα δεν είναι τυχαία αλλά είναι θέμα καλής οργάνωσης, έμπειρων συνεργατών και κοινών στόχων. Σίγουρα στα πρώτα μου στάδια αντιμετώπισα δυσκολίες και αρκετά εμπόδια αλλά ποτέ δεν παράτησα το αρχικό μου όνειρο. Με θέληση και υπομονή δούλεψα σκληρά, ώστε τώρα να μπορώ να θαυμάζω το δημιούργημά μου. Βασικό μου καθήκον ήταν να εμπνεύσω τους συνεργάτες μου, ώστε να εργάζονται στην επιχείρησή μου σαν να ήταν δική τους και να στηρίζουν τους στόχους μου και τα όνειρά μου σαν δικά τους. Έτσι, το κλειδί για μένα ήταν οι διαπροσωπικές σχέσεις που ανέπτυξα -και συνεχίζω να αναπτύσσω εντός της επιχείρησής μου- οι οποίες μαζί με σκληρή δουλειά με οδήγησαν στην διεύρυνσή της. Πλέον διαθέτω τρία καταστήματα και ευελπιστώ στην επέκτασή τους.

Πώς θα σκιαγραφούσατε τη θέση της γυναίκας επιχειρηματία στο σύγχρονο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι; Ξεπερνιούνται στερεότυπα και νοοτροπίες;

Η είσοδος της γυναίκας στο επιχειρείν και στην οικονομία έγινε κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες και δημιούργησε μια σειρά από άλλα προβλήματα, όπως αυτά της ισότητας στον μισθό, στα καθήκοντα κ.λπ. Σίγουρα η προσπάθεια αυτή ήρθε σε αντίθεση με τα στερεότυπα και τις νοοτροπίες που επικρατούσαν για την υποβαθμισμένη θέση της γενικά στην κοινωνία, με αποτέλεσμα να χρειαστούν αρκετοί αγώνες για φτάσουμε στο «σήμερα». Με χαροποιεί πολύ, λοιπόν, που βλέπω ότι πλέον η γυναίκα έχει εισχωρήσει στις επιχειρήσεις με ιδιαίτερη επιτυχία και προσπαθεί να σπάσει κάθε στεγανό με την δράση και τις ιδέες της. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα στερεότυπα έχουν «σπάσει», όπως μπορώ να καταλάβω και από τη δική μου δράση αλλά σίγουρα υπάρχει εξελισιμότητα.

Υπήρχαν εμπόδια (πρακτικά/συναισθηματικά) στις αρχές της δημιουργίας της επιχείρησης; Πώς τα αντιμετωπίσατε;

Σίγουρα υπήρξαν εμπόδια από τη στιγμή που πήρα την απόφαση να ξεκινήσω την πρώτη μου επιχείρηση. Κάθε νέο ξεκίνημα έχει τις δυσκολίες του αλλά βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι να βρίσκεις τρόπους να τα αντιμετωπίσεις. Κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να αποφύγει τα προβλήματα, τα εμπόδια και τις αναποδιές αλλά θα πρέπει να διαθέτει ψυχραιμία και γνώση, ώστε να τα λύσει με τη βοήθεια του plan B που θα πρέπει πάντα να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του. Θυμάμαι τότε που πήρα την απόφαση για τη δημιουργία της πρώτης Favela δεν κατάφερα να λάβω κάποια οικονομική χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να πρέπει να συμβιβαστώ για αρχή ότι το όνειρό μου θα στεγάσει ένας υπόγειος χώρος. Αυτό ήταν από τα πρώτα εμπόδια που καλέστηκα να αντιμετωπίσω μαζί με επιπλέον έξοδα που απαιτούσε το νέο αυτό ξεκίνημα. Γνώριζα όμως ότι αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ. Θα έκανα τα πάντα γι' αυτό.

Ποια προβλήματα βλέπετε να αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες στις επιχειρήσεις;

Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι γυναίκες δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άντρες σε πολλούς τομείς της κοινωνίας μας, και οι επιχειρήσεις είναι ένας από αυτούς. Η γυναίκα καλείται να συνδυάσει την εργασία με τον ρόλο της εντός της οικογένειάς της, με αποτέλεσμα ο χρόνος της να είναι περιορισμένος σε σχέση με αυτόν ενός άντρα. Έτσι, δημιουργείται η αντίληψη ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις που συμβαίνουν σε μια επιχείρηση και με τη σωστή διαχείριση την καθιστούν ανταγωνιστική. Η επιλογή των αντρών φαίνεται να είναι μονόδρομος, αφού οι θέσεις αυτές απαιτούν αφοσίωση, χρόνο και ένα συνεχές τρέξιμο με στόχο την επιτυχία. Η γυναίκα φαίνεται να αντιμετωπίζει εμπόδια και να παραμένει εκτός των επιχειρήσεων γι' αυτούς τους λόγους είτε εργάζεται είτε θέλει να δημιουργήσει τη δική της.

Σας συμπεριφέρθηκαν ποτέ διαφορετικά στον χώρο λόγω του φύλου σας;

Έχω βιώσει έντονη διάκριση και ανισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών στον χώρο της εργασίας μου. Από τα πρώτα μου βήματα στις πωλήσεις δεν είχα την υποστήριξη που πιστεύω ότι μου άρμοζε και συχνά σε καίριες θέσεις βρίσκονταν άντρες. Όταν μου δόθηκε η πρώτη ευκαιρία να κάνω ένα ταξίδι προκειμένου να ανακαλύψω νέους πελάτες για την εταιρεία που εργαζόμουν, έφερα εις πέρας τα καθήκοντά μου και τότε μόνο ξεκίνησαν να μου συμπεριφέρονται ισότιμα. Με τη δημιουργία της δικής μου επιχείρησης επίσης αντιμετώπισα κάποιες δυσκολίες που μπορεί να υπόκεινται στο φύλο μου. Αρκετές εταιρείες δεν ήθελαν να συνεργαστούν μαζί μου και να μου δώσουν εμπόρευμα για το κατάστημά μου, θεωρώντας ίσως ότι δεν ήμουν ικανή να αντεπεξέλθω οικονομικά, δεν τους άρεσε που ήμουν γυναίκα ή μπορεί να ήταν και ένα τυχαίο γεγονός που εγώ «διάβαζα» αρνητικά. Πάντως, ναι έχω βιώσει διαφορετικές συμπεριφορές στον χώρο αλλά δεν στάθηκαν ικανές ώστε να με αποτρέψουν.

Θα μπορούσατε να δώσετε μια συμβουλή ενδυνάμωσης σε όσες γυναίκες ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεσαι ένα καλό επιχειρηματικό πλάνο. Σίγουρα στην πορεία θα αλλάξει αλλά πρέπει να υπάρχει μια βάση. Χρειάζεσαι φυσικά, ένα καλό χρηματικό κεφάλαιο αν δεν καταφέρεις να μπεις σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης. Το πλάνο δεν θα λειτουργήσει στο έπακρον αλλά θα υπάρχει ένα πρόγραμμα και δεν πρέπει να αποκλείσεις την απόρριψη. Εμπόδια θα έρθουν αλλά σημαντικό είναι να μην το βάλεις κάτω και με υπομονή και επιμονή να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι μέχρι να δεις όλα τα όνειρά σου να γίνονται πραγματικότητα.

Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων επιχειρηματιών;

Κατά την άποψή μου ο επιτυχημένος επιχειρηματίας θα πρέπει να έχει ένα όραμα, έναν στόχο για το μέλλον, προκειμένου να δουλεύει πάνω σε αυτό μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό. Θα πρέπει να «βλέπει» μακριά, να κυνηγάει και να «αρπάζει» τις ευκαιρίες, να παρακολουθεί τις ανάγκες του καταναλωτή και να δρα σύμφωνα με αυτές. Επιπλέον, χρειάζεται ρίσκο, το οποίο να ακολουθείτε έπειτα από ενδελεχή μελέτη και σίγουρα ευελιξία, προσαρμοστικότητα και ανάληψη πρωτοβουλιών σε περιπτώσεις που κληθεί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα ή αποτυχία, λέξεις έντονα συνυφασμένες με την επιχειρηματικότητα. Ο επιχειρηματίας άλλωστε πρέπει να βλέπει την αποτυχία σαν ένα μάθημα, μέσα από το οποίο θα βελτιωθεί.

Εσείς πώς καθορίζετε την έννοια της επιτυχίας;

Η έννοια της επιτυχίας για κάθε άνθρωπο έχει διαφορετική χροιά. Είναι υποκειμενική και περιγράφεται με διαφορετικό τρόπο. Όλοι επιθυμούμε την επιτυχία με τη διαφορά ότι άλλοι την ονειρεύονται και άλλοι δρουν για να την αποκτήσουν. Για εμένα επιτυχία είναι να έχεις όνειρα και δουλεύοντας σκληρά πάνω σε αυτά να βρίσκεις τρόπους να τα πραγματοποιείς. Επιτυχία είναι ακόμη να μην το βάζεις κάτω στην πρώτη δυσκολία αλλά να παλεύεις μέχρι να την ξεπεράσεις. Έτσι, επέρχεται η εξέλιξη, η αυτοβελτίωση και γενικά η πρόοδος σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

Τι σκέφτεστε, ως γυναίκα, αναφορικά με την Ημέρα της Γυναίκας και, ιδιαίτερα, ως γυναίκα επιχειρηματίας;

Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε κάθε μέρα να είναι η Ημέρα της Γυναίκας ή του άντρα ή των ανθρώπων γενικότερα. Θα έπρεπε να υπάρχουν ίσα δικαιώματα και σαφώς να μην παλεύουμε γι' αυτά καθημερινά. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι η Ημέρα της Γυναίκας είναι ένα δείγμα για να καταφανεί ότι μας απασχολεί σαν θέμα της κοινωνίας μας. Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που να μην χρειάζονται φεμινιστικά κινήματα και οργανώσεις διαμαρτυριών υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων και της ισότητας. Τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας, μας δίνουν ακόμα την εντύπωση ότι έχουμε μακρύ δρόμο μέχρι να επέλθει η ισότητα των φύλων και η ίση αντιμετώπιση. Εγώ έχω επιλέξει να υποστηρίζω έντονα το γυναικείο φύλο, αφού απασχολώ στην επιχείρησή μου περισσότερες γυναίκες, βεβαίως τυχαία, αλλά που αποδεικνύουν καθημερινά ότι έχω κάνει την καλύτερη επιλογή.

ΙΝFO

  • Τηλ.: +30 212 213 3434
  • Kαταστήματα: Σουφά 64, Κολωνάκι | Πάροδος Λεωφ. Βουλιαγμένης 346Α, Άγ. Δημήτριος
  • favela.gr
Share