Ίλντα Σελμάνη: Κλέβει τις εντυπώσεις με τις δημιουργίες της!

Ίλντα Σελμάνη: Κλέβει τις εντυπώσεις με τις δημιουργίες της!

Με την πρώτη ματιά λατρεύεις τη μόδα που δημιουργεί στο ατελιέ της στη Μονεμβασιά, αφού κάθε κομμάτι είναι sur mesure και unique. Η Ίλντα Σελμάνη με αγάπη, μεράκι και πολλή δουλειά πέτυχε να ξεχωρίσει στον χώρο του fashion design και όλα τα ρούχα της να συζητιούνται και πέρα από τα στενά επαρχιακά όρια της πόλης της... Πώς το πέτυχε; Η ίδια αποκαλύπτει τα μυστικά της στο YOU και κάνει τη διαφορά!

«Η µόδα πρέπει να είναι µια µορφή απόδρασης, όχι φυλάκισης» είπε κάποτε ο Alexander McQueen. Ποια η διαφορά της µόδας από το στυλ;

Η µόδα είναι κάτι που καθιερώνεται από τις τάσεις, την υψηλή ραπτική και το πνεύµα της εποχής. Το στυλ είναι κάτι πολύ προσωπικό και πηγάζει σχεδόν αυθόρµητα µέσα από κάθε άνθρωπο, παρόλα αυτά µε την καθοδήγηση ενός ειδικού µόδας το στυλ ενός ανθρώπου µπορεί να απογειωθεί.

Πώς θα περιγράφατε το στυλ των γυναικών που επιλέγουν τα ρούχα σας;

Είναι διαφορετικό, µοναδικό και ξεχωριστό και, φυσικά, δεν περιορίζεται σε συγκεκριµένα standards.

Ποια είναι η γυναίκα που εσείς έχετε στο µυαλό σας όταν σχεδιάζετε;

Είναι µια γυναίκα δυναµική, πρωτοπόρα, τολµηρή και γεµάτη αυτοπεποίθηση. Είναι µια γυναίκα που φορώντας τα ρούχα µου µπορεί να κάνει τα πάντα!

Τι απαντάτε σε µια γυναίκα που σας ρωτάει ποιο στυλ πρέπει να υιοθετήσει; Ποιες τρεις συµβουλές θα της δίνατε;

Να υιοθετήσει το στυλ που επιλέγει αυθόρµητα, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Να αισθάνεται ο αυθεντικός εαυτός της µέσα σε αυτό το στυλ. Και να µην περιορίζεται.

Ποιο είναι το όραµά σας για τη µόδα και πώς θέλετε να συµβάλουν τα σχέδιά σας σε αυτό;

Το όραµά µου για τη µόδα είναι απόλυτα συνδεδεµένο µε την επιθυµία που έχω να συµβάλλουν τα σχέδιά µου σε αυτό. Ονειρεύοµαι µια µόδα που θα είναι περισσότερο προσιτή στη γυναίκα τού «σήµερα» χωρίς περιορισµούς.

Με ποιο υλικό αισθάνεστε πιο εξοικειωµένη σχεδιαστικά;

Συνήθως κάθε σχέδιο συνοδεύεται από το δικό του µοναδικό υλικό. Παρόλα αυτά µου αρέσει πολύ να δουλεύω σχεδιαστικά µε τα αέρινα υλικά, τη διαφάνεια και φυσικά µε τα σταθερά υφάσµατα.

Η µόδα πρέπει να είναι διέξοδος από την πραγµατικότητα, να δίνει... πατήµατα να ονειρευτούµε ή να εναρµονίζεται πλήρως µε αυτήν;

Η µόδα είναι κάτι το µαγικό και άπιαστο. Γι’ αυτό, άλλωστε, πάντοτε µας δίνει πατήµατα να ονειρευτούµε. Από την άλλη πάλι, η έµπνευση και η δηµιουργικότητα ενός σχεδιαστή βοηθά τη µόδα και το στυλ να εναρµονίζονται µε την πραγµατικότητα.

Ποιο ρούχο θεωρείτε πολύ hot για το καλοκαίρι που έρχεται και πώς το προτείνετε εσείς;

Τα ρούχα στα οποία έχω απίστευτη αδυναµία αλλά είναι και πολύ hot για το καλοκαίρι που έρχεται είναι αυτά µε ombre µοτίβα, που θυµίζουν ηλιοβασίλεµα, και φυσικά οι διαφάνειες. Η πρότασή µου είναι να συνδυάσουµε ένα ombre κοµµάτι µε ένα άλλο µονόχρωµο, στο βασικό χρώµα τού ombre. Επίσης να φορέσουµε ένα διάφανο top µε ένα ψηλόµεσο παντελόνι, ακόµα και denim, ή µε φούστα ή σορτς, ανάλογα µε το στυλ που θέλουµε να δηµιουργήσουµε.

Ποια είναι για εσάς τα κριτήρια που πρέπει να πληρεί ένας fashion designer;

Ένας fashion designer χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να είναι πρωτοπόρος και δηµιουργικός σε αυτό που κάνει και στα κοµµάτια που παρουσιάζει. Παράλληλα θα πρέπει να είναι εµπνευστής ενός καλύτερου κόσµου και να προσπαθεί µέσα από τη δουλειά του και τα ρούχα που δηµιουργεί να χαρίζει αισιοδοξία και τη δυνατότητα να ονειρευτούµε.

Ο επόµενος επαγγελµατικός σας στόχος είναι…

Να δηµιουργήσω και να επεκτείνω το δικό µου brand.

Αν δεν κάνατε αυτήν τη δουλειά τι άλλο θα θέλατε να κάνετε;

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα µπορούσα να φανταστώ τον εαυτό µου να ασχολείται µε κάτι άλλο εκτός του χώρου της µόδας, οπότε δεν σκέφτοµαι την απάντηση σε αυτή την ερώτηση!

Info