5+1 τρόποι για να αλλάξεις τις fashion συνήθειες σου και να προστατεύσεις τον πλανήτη

Γιατί η βιώσιμη μόδα έχει... στυλ!

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
instagram
instagram

Τη μόδα την αγαπάμε όλες. Τα ρούχα μάς αρέσουν και διαρκώς θέλουμε να ανανεώνουμε την γκαρνταρόμπα μας. Σκέφτηκες, όμως, ποτέ ότι με αυτό τον τρόπο επιβαρύνεις το περιβάλλον και καταστρέφεις τον πλανήτη; Και δεν σου λέω, φυσικά, μην αγοράσεις, μην ανανεώσεις, μην ντυθείς, αλλά κάν' το σωστά.

Μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Nature υποδηλώνει ότι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της γρήγορης μόδας (aka fast fashion) καταδεικνύει πως η βιομηχανία παράγει το 8%-10% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, δηλαδή έως και 5 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως. Είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη μικροπλαστική ρύπανση στους ωκεανούς μας.

Τα γοβάκια με τη μεγαλύτερη διαχρονική αξία είναι το όνειρο κάθε γυναίκας

Εν τω μεταξύ, μεταχειρισμένα ρούχα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ πηγαίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής κάθε χρόνο, σε διάφορες χώρες του κόσμου. Μπροστά σε τέτοιες σοβαρές στατιστικές, η αλλαγή μπορεί να φαίνεται αδύνατη. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας, προκειμένου να αλλάξει τις fashion συνηθειές του, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τον πλανήτη και φυσικά χωρίς να αλλάξει το look του.

5 τρόποι για να αλλάξεις τις μοδίστικες συνήθειές σου για το καλό του πλανήτη

Εκπαίδευσε τον εαυτό σου

Απόφυγε όσο το δυνατόν περισσότερο τα fast fashion brands. Αλλά πώς θα καταλάβεις εάν μια μάρκα είναι fast fashion; 1) Διαρκώς προσθέτει νέες σειρές στα προϊόντα της και μάλιστα σχεδόν κάθε εβδομάδα βλέπεις νέα παπούτσια, ρούχα και αξεσουάρ -κάθε χρόνο κατασκευάζονται 100 δισεκατομμύρια ρούχα- δηλαδή 14 είδη για κάθε άτομο στον πλανήτη.

2) Είναι φτηνά. Η γρήγορη μόδα κατασκευάζεται συχνά από μη βιοαποδομήσιμα υλικά, όπως ο πολυεστέρας, που παραμένει στους χώρους υγειονομικής ταφής δυνητικά για αιώνες, και η ελαστάνη, που απελευθερώνει επιβλαβή μικροπλαστικά στο περιβάλλον και στα αποθέματα του νερού μας. Η γρήγορη μόδα τείνει να κατασκευάζεται σε χώρες που προσφέρουν χαμηλό ή καθόλου κατώτατο μισθό.

Άλλαξε τις αγοραστικές σου συνήθειες

Οι αγορές μπορεί να είναι διασκεδαστικές, αλλά η προσπάθεια να μειώσεις το ανελέητο shopping όταν δεν τo χρειάζεσαι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αρχίσεις να κόβεις τη γρήγορη μόδα για τα καλά. Έτσι θα εξοικονομήσεις και χρήματα. Πριν αγοράσεις κάτι καινούργιο, αναρωτήσου αν το χρειάζεσαι πραγματικά. Σκέψου πόσα ρούχα έχεις και πόσους συνδυασμούς μπορείς να κάνεις, δημιουργώντας διαφορετικά και μοδάτα outfits.

Πώς θα συνδυάσεις τις Ugg σου τον χειμώνα; 15 στυλάτα looks για να τα αντιγράψεις

Προτίμησε brands βιώσιμης μόδας

Οι βιώσιμες μάρκες τείνουν να είναι πιο ακριβές αλλά συχνά διαρκούν περισσότερο. Εάν δεν μπορείς να αντέξεις οικονομικά τη βιώσιμη μόδα, μπορείς να επιλέξεις basic κομμάτια και να τα συνδυάσεις με ρούχα που έχεις, μέχρι να φτάσεις να δημιουργήσεις μια εξ ολοκλήρου βιώσιμη γκαρνταρόμπα (δες πώς θα φτιάξεις μια capsule συλλογή ρούχων).

Αγόρασε μεταχειρισμένα

Όταν αποφεύγεις τη fast-fashion, τα μεταχειρισμένα ρούχα είναι ο καλύτερος φίλος σου. Εάν ο καθένας αγόραζε ένα μεταχειρισμένο αντικείμενο σε έναν χρόνο θα εξοικονομούσε 203 εκατομμύρια κιλά απορριμμάτων – αριθμός που ισοδυναμεί με το βάρος ενός εκατομμυρίου πολικών αρκούδων.

Το eBay, για παράδειγμα, είναι δημοφιλής ιστοσελίδα για αγορά και πώληση μεταχειρισμένων ρούχων – και για να αναζητήσεις κάτι συγκεκριμένο. Αν σου αρέσουν τα ψώνια γενικά, τα καταστήματα με vintage είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Άσε που είναι και μεγάλη τάση!

Pants trends 2023: 7 στυλ που θα βλέπεις παντού!

Φρόντισε τα ρούχα σου

Το ήξερες ότι η παράταση της διάρκειας ζωής ενός ενδύματος κατά εννέα επιπλέον μήνες μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έως και 30%. Δώσε προσοχή στο πώς τα πλένεις και τα στεγνώνεις για να διαρκέσουν περισσότερο. Και αν κάτι χρειάζεται μια μικρή επισκευή, μην το πετάς - διόρθωσέ το. Θα έχεις και τη χαρά της δημιουργίας!

Κάνε καμπάνια

Μόλις εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου και βρεις τρόπους να αποφύγεις τη γρήγορη μόδα πες το στους φίλους σου. Βοηθώντας τους να αλλάξουν τις συνήθειές τους, θα αυξηθεί αυτόματα και ο αριθμός των ανθρώπων που δίνουν βάση στη βιώσιμη μόδα.