5 πράγματα που πρέπει να βγάλεις από την κρεβατοκάμαρα για να κοιμάσαι τέλεια

Τι, δεν ξέρεις ποια είναι; Θα τα μάθεις στη συνέχεια...

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Unsplash
Unsplash

Ο καλός ύπνος δεν είναι τόσο εύκολος όσο νομίζεις: Για πολλούς, στην πραγματικότητα, το να μπορούν να κοιμηθούν εύκολα και μετά να ξυπνήσουν τέλεια είναι μια μεγάλη δυσκολία. Σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Ιατρικής Ύπνου, η αϋπνία θεωρείται ένα αναδυόμενο πρόβλημα υγείας, που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά υπάρχουν ήδη ομάδες ανθρώπων που πάσχουν, ανάμεσά τους οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση.

Όσοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν συχνά το θεωρούν περισσότερο ενόχληση παρά πραγματική ασθένεια, τόσο που δεν μιλούν καν γι' αυτό με τον γιατρό τους. Ωστόσο, ο λίγος και κακός ύπνος επηρεάζει μακροπρόθεσμα την υγεία μας.

Εάν αντιμετωπίζεις, λοιπόν, κάποια δυσκολία όταν θέλεις να πέσεις στην αγκαλιά του Μορφέα, ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση. Κάνε κάποιες αλλαγές στην κρεβατοκάμαρά σου, που θα σου επιτρέψουν να ανοίξεις τα μάτια σας το πρωί νιώθοντας πραγματικά αναζωογονημένος.

Συγκεκριμένα, βγάζοντας 5 πράγματα έξω από την πόρτα, που μπορεί να επηρεάσουν τον κιρκάδιο ρυθμό και την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης που συνδέεται με το στρες.

5 πράγματα που πρέπει να βγάλεις από την κρεβατοκάμαρα πριν πας για ύπνο

Την ακαταστασία

Η κρεβατοκάμαρα πρέπει να είναι ένα άνετο και χαλαρωτικό περιβάλλον: γι' αυτό, πριν πας για ύπνο, βάλε ρούχα και αξεσουάρ στην γκαρνταρόμπα και μάζεψε οποιοδήποτε αντικείμενο είναι αφημένο τριγύρω, που θα μπορούσε να προκαλέσει ταραχή.

ρούχα καρέκλα
Unsplash

Όπως τα σιδερωμένα ρούχα σε μια καρέκλα, για παράδειγμα, ή το άδειο φλιτζάνι που είναι παρατημένο στο κομοδίνο. Χαμήλωσε τα φώτα, άναψε ένα αρωματικό κερί και απόλαυσε έναν χώρο χωρίς ακαταστασία και απόλυτα αφιερωμένο στη χαλάρωση.

Τηλεόραση, smartphone και υπολογιστές

Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αξίζει να το επαναλάβουμε: Για να κοιμηθείς καλά πρέπει να αποσυνδέσεις όλες τις συσκευές που σου αποσπούν το βράδυ την προσοχή. Διότι διεγείροντας τον εγκέφαλο αναβάλλουν τον ύπνο και το φως τους παρεμβαίνει στην αυθόρμητη παραγωγή μελατονίνης, η οποία, στην πραγματικότητα, συνδέεται με το σκοτάδι.

smart tv κρεβατοκάμαρα
Unsplash

Αν όταν είσαι στο κρεβάτι δεν μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι και το μυαλό σου είναι υπερδραστήριο, καλό είναι να αλλάξεις όλες τις συνήθειές σου πριν από τον ύπνο, αντικαθιστώντας τις συσκευές με οθόνες με ένα καλό βιβλίο.

Το παλιό στρώμα

στρώμα κρεβάτι
Unsplash

Για να ξεκουράζεσαι σωστά το βράδυ, το κρεβάτι πρέπει να είναι άνετο. Γι' αυτό αξίζει να επενδύσεις σε ένα ποιοτικό στρώμα, που θα σε βοηθήσει να έχεις σωστή στάση σώματος κατά την κατάκλιση. Γενικότερα, το τέλειο στρώμα πρέπει να υποστηρίζει σωστά το σωματικό βάρος, σεβόμενο τη φυσική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, και να είναι αρκετά άκαμπτο ώστε να παρέχει καλή στήριξη.

Το φως

Ο καλός ύπνος είναι αδύνατος όταν κοιμόμαστε σε ένα υπερβολικά φωτισμένο περιβάλλον: όχι μόνο πρέπει να αποφεύγουμε το μπλε φως που προέρχεται από την τηλεόραση και τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και να προστατεύουμε επαρκώς την κρεβατοκάμαρα από το εξωτερικό φως, κλείνοντας όλα τα φώτα στο δωμάτιο.

φως κρεβατοκάμαρα
Unsplash

Εάν τώρα ξυπνάς τη νύχτα συχνά, απόκτησε μια μια έξυπνη λάμπα, που ενεργοποιείται με το άγγιγμα του χεριού. Επίσης μπορείς να προμηθευτείς μια υφασμάτινη μάσκα, για να είσαι σίγουρη ότι μπλοκάρεις και την παραμικρή πηγή φωτός.

Κατοικίδια

Με όλο τον σεβασμό στους λάτρεις των κατοικίδιων, ο ύπνος μαζί τους δεν είναι η ιδανική επιλογή. Αν και το γουργούρισμα της γάτας μάς βοηθά να νιώθουμε καλά και η ζεστασιά του σκύλου μάς είναι ευχάριστη τις νύχτες του χειμώνα, ο ύπνος με τα ζώα δεν μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε επαρκώς.

κατοικίδια κρεβάτι
Unsplash

Μάλιστα, τα κατοικίδιά μας κινούνται, αλλάζουν θέση, σηκώνονται και μετά επιστρέφουν στο κρεβάτι και με όλη αυτή την κίνηση δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να μας ξυπνούν, διακόπτοντας τον ύπνο μας.