Πώς θα καθαρίσεις τα λευκά σου ρούχα - 8 μυστικά που θα σου λύσουν τα χέρια

Πουκάμισα και Τ-shirts θα γίνουν σαν καινούργια

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
instagram@streetstyleparis
instagram@streetstyleparis

Ελάχιστα κομμάτια της γυναικείας γκαρνταρόμπας είναι τόσο αγαπημένα (και πολυφορεμένα) παγκοσμίως όσο το minimal λευκό μπλουζάκι. Άλλωστε, είναι το πιο ευέλικτο ρούχο της ντουλάπας: Φοριέται με γόβες για μια βραδινή έξοδο, κάτω από το slip dress σου, για ένα κομψό office look, ή με το αγαπημένο σου τζιν για μια στοχευμένη casualwear εμφάνιση.

Ωστόσο, όταν τα φοράμε συνέχεια αρχίζουν και χάνουν την φρεσκάδα τους και το λευκό τους χρώμα, ενώ με το διαρκές πλύσιμο κιτρινίζουν ή "γαριάζουν". Δεν χρειάζεται, όμως να τρελαίνεσαι, απλώς δες 8 απλά μυστικά που πρέπει να ενσωματώσεις στη ρουτίνα πλυσίματος των ρούχων σου, αν θέλεις τα λευκά να παραμένουν σαν καινούργια για πολύ καιρό.

8 μυστικά για να καθαρίσεις σωστά τα λευκά σου ρούχα


Βάλε μικρή πλύση

Τα μπλουζάκια σού φαίνονται γαριασμένα και βρόμικα; Μήπως γεμίζεις υπερβολικά το πλυντήριο; Όσο περισσότερα ρούχα βάζεις σε μια πλύση τόσο περισσότερη βρομιά απελευθερώνεται κατά το πλύσιμο, που μόλις μπει στο νερό, θα "καθίσει" ξανά στα ρούχα. Με λίγα λόγια, μην στριμώχνεις πολύ το πλυντήριό σου και φυσικά, πολύ βασικό, πλένε λευκά με λευκά.

Χρησιμοποίησε σωστή ποσότητα απορρυπαντικού

Ο τύπος απορρυπαντικού δεν είναι τόσο σημαντικός όσο η ποσότητα που χρησιμοποιείς. Όταν η βρομιά απελευθερώνεται στο νερό, μία από τις βασικές εργασίες του απορρυπαντικού είναι αυτή να μην επιστρέφει στο ύφασμα. Εάν, λοιπόν, δεν χρησιμοποιείς αρκετό απορρυπαντικό, δεν θα έχεις αυτό το αποτέλεσμα στο 100%.

Πλύνε σωστά τα λευκά ρούχα

Η τριβή από την ανάδευση σπάει την επιφάνεια της μπλούζας και δημιουργεί μικρές ίνες που προεξέχουν. Γύρισε τα μπλουζάκια ανάποδα, καθώς αυτό θα τα διατηρήσει εξωτερικά πιο φρέσκα. Πλύνε τα σε μέτρια θερμοκρασία, γιατί το πολύ καυτο νερό τα καταστρέφει.

Απομάκρυνε τους κίτρινους λεκέδες στις μασχάλες

Δημιουργούνται από τον ιδρώτα και δύσκολα φεύγουν. Γι' αυτό, αρχικά, φρόντισε να πλένεις συχνά τα λευκά ρούχα. Εάν πάλι επιμένουν, γέμισε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και ξίδι και μούλιασε το ρούχο ή άπλωσε στον κίτρινο λεκέ ένα μείγμα από αλάτι, μαγειρική σόδα, ξίδι και νερό και άφησε για 2-3 ώρες. Μετά μπορείς να τα πλύνεις κανονικά στο πλυντήριο.

Καθάρισε τα σημάδια από κόκκινα φρούτα

Έφαγες φράουλα ή κεράσι και από απροσεξία έπεσε πάνω στο λευκό σου ρούχο λίγο φρούτο; Βάλε λίγο λευκό ξίδι ή μικρή ποσότητα χλωρίνης πάνω στον λεκέ και πλύνε με χλιαρό νερό μετά από 1 ώρα.

Πες "αντίο" σε λεκέδες από γρασίδι

Εδώ τη δουλειά θα κάνει το καθαρό οινόπνευμα. Τρίψε στα επίμαχα σημεία και στη συνέχεις πλύνε τα λευκά ρούχα όπως κάνεις συνήθως.

Αφαίρεσε λεκέδες από κέτσαπ

Το λευκό ρούχο που... δέχτηκε επίθεση κέτσαπ θέλει ειδική μεταχείριση. Θα το βάλεις σε λεκάνη με κρύο νερό και στη συνέχεια θα τρίψεις το σημείο με απορρυπαντικό πιάτων. Άφησέ το μέσα στη λεκάνη για 15 λεπτά και ξέπλυνε καλά. Στη συνέχεια πλύνε στο πλυντήριο με τον συνηθισμένο τρόπο.

Στέγνωσε σωστά τα λευκά ρούχα

Μην τα τοποθετείς πάνω σε πηγές θερμότητας, γιατί κιτρινίζουν, και φυσικά μην τα απλώνεις στον ήλιο που θα τα καταστρέψει. Τοποθέτησέ τα σε σκιερό μέρος ή βάλ' τα στο στεγνωτήριο, φροντίζοντας να μην βγουν... κόκκαλο!