Ξοδεύεις παραπάνω από όσο θα ήθελες σε ρούχα; Δες 6 λάθη που κάνεις σίγουρα

Κάνε τη μόδα μια άκρως οικονομική υπόθεση για σένα

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
instagram@streetstyleparis
instagram@streetstyleparis

Το shopping για εμάς τις γυναίκες είναι η πιο ευχάριστη συνήθειά μας που μπορούμε να κάνουμε διαρκώς. Είναι η καλύτερη εμπειρία, σίγουρα, αλλά μπορεί επίσης να μας εξοντώσει οικονομικά. Αλήθεια έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί η ντουλάπα σου φαίνεται πάντα υπερβολικά γεμάτη, ενώ παράλληλα πιστεύεις ότι δεν έχεις τίποτα να φορέσεις; Μαζί μ' εσένα όλες μας έχουμε την ίδια αίσθηση.

Σίγουρα, λοιπόν, κάτι κάνουμε λάθος στις αγορές μας. Και όχι ένα, αλλά 6 βασικά λάθη που μας στοιχίζουν σε χρήμα αλλά και σε ψυχολογία, αφού μετά δεν έχουμε τίποτα να φορέσουμε και στενοχωριόμαστε. Δες στη συνέχεια ποια είναι αυτά που κάνουμε όταν αγοράζουμε ρούχα και πώς θα τα αποφύγουμε.

6 λάθη που κάνεις σίγουρα και ξοδεύεις παραπάνω σε ρούχα

Παρασύρεσαι από την προσφορά αντί από την ανάγκη

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουμε είναι να αγοράζουμε ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ επειδή είναι σε προσφορά ή γιατί έχουν χαμηλή τιμή, ανεξάρτητα από το εάν πραγματικά τα χρειαζόμαστε. Έτσι οι αγορές μας δεν είναι πραγματικά απαραίτητες και στο τέλος έχουμε ξοδέψει περισσότερα χρήματα από όσα θέλαμε. Εστίασε λοιπόν στις ανάγκες σου και αγόρασε μόνο αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι και θα φορέσεις σίγουρα και πιο συχνά.

Αγνοείς τους συνδυασμούς

Ένα άλλο συνήθες λάθος είναι να αγοράζουμε ρούχα χωρίς να σκεφτόμαστε πώς θα τα συνδυάσουμε με τα κομμάτια που ήδη έχουμε στην ντουλάπας μας. Αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αγορές που δεν ταιριάζουν με την γκαρνταρόμπα μας, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρουμε κι άλλα κομμάτια για να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένες εμφανίσεις. Πριν αγοράσεις λοιπόν ένα κομμάτι, σκέψου πώς θα το συνδυάσεις με τα υπόλοιπα ρούχα σου κι αν αξίζει τον κόπο.

Εστιάζεις σε μια ειδική περίσταση

Έχεις μια πρόσκληση για γάμο ή βάφτιση ή για ένα glam event και σίγουρα χρειάζεσαι κάτι ιδιαίτερο για να φορέσεις. Ωστόσο, πριν ξοδέψεις μια περιουσία για ένα κομμάτι που σίγουρα θα βάλεις μόνο μία φορά, σκέψου έξυπνα. Μην αγοράσεις, για παράδειγμα, ένα φόρεμα που θα το φορέσεις μόνο σε αυτή την περίσταση.

Μετά θα το φυλάξεις στην ντουλάπα, ελπίζοντας σε ένα άλλο κάλεσμα (που δεν θα έρθει ποτέ ή θα αργήσει), ενώ το πιο πιθανό είναι όταν θα θελήσεις να το ξαναβάλεις, να είναι πια ντεμοντέ. Πρόσεξε, δεν λέω να μην αγοράσεις κάτι καινούργιο, αλλά απόκτησε αυτό που θα μπορείς να το φορέσεις εύκολα και κάπου αλλού.

Αγοράζεις ρούχα στα κουτουρού

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι η αγορά ρούχων χωρίς πλάνο, που οδηγεί στην υπερκατανάλωση. Έχοντας ένα σχέδιο, όπως μια λίστα με τα αντικείμενα που πραγματικά θέλεις, θα αποφύγεις τις ακατάσχετες αγορές και θα επιλέξεις πιο στοχευμένα και με περισσότερη λογική.

Δίνεις μεγάλη βάση στις τάσεις

Μια άλλη συνήθης παγίδα είναι η αγορά ρούχων που ανήκουν αποκλειστικά στις τάσεις κάθε σεζόν. Αυτά τα κομμάτια μπορεί να φαίνονται εντυπωσιακά τώρα, αλλά σύντομα θα περάσουν στην... αιωνιότητα και σε μια άκρη στην ντουλάπα σου ως ξεπερασμένα.

Αντί, λοιπόν, να επενδύεις σε προσωρινές τάσεις, είναι προτιμότερο να επικεντρωθείς σε κομμάτια που είναι διαχρονικά και μπορούν να φορεθούν για πολλές σεζόν. Το κόλπο εδώ είναι να πάρεις μία ή δύο τάσεις και να τις "μπερδέψεις" με τα κλασικά!

Προτιμάς πολλά και φτηνά

Ένα άλλο λάθος που κάνουν πολλές είναι η απόκτηση φτηνών κομματιών χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την ποιότητα. Αν και ένα οικονομικό κομμάτι είναι ελκυστικό στην αρχή, συχνά τελικά κοστίζει περισσότερο από το ακριβό.

Ο λόγος; Θα χαλάσει πολύ πιο γρήγορα ή θα στραπατσαριστεί ευκολότερα και θα "παροπλιστεί". Επιλέγοντας κομμάτια υψηλής ποιότητας, επενδύεις σίγουρα σε ανθεκτικότητα και μακροπρόθεσμη χρήση. Το λέει και η διάσημη στυλίστρια Kenzie Welch, για τη δημιουργία μιας βιώσιμης γκαρνταρόμπας.