Τέλειο στυλ στα 40: Τα 5 πιο συχνά λάθη που σε κάνουν να δείχνεις μεγαλύτερη

Μπορείς να είσαι κομψή και ακαταμάχητη αν ξέρεις πώς θα τα αποφύγεις

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Photo by Despi Naka
Photo by Despi Naka

"Μόδα μπορείς να αφοράσεις αλλά το στυλ όχι. Το κλειδί για να το πετύχεις είναι να μάθεις ποια είσαι, κάτι που θα σου πάρει χρόνο. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας στο στυλ, όλα έχουν να κάνουν με την αυτοέκφραση και την προσωπικότητά σου", έλεγε η αείμνηστη Iris Apfel και δεν είχε άδικο, αφού σε κάθε ηλικία οι γυναίκες μπορούν να έχουν αξεπέραστο στυλ αρκεί να εστιάσουν στον εαυτό τους και στο σώμα τους.

Μετά τα 40 οι γυναίκες επιλέγουν συνήθως πιο φαρδιά ρούχα και δεν δίνουν τόση βάση στην εμφάνισή τους. Κυρίως λόγω του φορτωμένου προγράμματος, της αλλαγής στι σώμα τους και φυσικά λόγω των λάθος μηνυμάτων στα social, που παρουσιάζουν κυρίως νεαρές γυναίκες στη μόδα. Έτσι οι 40άρες plus δεν ξέρουν πια τι να φορέσουν, οπότε παραμένουν σε αυτό που γνωρίζουν.

Η μόδα, ωστόσο, είναι διασκεδαστική, ανεξάντλητη και ένας εξαιρετικός τρόπος έκφρασης, ανεξάρτητα από την ηλικία μιας γυναίκας. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να "φοβάσαι" κανένα στυλ. Υπάρχουν όμως κάποια λάθη που τείνουν να κάνουν οι γυναίκες πάνω από τα 40 που τις δείχνουν αυτόματα μεγαλύτερες.

Για παράδειγμα, είμαι 45 χρονών και δεν θέλω να μοιάζω με κοπέλα 20 ετών, σίγουρα. Αλλά επίσης δεν θέλω να φαίνομαι μεγαλύτερη από την ηλικία μου. Θέλω να είμαι κομψή και υπέροχη στα χρόνια μου χωρίς να δείχνω... ανόητη ή παράταιρη.

Επειδή, λοιπόν, πολλές γυναίκες πάνω από τα 40 "παλεύουν" με τη μόδα, θα σου δείξω στη συνέχεια τα 5 πιο συχνά λάθη που κάνουν και τους προσθέτουν χρόνια, για να δεις κι εσύ πώς θα τα αποφύγεις και να δείχνεις καταπληκτική στην ηλικία σου.

5 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι 40άρες και δείχνουν μεγαλύτερες

Ταιριάζουν top και bottom

Ένα σύνολο χρειάζεται ισορροπία για να δείξει επάνω μας πιο κομψό και ταιριαστό. Και δεν είναι κάτι δύσκολο για να το πετύχουμε. Όταν φοράς, λοιπόν, μια μπλούζα ή ένα πανωφόρι με όγκο φρόντισε να το συνδυάσεις με μια φούστα ή παντελόνι πιο εφαρμοστό.

Και το αντίστροφο. Για παράδειγμα, εάν φέτος βάλεις πολύ φαρδύ τζιν παντελόνι, φόρεσε από πάνω ένα πιο στενό τοπ, αποφεύγοντας τα πολύ φαρδιά πουκάμισα. Με αυτό τον τρόπο, θα δείξει καλύτερα το σώμα σου, θα φαίνεσαι πιο ψηλή και αδύνατη. Αν πάλι επιλέξεις ένα oversized ανδρικό πουκάμισο, θα δείξει ιο κομψό το look σου αν το συνδυάσεις με ένα στενό τζιν.

Φοράνε διαρκώς μαύρο

Όλες γνωρίζουμε ότι το μαύρο είναι ένα αγαπημένο χρώμα, είναι αδυνατιστικό, κολακευτικό και εύκολο στο στυλ. Πραγματικά φοβεροί λόγοι για να το φοράς συνέχεια! Αλλά όταν μεγαλώνουμε, το να επιλέγουμε διαρκώς μαύρα μάς κάνει να δείχνουμε χλωμές.

Από το να φοράς, λοιπόν, total black σύνολα, προτίμησε να κάνεις μείξη με άλλα χρώματα. Σε ένα πανωφόρι, σε μια φούστα ή σε ένα παντελόνι λειτουργεί καλύτερα. Φρόντισε επίσης να προσθέσεις αξεσουάρ ή να δείξεις λίγο παραπάνω δέρμα. Αυτό θα κάνει το look να φαίνεται λιγότερο αυστηρό και σίγουρα πιο φινετσάτο και ακριβό.

Προτιμούν φαρδιά ρούχα

Υπάρχει η αντίληψη σε πολλές γυναίκες πάνω από τα 40 ότι πρέπει να φοράνε φαρδιά ρούχα για να κρύβουν τις ατέλειές τους και να μη φαίνεται η θηλυκότητά τους. Λάθος! Μάλιστα, τις περισσότερες δεν τις κολακεύουν τα oversized κομμάτια, αφού εάν δεν είσαι ψηλή ή αδύνατη, θα σε δείξουν άκομψη, απεριποίητη και τελικά μεγαλύτερη σε ηλικία.

Επίλεξε λοιπόν ρούχα που αγκαλιάζουν το σώμα σου, επιμηκύνουν τη σιλουέτα και μας κάνουν να δείχνουμε πιο θηλυκές και νεανικές. Το πρώτο που μπορείς να κάνεις είναι να ξεκινήσεις να αγοράζεις ρούχα στο νούμερό σου και όχι 1-2 μεγαλύτερα. Ένα καλό παράδειγμα που είναι και τρέχουσα τάση, είναι να βάλεις το φαρδύ σακάκι σου με μια ζώνη στη μέση, δημιουργώντας το εφέ της πιο αδύνατης σιλουέτας.

Επιλέγουν vintage αξεσουάρ

Η αλήθεια είναι ότι με το πέρασμα του χρόνου όλες έχουμε δημιουργήσει μια συλλογή με αξεσουάρ από τα... νιάτα μας. Αυτό τι σημαίνει, λοιπόν; Όταν φοράμε στην ηλικία των 40 και πάνω αυτά τα κομμάτια, το σύνολο μοιάζει μη επικαιροποιημένο και αυτόματα η εικόνα πιο... γερασμένη.

Είναι απαραίτητο να προσέχεις τα παπούτσια, τις τσάντες, τα κοσμήματά σου (γνωρίζοντας τις 6 τάσεις που παίζουν πολύ φέτος) κ.λπ. Για παράδειγμα, αν φοράς γυαλιά, φρόντισε να αγοράσεις ένα καινούργιο ζευγάρι. Όχι κάθε μήνα, αλλά ίσως δύο φορές τον χρόνο; Η μόδα αλλάζει συνεχώς, και ακόμα κι αν αγαπάμε τα vintage μας, αν δεν είναι σωστά συνδυασμένα, θα φαίνονται παλιακά.

Φυσικά, υπάρχουν κι εκείνα τα διαχρονικά κομμάτια που μπορούμε να φορέσουμε ξανά και ξανά (φορέστε τα…), αλλά πρέπει να προσθέσεις στο σύνολό σου κι άλλα μοντέρνα αξεσουάρ, προκειμένου να χαρίσεις στην εμφάνισή σου την αίσθηση του σύγχρονου.

Ντύνονται μόνο με μάξι

Αυτήν τη στιγμή τα μάξι κομμάτια σε φούστες και φορέματα είναι top choice της σεζόν. Άνετα και βολικά, που κρύβουν και τα πόδια μας, αλλά αυτό το μήκος θα σε δείξει πιο κοντή, πιο "αφράτη" και ταυτόχρονα μεγαλύτερη σε ηλικία - εκτός εάν έχεις ύψος μοντέλου!

Αυτό που θα σου πρότεινα είναι να φορέσεις ένα φόρεμα ή φούστα σε μήκος ακριβώς πάνω ή ακριβώς κάτω από το γόνατό σου ή μέχρι τον αστράγαλο σου.