4 κόλπα για να καθαρίσεις τα χρυσά σου κοσμήματα και να φαίνονται πάντα σαν καινούργια

Πες "αντίο" στη θαμπάδα και στις αντιαισθητικές μαυρίλες

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Shutterstock
Shutterstock

Ανεξάρτητα από τις τάσεις, τα κλασικά κοσμήματα από κίτρινο χρυσό αξίζουν μια θέση στη συλλογή σου - μαζί τους δημιουργείς φινετσάτο στυλ και φυσικά ολοκληρώνεις ιδανικά τις εμφανίσεις σου. Αυτά τα κομμάτια είναι μια καλή επένδυση που θα φοράς για χρόνια - αν τα φροντίζεις και τα καθαρίζεις σωστά. Πώς όμως θα διατηρήσεις τα χρυσά κοσμήματα λαμπερά και σαν καινούργια;

Λοιπόν εξαρτάται. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στον τύπο και την ποιότητα των χρυσών κοσμημάτων—η καθαρότητα μπορεί να κυμαίνεται από 9 έως 24 καράτια. Μπορεί να έχεις ένα κομμάτι σε συνδυασμό με ασήμι, νικέλιο, ψευδάργυρο ή άλλο μέταλλο, που κάνει το κόσμημα πιο ανθεκτικό και συχνά λιγότερο ακριβό.

Επίσης υπάρχουν τα επιμεταλλωμένα κοσμήματα (με χρυσό κολλημένο σε ένα βασικό μέταλλο όπως χαλκός, ασήμι ή ορείχαλκος) ή βερμέιλ (ασημένια κοσμήματα επιμεταλλωμένα με παχύ στρώμα χρυσού τουλάχιστον 10 καρατίων).

Για να ανακαλύψεις το είδος κοσμήματος που έχεις, αρκεί να το κοιτάξεις προσεκτικά για τυχόν σφραγγίδες και γράμματα ή σύμβολα στην επιφάνειά του. Ανάλογα, λοιπόν, με αυτό, αλλά και με την απόχρωσή σου, δες στη συνέχεια 5 κόλπα για να καθαρίσεις τα χρυσά σου κοσμήματα και να μοιάζουν σαν καινούργια στα looks που δημιουργείς.

5 έξυπνα κόλπα για να καθαρίσεις τα χρυσά κοσμήματα

Με απαλό σαπούνι και νερό

Είναι η πιο ήπια και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος. Θα βουτήξεις ένα μαλακό πανί σε ένα μπολ με ήπιο σαπούνι και νερό.

Βύθισε στη συνέχεια το χρυσό κόσμημα σστο διάλυμα, αφήνοντάς το να μουλιάσει για περίπου 20 λεπτά. Μετά τρίψε το απαλά με ένα μαλακό πανί. Μην τρίβεις τα επιμεταλλωμένα κομμάτια πολύ δυνατά, γιατί θα αφαιρέσεις την επιμετάλλωση. Για βαθύτερο καθαρισμό, χρησιμοποίησε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες.

Με νερό και ξίδι

Σε μια λεκάνη θα βάλεις ίση ποσότητα νερού και ξιδιού. Θα βρέξεις με αυτό ένα κομμάτι ύφασμα και θα τρίψεις το κόσμημα. Στη συνέχεια, με ένα άλλο πανί που έχεις βρέξει μέσα σε σόδα με νερό, θα περάσεις την επιφάνεια των κοσμημάτων και τέλος θα σκουπίσεις με στεγνό πανί.

Με οδοντόκρεμα

Πάρε μια οδοντόβουρτσα που δεν χρησιμοποιείς πια, βάλε λίγη οδοντόκρεμα και βρέξε με νερό. Τρίψε τα θαμπά σημεία, ξέπλυνε καλά και σκούπισε με ένα στεγνό και μαλακό ύφασμα.

Με αμμωνία

Βάλε αμμωνία σε κρύο νερό (50ml νερό και 50ml αμμωνία) και άφησε μέσα το κόσμημα για περίπου 30 λεπτά. Σκούπισέ το με ένα μαλακό πανί και βάλ' το πάλι πίσω για λίγα λεπτά. Έπειτα, ξέπλυνε καλά και άφησε να στεγνώσει φυσικά πάνω σε ένα πανάκι.

Με μπίρα

Σε μια λεκάνη βάλε λίγη μπίρα. Βάλε μέσα τα χρυσά κοσμήματα και άφησε για περίπου μία ώρα. Μετά τρίψε με ένα μαλακό πανάκι και θα γίνουν πιο αστραφτερά από ποτέ.