Το πιο βρόμικο πράγμα σε μια τσάντα σίγουρα θα σε εκπλήξει, αφού το έχεις βάλει πολλές φορές στα χείλη σου, το έχεις πιάσει άπειρες με τα χέρια σου και είναι πιο… αηδιαστικό ακόμα κι από το χερούλι της πόρτας στα McDonald’s αλλά και τις λαβές του Μετρό.
Πόσο βρόμικα μπορεί να είναι τα αντικείμενα μέσα σε μια γυναικεία τσάντα; Συνήθως αποθηκεύουμε στον λίγο χώρο της τα απαραίτητα (ανάλογα με το σχέδιο φυσικά, που φέτος ένα πρωταγωνιστεί περισσότερο), από πορτοφόλι, καλλυντικά, κλειδιά, σημειωματάριο μέχρι σερβιέτες, αναλγητικά και χαρτομάντιλα. Τι μπορεί, λοιπόν, να πάει στραβά με την βρομιά, για να μιλάμε για ένα αντικείμενο φουλ στα μικρόβια;
Το πιο βρόμικο πράγμα σε μια τσάντα θα σε εκπλήξει
Σύμφωνα με μια μελέτη του LendEDU, οι πιστωτικές και χρεωστικές μας κάρτες είναι τα πιο βρόμικα πράγματα στην τσάντα μας, ακόμα περισσότερο κι από τα χαρτονομίσματα ή τα κέρματα που υπάρχουν στο πορτοφόλι μας. Μάλιστα, η κάρτα που τσέκαρε το LendEDU ήταν ακόμα πιο βρόμικη από το χερούλι της πόρτας των McDonald’s και τις λαβές του Μετρό. Απίστευτο!
Οι ερευνητές σκούπισαν το μπροστινό και το πίσω μέρος διαφορετικών χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για να δουν πόσα βακτήρια και μικρόβια είχαν πάνω τους. Βρήκαν ότι οι πίσω πλευρές των καρτών ήταν σημαντικά πιο μικροβιακές από τις μπροστινές, κάτι που είναι λογικό καθώς αυτό είναι το τμήμα που έρχεται σε επαφή με περισσότερες επιφάνειες.
“Σκεφτείτε όλες τις φορές που η κάρτα σας περνάει και αλληλεπιδρά με πράγματα που δεν καθαρίζονται ποτέ”, λέει ο ανώτερος τεχνικός εργαστηριακών δοκιμών της LendEDU, Jonathan Chan. “Πέφτει στο πάτωμα, περνάει ανάμεσα σ’ εσένα και το ταμείο, μπαίνει σε μια συσκευή ανάγνωσης καρτών στο βενζινάδικο και στο ΑΤΜ. Νομίζω ότι είναι θέμα συσσώρευσης. Όλα λερώνονται τελικά αν εκτεθούν σε πολλές επιφάνεις και πιαστούν από διάφορα χέρια και δεν καθαριστούν ποτέ.
Είναι οι κάρτες πραγματικά πιο βρόμικες από τα μετρητά;
Ναί. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα μετρητά και τα κέρματα είναι περισσότερο επιβαρυμένα με βακτήρια από τις κάρτες – αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, αποκάλυψε η μελέτη. Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες έλαβαν βαθμολογία μικροβίων 285 σε σύγκριση με τα μετρητά, που είχαν 160 και τα κέρματα 136.
Η ιδέα, λοιπόν, εδώ είναι να φροντίζετε να τις καθαρίζετε συχνά. Ιδανικά πρέπει να τις σκουπίζετε με ένα αντισηπτικό μαντιλάκι μετά από κάθε λίγες χρήσεις για να αποτρέψετε τη συσσώρευση βακτηρίων. Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια υγρή πετσέτα σε κάθε κάρτα και μετά να τρίψετε τη μαγνητική λωρίδα με μια γόμα από καουτσούκ για να αφαιρέσετε την βρομιά.
Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσετε τις κάρτες σας σε ένα απολυμαντικό υπεριώδους φωτός, που μπορεί να αφαιρέσει έως και 99,9% των δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων που κρύβονται στις κάρτες σας.