5 "ντεμοντέ" τσάντες από τα 90s που δεν θα φύγουν ποτέ από τη μόδα

Είναι απλώς... ένα κόσμημα στα χέρια σου!

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Shutterstock
Shutterstock

Ας είμαστε ειλικρινείς: Δεν είναι όλες οι τσάντες ίδιες. Και φυσικά είναι αδιαμφισβήτητο ότι δεν αντέχουν όλες οι τάσεις στη δοκιμασία του χρόνου. Μini bags; Χαριτωμένες, ναι, μέχρι να μη χωράνε ούτε το πορτοφόλι σου. Υπερμεγέθεις τσάντες; Καπρίτσιο κατά καιρούς.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να παραδεχτείς την αλήθεια, φτάνει αυτό το σημείο στο πλήρωμα του χρόνου, που συνειδητοποιείς ότι δεν αξίζει να αγοράζεις κάθε τύπο τσάντας που είναι στη μόδα.

Τι αξίζει να αγοράσεις; Αυτές τις τσάντες που θα παραμείνουν στο προσκήνιο όσα χρόνια κι αν περάσουν: Οι τσάντες της δεκαετίας του '90. Σε αντίθεση με άλλους τύπους τσαντών, που ανήκουν στον κύκλο των τάσεων, αυτές οι σιλουέτες αποτελούν απόδειξη της διαρκούς δύναμής τους στη μόδα.


Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, τόσα πολλά σχέδια απέκτησαν μεγάλη δημοτικότητα που τελικά έγιναν συνώνυμα της περιόδου. Ενώ μπορεί τώρα να ζούμε σε μια εντελώς νέα εποχή, αυτά τα στυλ έχουν παραμείνει ένα αειθαλές κομμάτι της μόδας, που αν και "ντεμοντέ" πάντα θα κάνουν fashion statement σε μια εμφάνιση.

Η διαχρονικότητά τους φάνηκε στις πασαρέλες S/S 24 και F/W 24, οπότε δες στη συνέχεια 5 "ντεμοντέ" τσάντες της δεκαετίας του '90 που δεν θα φύγουν ποτέ από τη μόδα και σίγουρα θα ξεπεράσουν τα trends το φετινό καλοκαίρι.

5 "ντεμοντέ" τσάντες από τα 90s που δεν θα φύγουν ποτέ από τη μόδα

East-to-West Bags


Με το κομψό, μακρόστενο σχήμα της, αυτή η τσάντα έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του '90 και από τότε παραμένει σταθερή αξία στη μόδα. Το μοναδικό της σχέδιο αποτελεί συνεχή πηγή έμπνευσης για σχεδιαστές, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων ανοιξιάτικων συλλογών των Bottega Veneta, Alaïa και Ferragamo.

Baguette Bags


Καμία άλλη τσάντα δεν συνδέεται τόσο καλά με τη δεκαετία του '90, όπως η "μπαγκέτα". Το σχέδιο εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά όταν εμφανίστηκε στις συλλογές του Fendi το '97. Έκτοτε, αυτή η τσάντα έχει αποκτήσει τη δική της ζωή, καθώς την έχουν κρατήσει εμβληματικές προσωπικότηταες, ανάμεσά τους και η Carrie Bradshaw.

Επιπλέον, έχουμε δει το στυλ να επινοείται εκ νέου με διάφορους τρόπους όλα αυτά τα χρόνια, όπως στις πρόσφατες ανοιξιάτικες συλλογές Fendi, Givenchy και Michael Kors. Όλα αυτά εκσυγχρόνισαν το σχήμα της μπαγκέτας, παίζοντας με υφάσματα, χρώματα, ακόμα και υλικό.

Barrel Bag


Αν και οι ορθογώνιες τσάντες έκαναν θραύση στα 90s, δεν ήταν οι μόνες σιλουέτες που αγαπήθηκαν τότε. Στην πραγματικότητα, ένα άλλο σχήμα διαδόθηκε πολύ εκείνη την περίοδο: η τσάντα "βαρελάκι". Με κυλινδρικό σχήμα, συνήθως κατασκευασμένη από καμβά, ο Louis Vuitton έκανε το ντεμπούτο του για πρώτη φορά με το στυλ αυτό το '96 με την κυκλοφορία της τσάντας Papillon.

Έκτοτε, το καμπύλο σχήμα όχι μόνο παρέμεινε περιζήτητο αλλά πλέον αποτελεί κομμάτι των συλλογών διάσημων Οίκων κάθε χρόνο. Οι σχεδιαστές, μάλιστα, έδωσαν σε αυτό το "ντεμοντέ" σχέδιο μια σύγχρονη νότα—π.χ., στην πασαρέλα F/W 24 της Jil Sander το σχήμα απέκτησε αιχμηρές άκρες.

Bowler Bags


Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περισσότερες από τις πιο δημοφιλείς τσάντες που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του '90 ήταν ώμου, υπήρξαν και μερικά αξιοσημείωτα top-handle σχέδια - για παράδειγμα, οι bowler bags. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το ρετρό σχήμα αντλεί την έμπνευσή του από την τσάντα μπόουλινγκ.

Η μετάβαση της εν λόγω τσάντας από το να συνδέεται πρωτίστως με τον αθλητικό εξοπλισμό στο να γίνει "high-fashion" αξεσουάρ ξεκίνησε με την κυκλοφορία της τσάντας vibe του Dior (κυκλοφόρησε το '97) και της τσάντας bowler της Prada (κυκλοφόρησε το '00). Φέτος στην πασαρέλα Coach S/S 24 και Sandy Liang F/W 24 απέκτησαν νέα εικόνα.

Crescent Bags


Η τελευταία τσάντα που έγινε συνώνυμη με το στυλ της δεκαετίας του '90 είναι η τσάντα-μισοφέγγαρο. Ενώ το σχήμα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του '60, μόλις στα τέλη της δεκαετίας του '90 είδαμε πραγματικά τις οβάλ αυτές τσάντες να αιχμαλωτίζουν τα κορίτσια της μόδας.

Εν μέρει, η αύξηση της δημοτικότητάς της οφειλόταν στην κυκλοφορία της τσάντας Mombasa του Yves Saint Laurent, ωστόσο, έχει επίσης να κάνει με το γεγονός ότι οι σχεδιαστές αγκάλιαζαν συνεχώς τσάντες με αυτό το σχέδιο μέσα στα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων συλλογών S/S 24 και F/W 24 από την Bottega Veneta έως τη Miu Miu και την Chloé.