Dukan: Η διάσημη δίαιτα που υπόσχεται γρήγορη και μεγάλη απώλεια κιλών!

Σε αυτήν «ορκίζονται» πολλοί celebrities!

Dukan: Η διάσημη δίαιτα που υπόσχεται γρήγορη και μεγάλη απώλεια κιλών!

Η δίαιτα Dukan είναι αρκετά διάσημη καθώς υπόσχεται γρήγορη και μεγάλη απώλεια κιλών και στην οποία «ορκίζονται» πολλοί celebrities για την αποτελεσματικότητά της.

Βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση πρωτεϊνών και χωρίζεται σε 4 φάσεις.

Τι είναι η δίαιτα Dukan:
H δίαιτα Dukan είναι ένα δημιούργημα του Γάλλου γιατρού Pierre Dukan, από όπου πήρε και το όνομά της. Είναι μια δίαιτα που βασίζεται στην κατανάλωση πρωτεϊνών, άπαχων γαλακτοκομικών και μειωμένων υδατανθράκων. Χωρίζεται σε 4 φάσεις, τις οποίες πρέπει να ακολουθήσεις κατά γράμμα για να έχει αποτέλεσμα. Ο γιατρός και η δίαιτά του, υπόσχονται απώλεια 8-12 κιλών και πολλών πόντων σε λιγότερο από 2 μήνες! Αρκεί να την ακολουθήσεις προσεκτικά και χωρίς λάθη.

Τι κάνεις κατά τις 4 φάσεις της δίαιτας:
Στις δύο πρώτες φάσεις της δίαιτας, δηλαδή μέχρι να χάσεις τα κιλά που θέλεις, ξεχνάς τις πατάτες, το ρύζι, το ψωμί, τα ζυμαρικά, το αλεύρι και τη ζάχαρη. Δεν τηγανίζεις, δεν μαγειρεύεις με λάδι, δεν τρως λιπαρά κρέατα ούτε όσπρια και φρούτα. Τρως όσο άπαχο κρέας θέλεις (κοτόπουλο χωρίς πέτσα, μοσχάρι κτλ), ασπράδια αυγών, όλα τα τα ψάρια, θαλασσινά, μαγειρεμένα χωρίς λάδι.Επίσης τρως άπαχο γιαούρτι και γάλα, μέχρι 1 κιλό την ημέρα.

Αυτά στην πρώτη φάση, που διαρκεί από 2 έως 10 μέρες, ανάλογα τα κιλά που θέλεις να χάσεις. Από τη δεύτερη φάση και μετά τρως σχεδόν όλα τα λαχανικά, ωμά ή μαγειρεμένα, συν κάποιες πρόσθετες τροφές σε μικρές ποσότητες, με τις οποίες έχεις την ευκαιρία να κάνεις διάφορες συνταγές για να υπάρχει ποικιλία στη δίαιτα. Δεν παραλείπεις την τρίτη και τέταρτη φάση, οι οποίες είναι και οι πιο σημαντικές. Γιατί τα κιλά μπορούν πολύ εύκολα να επανέλθουν και μάλιστα με το παραπάνω.

Βρώμη...το κλειδί της επιτυχίας της δίαιτας:
Απαραίτητο στοιχείο της διατροφής είναι το πίτουρο βρώμης. Όχι οι νιφάδες βρώμης (κουάκερ), το πίτουρο! Είναι διαφορετικό πράγμα και οι νιφάδες απαγορεύονται. Στην πρώτη φάση της δίαιτας τρως 1,5 κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης τη μέρα και στη δεύτερη 2 κουταλιές της σούπας, απαραιτήτως!

Γενικά μέχρι να τελειώσεις τη δίαιτα, πρέπει να πίνεις τουλάχιστον 12 ποτήρια νερό την ημέρα και να τρως μία κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης. Μπορείς να το βάλεις μέσα σε γιαούρτι ή γάλα, ή να το κάνεις τηγανίτα, κρέμα, κέικ, ψωμί και διάφορα άλλα που θα τα βρεις σε συνταγές. Να θυμάσαι ότι το πίτουρο βρώμης είναι πλούσιο σε σάκχαρα και πρωτεΐνες και περιέχει υψηλά επίπεδα διαλυτών φυτικών ινών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθει κανείς χορτάτος, ενώ καταπραΰνει τη δυσκοιλιότητα, που θεωρείται αναμενόμενη έπειτα από τέσσερις μέρες στο πρώτο στάδιο της δίαιτας.

Οι φάσεις της δίαιτας της Dukan:

1η φάση – Καθαρή πρωτεΐνη – Επίθεση (Attack Phase)
Διαρκεί από 2 έως 10 μέρες ανάλογα με την απώλεια κιλών που θέλουμε να επιτύχουμε.
Για 1 έως 5 κιλά η διάρκεια είναι 2 μέρες
Για 6 έως 10 κιλά η διάρκεια είναι 3 μέρες
Για 11 έως 15 κιλά η διάρκεια είναι 5 μέρες
Για 16 έως 20 κιλά η διάρκεια είναι 7 μέρες
Για 21 plus κιλά η διάρκεια είναι 10 μέρες

Οι τροφές που επιτρέπονται:
Κρεατικά: Μοσχαρίσιο κρέας, μοσχαρίσια μπριζόλα, μπιφτέκι (προσοχή, όχι αγορασμένο έτοιμο ή από ταβέρνα, σίγουρα θα έχει ψωμί και άλλα απαγορευμένα υλικά), μοσχαρίσια γλώσσα, συκώτι (μοσχαρίσιο, αρνίσιο, κοτόπουλου),
γαλοπούλα και ζαμπόν χαμηλών λιπαρών (μέχρι 4% λιπαρά)

Κυνήγι: Ελάφι, φασιανός, πέρδικα, λαγός, κουνέλι, ορτύκια

Πουλερικά: Κοτόπουλο, γαλοπούλα (Τα ψήνουμε με την πέτσα για να μη στεγνώσουν, αλλά απαγορεύεται να τη φάμε)

Ψάρια: Mπακαλιάρος, κέφαλος, ρέγγα, σκουμπρί, πεσκανδρίτσα, σολομός, πέστροφα, μπαρμπούνι, σαρδέλες, τσιπούρα, ξιφίας, τόνος, αυγοτάραχο, ιππόγλωσσα. (Όλα τα ψάρια σε κονσέρβα, εκτός από αυτά που είναι σε λάδι ή σάλτσα. Κονσέρβα με ψάρι σε νερό, πχ τόνο, επιτρέπεται.)

Θαλασσινά: Όλα τα θαλασσινά: Καλαμάρι, μύδια, κυδώνια, καβούρι, χταπόδι, καραβίδες, γαρίδες, αστακός, μύδια, στρείδια, χτένια, χταπόδι. Μπορούμε να φάμε και θαλασσινά σε κονσέρβα, αρκεί να μην περιέχουν λάδι και ζάχαρη.

Αυγά: Ασπράδια τρώμε απεριόριστα, προσοχή στους κρόκους ειδικά αν έχουμε κάποιο θέμα με τη χοληστερίνη μας. Σε αυτή την περίπτωση να μην ξεπερνάμε τους 4 κρόκους την εβδομάδα. Αν δεν έχουμε πρόβλημα, μπορούμε να φάμε 1 κρόκο την ημέρα.

Γαλακτοκομικά: Στην πρώτη φάση καταναλώνουμε απεριόριστα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι) με 0% λιπαρά. Τα γιαούρτια με κομμάτια φρούτων απαγορεύονται. Αν βρεις κάποιο με άρωμα φρούτου, χωρίς κομμάτια, προσοχή γιατί συνήθως περιέχουν ζάχαρη.

Γλυκαντικά: Στέβια, σουκραλόζη, Natreen κτλ. Προσοχή γιατί κάποια δεν κάνουν για ψήσιμο, πικρίζουν στις υψηλές θερμοκρασίες. ΟΧΙ γλυκαντικά τύπου στεβιολίνα, φρουκτόζη, νέκταρ αγαύης.

Αρωματικά-Μπαχαρικά: Ξύδι, μουστάρδα κανονική η ντιζόν χωρίς ζάχαρη (1 κουταλιά του γλυκού), φρέσκα μυρωδικά, σκόρδο, κρεμμύδι 1 μικρό τη μέρα, χυμός ενός λεμονιού, κέτσαπ χωρίς ζάχαρη 1 κουταλιά του γλυκού, 1 κουταλιά της σούπας τοματάκι κονκασέ. Προσοχή να είναι χωρίς ζάχαρη.

Διάφορα: Μπορούμε να καταναλώνουμε τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη, έως 5 τη μέρα. Επίσης μπορούμε να φάμε 1 κουταλιά της σούπας goji berries τη μέρα και απεριόριστα shirataki noodles και ρύζι shirataki (OXI κανονικό ρύζι και noodles).

Ροφήματα: Πρέπει να πίνεις οπωσδήποτε 2 λίτρα νερό τη μέρα. Επιτρέπονται μέχρι 3 αναψυκτικά τύπου κόλα τη μέρα, αρκεί να μην έχουν πάνω από 1 θερμίδα ανά ποτήρι. Επιτρέπεται επίσης το τσάι χωρίς ζάχαρη καθώς και όλα τα αφεψήματα και ο καφές. Το σύνολο των υγρών που καταναλώνεις προσμετράται στα 2 λίτρα νερού που πρέπει να πίνεις και ημερησίως.

DIET TIPS
– Μαγειρεύεις όπως θέλεις, στο φούρνο, στην κατσαρόλα, στον ατμό, στο γκριλ, αρκεί να μη χρησιμοποιείς λάδι και αποφεύγεις τα έτοιμα κρέατα γιατί συνήθως περιέχουν πρόσθετα (πχ ψωμί, άμυλο κτλ) τα οποία απαγορεύονται.
– Επίσης ό,τι καταναλώνεις, προσέχεις να μην έχει πάνω από 10% λιπαρά και 6% υδατάνθρακες.
– Το περπάτημα βοηθάει πάρα πολύ γι’ αυτό προσπάθησε να περπατάς 20 λεπτά τη μέρα.

2η φάση – Εναλλαγή καθαρής πρωτεΐνης με πρωτεΐνη και λαχανικά – Φάση πλεύσης (Cruise Phase)
Η φάση αυτή διαρκεί μέχρι να χάσεις όλα τα περιττά κιλά.
– Η διατροφή σου βασίζεται στην εξής εναλλαγή: τη μια μέρα καταναλώνεις καθαρή πρωτεΐνη (όπως και στο πρώτο στάδιο) και την επόμενη μέρα πρωτεΐνη και λαχανικά.
– Μπορείς επίσης να κάνεις 5 συνεχόμενες μέρες πρωτεΐνης και αμέσως μετά 5 μέρες πρωτεΐνη – λαχανικά, ή ακόμη και μόνο 1 μέρα καθαρής πρωτεΐνης την εβδομάδα, όμως σε αυτή την περίπτωση ο ρυθμός απώλειας των κιλών θα μειωθεί. – Τα λαχανικά μπορούν να καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες, αλλά πάντα μαζί με πρωτεΐνη και χωρίς πρόσθετο λάδι. – Στη φάση αυτή μπορείς να τρως καθημερινά 1 κουταλάκι του γλυκού ωμό ελαιόλαδο τη μέρα.

Λαχανικά: Από λαχανικά τρως άφοβα όλες τις σαλάτες και τα χόρτα, αγγινάρες, σπαράγγια, μελιτζάνες, μπρόκολο, λευκό και κόκκινο λάχανο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, σέλερι, αγγούρι, μάραθο, φασολάκια, μπάμιες, πράσα, μανιτάρια, κρεμμύδια, πιπεριές, κολοκύθια, ραδίκια, μαρούλι, σπανάκι, τομάτες. Τα καρότα και τα πατζάρια δεν απαγορεύονται, αλλά καλό είναι να τα τρως με μέτρο (όχι πάνω από 200 γραμμάρια τη βδομάδα το καθένα) γιατί περιέχουν άμυλο. Αυτά που απαγορεύονται είναι τα φρούτα και τα αμυλούχα λαχανικά και όσπρια (π.χ. πατάτες, ρύζι, καλαμπόκι, αρακάς, φασόλια, φακές).

Γαλακτοκομικά: Ισχύει ό,τι και στην πρώτη φάση για τα άπαχα γαλακτοκομικά. Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών (κάτω από 2%), γιαούρτι, γιαούρτι με γεύση βανίλια, λεμόνι, τυρί (κότατζ 2,2%), κρέμα γάλακτος μέχρι 2% λιπαρά. Προσοχή, γιαούρτια με ζάχαρη και γιαούρτια με φρούτα απαγορεύονται.

Το χοιρινό δεν απαγορεύεται σε αυτή τη φάση, αλλά καλό είναι να αποφεύγεται (εννοείται ότι τα πολύ λιπαρά μέρη όπως πανσέτες, τα ξεχνάς!)

DIET TIPS
– Αυξάνεις την κατανάλωση πίτουρου βρώμης σε 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα.
– Αυξάνεις την άσκηση σε 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα.
– Για τα υγρά, τα ροφήματα και τα αναψυκτικά ισχύει ό,τι και στην πρώτη φάση.
– Επιλέγεις μόνο 2 τρόφιμα από τη λίστα για την κάθε μέρα και σέβεσαι την επιτρεπόμενη δοσολογία.

Η “Λευκή ημέρα”… αν κάνεις μια παρασπονδία
Σε περίπτωση που κάποια μέρα έκανες μια παρασπονδία, ή αν δεις ότι η ζυγαριά κόλλησε στα ίδια κιλά για διάστημα που δεν θεωρείς λογικό, μπορείς να κάνεις τη λεγόμενη λευκή μέρα. Τη μέρα αυτή (που μπορεί να είναι και 2-3 μέρες ΤΟ ΠΟΛΥ) καταναλώνεις μόνο κοτόπουλο, ψάρι, αλλαντικά χαμηλών λιπαρών, ασπράδια αυγών, γαλακτοκομικά και το πίτουρο βρώμης που σου αναλογεί.

3η φάση – Η σταθεροποίηση (Consolidation Phase)
Διαρκεί όσο και τα κιλά που έχασες, πολλαπλασιάζοντάς τα με το 9. Αν για παράδειγμα έχασες 5 κιλά θα διαρκέσει 5×9=45 ημέρες.
– Καθημερινά καταναλώνεις όση πρωτεΐνη και λαχανικά θέλεις, χωρίς περιορισμούς στην ποσότητα, στους συνδυασμούς και στην ώρα.
– Προσθέτεις στη διατροφή σου ένα φρούτο την ημέρα, εκτός από μπανάνες και κεράσια, δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως και 40 γραμμάρια σκληρό τυρί την ημέρα.
– Κατά το πρώτο ήμισυ της σταθεροποίησης, τρως μία μερίδα αμυλούχα τρόφιμα την εβδομάδα, και κατά το δεύτερο δύο μερίδες την εβδομάδα. Μία μερίδα σημαίνει 225 γραμμάρια ζυμαρικά με σάλτσα τομάτας χωρίς λάδι ή μία μερίδα φακές, φασόλια, αρακά, ρύζι (κατά προτίμηση καφέ) ή πατάτες.
– Μπορείς να τρως μία ή δύο φορές την εβδομάδα αρνί, χοιρινό και πλήρες ζαμπόν (αφαιρώντας το ορατό λίπος).
– Κατά το πρώτο ήμισυ αυτού του σταδίου, επιτρέπεται μια ημέρα την εβδομάδα να να τρως ό,τι θέλεις. Κατά το δεύτερο ήμισυ, μπορείς να τρως δυο φορές την εβδομάδα ό,τι θέλεις, αλλά όχι σε συνεχόμενες μέρες.

DIET TIPS
– Μια μέρα την εβδομάδα τρως μόνο πρωτεϊνες (κρέας, ψάρι, αυγά κτλ.) και 3 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης την ημέρα.
– Αυξάνεις τη σωματική άσκηση σε 25 λεπτά την ημέρα.
– Αποφεύγεις: μπανάνες, σταφύλια, κεράσια, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
– Καταναλώνεις καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα (σκέτο ή ανθρακούχο)
– Αν δεν έχεις αντικολλητικά σκεύη επιτρέπεται να βάλεις 1 κουταλάκι ελαιόλαδο.
– Στο στάδιο αυτό, στόχος είναι να σταθεροποιηθεί το βάρος σου και να μην ξαναπαχύνεις. Αν δεις την ζυγαριά να «ανεβαίνει», ξανακάνεις επί μέρες τη διατροφή του 1ου σταδίου (περιορίζεις την κατανάλωση αλατιού, αυξάνεις την κατανάλωση υγρών την ημέρα, κοιμάσαι περισσότερο, περπατάς 60 λεπτά την ημέρα επί 4 συνεχόμενες μέρες).

4η φάση– Συντήρηση (Stabilization Phase)
Το τέταρτο στάδιο της δίαιτας δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Στο στάδιο της συντήρησης μπορείς να μην ξαναπαχύνεις ποτέ, αρκεί να ακολουθήσεις τους πέντε βασικούς κανόνες για την υπόλοιπη ζωή σου:
1. Να τρως ό,τι θέλεις, αλλά ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες του 3ου σταδίου. Όσες πρωτεΐνες και λαχανικά θέλεις, ένα φρούτο την ημέρα, δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως την ημέρα, μία μερίδα τυρί την ημέρα και κάθε εβδομάδα επιτρέπεται η κατανάλωση αμύλου για μόνο 2 ημέρες. Έχεις δύο ελεύθερες ημέρες στις οποίες μπορείς να τρως ό,τι θέλεις.
2. Μια μέρα την εβδομάδα να τρως μόνο πρωτεΐνες.
3. Να ασκείσαι καθημερινά.
4. Να τρως κάθε μέρα 3 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης.
5. Να καταναλώνεις καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα.

Χάσε 10 κιλά σε 10 ημέρες και γίνε κορμάρα αυτό το καλοκαίρι!

Θες να γίνεις κορμάρα αυτό το καλοκαίρι; Υπάρχει τρόπος! Η πιο γρήγορη δίαιτα υπόσχεται απώλεια 10 κιλών σε 10 ημέρες (1 κιλό την ημέρα)!

Φυσικά και είναι ακίνδυνη και όποιος ισχυρίζεται κάτι διαφορετικό δεν έχει δίκιο. Διαρκεί μόνο 10 ημέρες και μετά το τέλος της θα πρέπει να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή.

Είναι αποτοξινωτική δίαιτα και λογικά 1 φορά το χρόνο πρέπει να την κάνουμε όλοι, ειδικά αν έχουμε λίγα περιττά κιλά.

Κατάλληλη για άντρες και γυναίκες...

Η δίαιτα των 10 ημερών

Την ημέρα πριν την έναρξη της δίαιτας, κάντε αποτοξίνωση με νερό, χυμούς, ροφήματα βοτάνων, χωρίς ζάχαρη

Την 1η ημέρα της δίαιτας

-Γιαούρτι χωρίς λιπαρά ή γάλα άπαχο ή τυρί κότατζ (όσο θέλετε) 2 λίτρα νερό

Την 2η ημέρα της δίαιτας

-Γιαούρτι χωρίς λιπαρά ή γάλα άπαχο ή τυρί κότατζ (όσο θέλετε)

-2 λίτρα νερό

Την 3η ημέρα της δίαιτας

-Ρύζι στον ατμό ή βραστό (όσο θέλετε)

-2 λίτρα νερό

Την 4η ημέρα της δίαιτας

-Ρύζι στον ατμό ή βραστό (όσο θέλετε)

-2 λίτρα νερό όσα ροφήματα βοτάνων θέλετε χωρίς ζάχαρη ή με στέβια -

Την 5η ημέρα της δίαιτας

-Πατάτες ψητές ή βραστές ή στον ατμό (όσο θέλετε)

-2 λίτρα νερό όσα ροφήματα βοτάνων θέλετε χωρίς ζάχαρη ή με στέβια

Την 6η ημέρα της δίαιτας

-Πατάτες ψητές ή βραστές ή στον ατμό (όσο θέλετε)

-2 λίτρα νερό όσα ροφήματα βοτάνων θέλετε χωρίς ζάχαρη ή με στέβια

Την 7η ημέρα της δίαιτας

-Κοτόπουλο χωρίς πέτσα ψητό ή βραστό ή στον ατμό (όσο θέλετε)

-2 λίτρα νερό όσα ροφήματα βοτάνων θέλετε χωρίς ζάχαρη ή με στέβια

Την 8η ημέρα της δίαιτας

-Κοτόπουλο χωρίς πέτσα ψητό ή βραστό ή στον ατμό (όσο θέλετε)

-2 λίτρα νερό όσα ροφήματα βοτάνων θέλετε χωρίς ζάχαρη ή με στέβια

Δείτε ακόμη: Έξυπνα κόλπα για να «ξεγελάσεις» την πείνα σου!

Την 9η ημέρα της δίαιτας (όσο θέλετε)

-Ψάρι της αρεσκείας σας χωρίς πέτσα ψητό ή βραστό ή στον ατμό 2 λίτρα νερό όσα ροφήματα βοτάνων θέλετε χωρίς ζάχαρη ή με στέβια

Την 10η ημέρα της δίαιτας

-Ψάρι της αρεσκείας σας χωρίς πέτσα ψητό ή βραστό ή στον ατμό (όσο θέλετε)

-2 λίτρα νερό όσα ροφήματα βοτάνων θέλετε χωρίς ζάχαρη ή με στέβια

Την ημέρα μετά το τέλος της δίαιτας

Κάντε ξανά αποτοξίνωση με νερό, χυμούς, ροφήματα βοτάνων, χωρίς ζάχαρη

Στα φαγητά σας επιτρέπονται ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι, λίγο ελαιόλαδο, όλα τα μπαχαρικά, μυρωδικά και βότανα, ξύδι και λεμόνι.

Για καλύτερα αποτελέσματα συνδυάστε την με 60 λεπτά σωματική δραστηριότητα και άσκηση της αρεσκείας σας και των δυνατοτήτων σας.

- Φρέσκα μυρωδικά, ελάχιστο ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι, ξύδι, λεμόνι - Απαγορεύονται το αλκοόλ, τα αναψυκτικά και η ζάχαρη

10 ημέρες είναι και θα περάσουν κι εσείς θα έχετε χάσει 8 κιλά!

Η καλύτερη δίαιτα για πριν τις καλοκαιρινές διακοπές ή πριν από το γάμο σας...

Συνιστάται να ακολουθείται για μόνο 10 ημέρες.