Φοιτητές προσοχή! Αυτός είναι ο απόλυτος οδηγός για τη διατροφή σας!

Σας αφορά!

Φοιτητές προσοχή! Αυτός είναι ο απόλυτος οδηγός για τη διατροφή σας!

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους τους φοιτητές! Αυτός είναι χωρίς αμφιβολία ο απόλυτος οδηγός για τη διατροφή σας!

Η χαρά του νέου φοιτητή που φεύγει από το σπίτι είναι τόσο μεγάλη, που σπάνια σκέφτεται «λεπτομέρειες» όπως το τι θα τρώει κάθε μέρα. Αυτό συνήθως απασχολεί την Ελληνίδα μάνα! Κι όμως το κομμάτι της διατροφής αποδεικνύεται στην πορεία ένα από τα σπουδαιότερα της φοιτητικής ζωής.

Θες να δεις six pack στον καθρέφτη σου; Με αυτή τη διατροφή θα τα καταφέρεις!

Η τήρηση μιας ισορροπημένης πλην όμως «φοιτητικής» διατροφής αποτελεί μάλλον μία από τις ενδιαφέρουσες προκλήσεις που οι νέοι φοιτητές καλούνται να διαχειριστούν. Τώρα είναι η ώρα που θα αποφασίσουν εάν, πότε, πού και με ποιον θα καταναλώσουν το κάθε γεύμα τους. Ταυτόχρονα, μετά τη δύσκολη χρονιά των Πανελληνίων, έχουν πλέον τον χρόνο και την ενέργεια να ασχοληθούν με τη φροντίδα του οργανισμού και της ευεξίας τους μέσω της τροφής αλλά και της άθλησης. Η φοιτητική ζωή προσφέρει και την ευκαιρία στους νέους να διερευνήσουν τις πραγματικές διατροφικές τους προτιμήσεις, να πειραματιστούν, αλλά και να διαμορφώσουν τη διατροφική τους ταυτότητα.

Παρ' όλα αυτά, κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας είναι πιθανό να προκύπτουν εμπόδια. Για παράδειγμα, η συνειδητοποίηση ότι με την επιστροφή στο σπίτι -μετά από μια γεμάτη μέρα μαθημάτων στη σχολή- δεν υπάρχει έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό ούτε στην κατσαρόλα, ούτε στο ψυγείο! Θέλετε να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη και πιο... νόστιμη;

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Οργάνωση κουζίνας

Η οργάνωση μιας λειτουργικής κουζίνας είναι πραγματικά το παν. Χρειάζεστε σίγουρα μία μετρίου μεγέθους κατσαρόλα, ένα μικρό κατσαρολάκι, ένα μετρίου μεγέθους αντικολλητικό τηγάνι, μία σπάτουλα, ένα μεγάλο μπρίκι, μία τοστιέρα και σίγουρα δύο εστίες κουζίνας (μία μικρή και μία μεγάλη).

Προμήθεια και αποθήκευση πρώτων υλών και προγραμματισμός γευμάτων

Μπορεί να μην είχατε συνηθίσει να αναλαμβάνετε ψώνια για την κουζίνα του σπιτιού ή μπορεί και ναι. Από εδώ και στο εξής, όμως, η εδραίωση μιας τέτοιας συνήθειας θα σας λύσει τα χέρια. Επιλέξτε δύο μέρες της εβδομάδας που σας είναι πιο εύκολο να επισκέπτεστε το κοντινό σούπερ μάρκετ ή κάποιο παντοπωλείο, μανάβικο ή λαϊκή, ώστε να μεταφέρετε και λιγότερο βάρος κάθε φορά.

Οργανώστε μια λίστα με τρόφιμα-ψώνια που σας συμφέρει να είναι διαθέσιμα στον χώρο σας.

Αυτή η τακτική, μάλιστα, θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα και με τη διαχείριση των εξόδων σας. Ειδικότερα: Στο ψυγείο σας καλό είναι να συντηρούνται θρεπτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, λευκό ή/και κίτρινο τυρί), αυγά. Επίσης, απαραίτητη είναι η διαθεσιμότητα θρεπτικών πηγών υδατανθράκων όπως δύο ή τρία είδη εποχιακών λαχανικών (διαφορετικού χρώματος), καθώς και δύο ή τρία είδη εποχιακών φρούτων.

Στην κατάψυξη μπορούν πάντα να υπάρχουν ζυμωμένα μπιφτέκια, μπριζόλες και φιλέτα κοτόπουλου.
Στην τροφιμαποθήκη σας καλό είναι πάντα να υπάρχουν θρεπτικές επιλογές αμύλου, όπως ένα δύο είδη ζυμαρικών (ολικής), ρύζι (π.χ. άγριο), όσπρια (τα πιο βραστερά είναι οι φακές και τα μαυρομάτικα φασόλια), τραχανάς, φρυγανιές (ολικής) ή/και κρητικά παξιμάδια, ψωμί (ολικής/πολύσπορο κ.λπ.), καθώς και κάποιο γλυκό σνακ (π.χ. μπισκότα χωρίς ζάχαρη καλύτερα, μπάρες δημητριακών, σοκολάτα με περισσότερο κακάο).
Να μην παραλείψουμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία προμήθειας αποξηραμένων μυρωδικών (ρίγανη, δυόσμος, βασιλικός), έτοιμου χυμού και πολτού ντομάτας, ξιδιού βαλσαμικού (για σάλτσες που θα συνοδέψουν τα λαχανικά της σαλάτας) και, φυσικά, ελαιολάδου. Τα παραπάνω αποτελούν βασικά υλικά μαγειρικής μεσογειακών απλών συνταγών.

Ανακαλύψτε και εξελίξτε τις μαγειρικές σας ικανότητες

Είναι πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο δημιουργικό από όσο νομίζετε! Μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιο κοντινό οικογενειακό σας πρόσωπο ή να προμηθευτείτε κάποιο από τα πολλά βιβλία συνταγών που απευθύνονται σε φοιτητές. Επιπλέον, μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας προτείνει πολλές και θρεπτικές συνταγές με χρόνο προετοιμασίας γύρω στα 15’-30’ που θεωρείται ρεαλιστικός και σύντομος! Η ήδη οργανωμένη κουζίνα σας, αλλά και οι πρώτες ύλες που σας προτείνω θα σας επιτρέψουν να είστε έτοιμοι για ένα πλήθος εύκολων συνταγών. Επίσης, θα βοηθηθείτε ιδιαίτερα από βίντεο που υπάρχουν στο YouTube, καθώς αναλύονται ζωντανά και προφορικά όλα τα στάδια της εκάστοτε συνταγής. Μερικά παραδείγματα «παραδοσιακών» συνταγών είναι το ζύμωμα μπιφτεκιών, ο κιμάς για μακαρόνια, το κοκκινιστό ή το λεμονάτο κοτόπουλο, το σπανακόρυζο, τα φασολάκια, ο αρακάς. Θα ανακαλύψετε όμως και πλήθος άλλων πιο μοντέρνων πλην όμως θρεπτικών και εύκολων συνταγών, όπως για παράδειγμα ζυμαρικά με σάλτσα τόνου ή κοτόπουλο α λα κρεμ με μανιτάρια light. Επίσης, στο ψυγείο μπορείτε πάντα να συντηρείτε (για λίγες μέρες) έτοιμες προπαρασκευές, οι οποίες θα αποτελέσουν τις πρώτες ύλες για γρήγορα γεύματα. Ένα παράδειγμα είναι το βρασμένο ρύζι και τα βρασμένα όσπρια για μια γρήγορη σαλάτα-γεύμα με φακές, ρύζι, τυρί, λαχανικά.

Παραγγελία έτοιμου φαγητού και έξοδος με φίλους

Αναπόσπαστο μέρος τη φοιτητικής ζωής είναι η κοινωνική κατανάλωση έτοιμου φαγητού είτε εντός είτε εκτός σπιτιού και πάντα με την παρέα. Το έτοιμο φαγητό από πιτσαρίες, ταχυφαγεία, σουβλατζίδικα δεν αποκλείουν την ακολούθηση μιας ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής στο σύνολό της. Αρκεί να θυμάστε ότι συμφέρει ως επί το πλείστον μια έντονα γευστική και λιγότερο θρεπτική επιλογή να συνδυάζεται με μια τροφή πιο πλούσια σε ευεργετικά συστατικά, καθώς το γεύμα σας γίνεται ακόμα πιο ισορροπημένο. Για παράδειγμα, μη διστάσετε να φτιάξετε με την παρέα σας μια απλή σαλάτα ή σουβλάκια λαχανικών για να συνοδέψετε την πίτσα που παραγγείλατε. Εάν πάλι βρίσκετε ότι είναι λιγότερο πιθανό να πλύνετε λαχανικά και να τα κόψετε, μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαδικασία μόνο μια δυο φορές την εβδομάδα αποθηκεύοντάς τα στο ψυγείο ή μπορείτε ακόμη να προμηθευτείτε έτοιμες κομμένες σαλάτες.

Στο σημείο αυτό, η παράλειψη αναφοράς στο αλκοόλ θα ήταν σοβαρή. Επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο να καταναλώνονται ποσότητες αλκοόλ χωρίς ένα απαραίτητο μέτρο, θυμηθείτε πριν βγείτε να έχετε πάντα καταναλώσει ένα πλήρες γεύμα, καθώς και να έχετε ενυδατωθεί αρκετά. Κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης εξόδου, φροντίστε να καταναλώνετε νερό ή/και μη αλκοολούχες επιλογές μεταξύ των ποτών. Είναι επίσης σημαντικό να ορίσετε ένα προσωπικό όριο κατανάλωσης αλκοόλ, εντός και των υπαρχουσών συστάσεων. Ειδικότερα, μέσα στην εβδομάδα η σύσταση κατανάλωσης αλκοόλ αναφέρεται σε έως δύο μερίδες αλκοόλ, ενώ κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερης και πολύωρης εξόδου (που δεν συμβαίνει συνέχεια) φροντίστε να μην ξεπεράσετε τις τέσσερις μερίδες αλκοόλ (1 μερίδα = 10γρ. αλκοόλ).

Πρόγραμμα γευμάτων - πρόγραμμα καθημερινότητας

Η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος γευμάτων στη φοιτητική περίοδο της ζωής ίσως είναι μια πραγματική πρόκληση! Παρ' όλα αυτά, η τήρηση των τριών βασικών γευμάτων (πρωινού-μεσημεριανού-βραδινού) με ρεαλιστικές αποκλίσεις είναι ένας αρκετά εφικτός στόχος. Μια σχετική ρουτίνα στα καθημερινά γεύματα βοηθά όλους μας να έχουμε έναν υγιή έλεγχο των ποσοτήτων, ενώ καθιστά πιο εύκολο και τον προγραμματισμό της προετοιμασίας-παρασκευής των γευμάτων μας. Σχετικά μάλιστα με το τελευταίο, ο ορισμός μιας δυο ημερών μαγειρικής θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη διαθεσιμότητα θρεπτικών γευμάτων στο σπίτι. Επιπλέον, η αποθήκευση μαγειρεμένων μερίδων σε δοχεία φαγητού στην κατάψυξη έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητική για πολλούς φοιτητές!

Τέλος, πολλές φορές θεωρείται δεδομένο ότι τα γεύματα του σπιτιού καταναλώνονται μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Παρ' όλα αυτά, μια απολαυστική κατανάλωση του φαγητού σας αξίζει να γίνεται σε μια «γωνιά» του φοιτητικού σας σπιτιού την οποία έχετε διακρίνει ως ένα ευχάριστο σημείο για να χαρείτε τις γευστικές σας επιλογές ή/και δημιουργίες.

Καλή αρχή για μια νέα ζωή!

Από την Αλεξία Κατσαρού

Dr Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

www.alexiakatsarou.gr

Life Learning Nutritional Coaching