Τι συμβάινει στο σώμα σου όταν σταματάς να τρως ψωμί;

Τι συμβάινει στο σώμα σου όταν σταματάς να τρως ψωμί;
Η τρέλα με τη χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων δεν δείχνει να κοπάζει. Το ψωμί δεν είναι στη μόδα. Τα ζυμαρικά είναι υπερεκτιμημένα. Και όσες κάνουν δίαιτα πειραματίζονται με τις μικρότερες ποσότητες υδατανθράκων που μπορούν να καταναλώσουν. Αλλά τα δημητριακά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Οπότε αν κόβεις τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα ολικής αλέσεως ή όλους τους υδατάνθρακες γενικά, τα αποτελέσματα θα διαφέρουν αναλόγως.

Δείτε ακόμη: Κάνε τη δίαιτα με σάντουιτς και χάσε δύο κιλά σε 6 ημέρες τρώγοντας ψωμί!

  1. Χάνεις βάρος αποβάλλοντας υγρά


Όταν μειώνεις την κατανάλωση υδατανθράκων, το πρώτο πράγμα που παρατηρείς είναι το πόσο γρήγορα, σχεδόν μαγικά, χάνεις βάρος. Αλλά δεν είναι λίπος αυτό που χάνεις. Είναι νερό. «Όταν οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στο σώμα με τη μορφή γλυκογόνων, κάθε γραμμάριο υδατάνθρακα αποθηκεύει τρεις με τέσσερις φορές το βάρος του σε νερό», λέεο η διαιτολόγος και προπονήτρια ενδυνάμωσης Marie Spano, R.D., C.S.C.S. Οπότε μόλις κόψεις τους υδατάνθρακες και αρχίσεις να χρησιμοποιείς τις αποθήκες γλυκογόνων σου, θαχάσεις ένα μεγάλο ποσοστό υγρών και συνεπώς και βάρους.

2. Κολλάς την ασθένεια των χαμηλών υδατανθράκων

«Οι υδατάνθρακες είναι η βασικότερη πηγή ενέργειας του εγκεφάλου», λέει η Spano. «Όταν κάποιος κόψει κατά πολύ τους υδατάνθρακες, το μυαλό λειτουργεί με ψίχουλα, ειδικά καθώς τα επίπεδα γλυκογόνων περιορίζονται και απομένουν μόλις λιγοστά». Στο τέλος, μόλις όλα τα γλυκογόνα τελειώσουν, το σώμα σου σπάει τα λιπαρά και λειτουργεί με μικρά θραύσματα άνθρακα που ονομάζονται κετόνες. Το αποτέλεσμα: στοματική κακοσμία, ξηροστομία, κούραση, αδυναμία, ζαλάδα, αϋπνία, ναυτία και θολό μυαλό. Ουσιαστικά, νιώθεις σαν να κόλλησες γρίπη. Στο τέλος, το σώμα σου προσαρμόζεται στη χρήση κετόνων ώστε να μην νιώθεις τόσο άσχημα, αλλά εξακολουθούν να μην είναι το αγαπημένο του καύσιμο, λέει η Spano.

3. Οι λιγούρες σου υποχωρούν

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι διαβόητοι για το ότι ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία όμως -εξίσου απότομα- καταποντίζονται λίγο αργότερα. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition προτείνει πως αυτό το τραινάκι του τρόμου ενεργοποιεί τα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον εθισμό, οδηγώντας τελικά σε λιγούρες. Επιλέγοντας όμως δημητριακά ολικής αλέσεως, πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορείς να κρατήσεις τα επίπεδα σακχάρου σου σε ισορροπία και να αποφύγεις το ανούσιο τσιμπολόγημα, λέει η διατροφολόγος Alex Caspero, R.D., ιδιοκτήτρια του Delicious Knowledge.

4. Κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις και σακχαρώδη διαβήτη

Αυξάνεται ή μειώνεται. Ο τύπος των δημητριακών που κόβεις έχει τεράστια σημασία σ’ αυτήν την περίπτωση. Για παράδειγμα, μια έρευνα του 2014 που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, ανακάλυψε πως οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες ανεβάζουν κατακόρυφα τα επίπεδα ενός λιπαρού οξέως στο σώμα (συγκεκριμένα του παλμιτολεϊκού οξέως) και αυξάνουν των κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Παράλληλα, σύμφωνα με την Αμερικανικό Καρδιολογικό Σύνδεσμο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιολογικών παθήσεων, εγκεφαλικών, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου δύο. Η επιλογή είναι εύκολη.

Δείτε ακόμη: Δεν θα πιστέψετε πόσες θερμίδες έχει η χωριάτικη σαλάτα με ψωμί!

5. Η ενέργεια σου μειώνεται

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, μαγνησίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β, όλα εκ των οποίων είναι ζωτικά στη διατήρηση της ενέργειας, λέει η Spano, η οποία σημειώνει πως πολλοί άνθρωποι ήδη πάσχουν από έλλειψη μαγνησίου. Επιπλέον, εφ’ όσον οι υδατάνθρακες είναι το αγαπημένο καύσιμο του σώματός σου, όλα σου τα κύτταρα υπολειτουργούν αν δεν πάρεις μια υγιή δόση, λέει η Caspero.

6. Δεν πηγαίνεις τουαλέτα

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι βασικός συμπαίκτης στον αγώνα σου να καταναλώσειςφυτικές ίνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Nutrition Research, η οποία ανακάλυψε πως το 92% των Αμερικανών ενηλίκων δεν καταναλώνει αρκετά δημητριακά. Οι φυτικές ίνες, το τμήμα των φυτών και των δημητριακών που δεν μπορούμε να χωνέψουμε, όχι μόνοβοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου περιορίζοντας τον κίνδυνο για παχυσαρκία και χρόνιες ασθένειες, αλλά κρατά σταθερές και τις επισκέψεις σου στην τουαλέτα, λέει η Spano.

7. Γίνεσαι εξαιρετικά κυκλοθυμική

Και όχι μόνο επειδή αντί για σάντουιτς τρως σαλάτες. Οι υδατάνθρακες -τόσο οι ολικής αλέσεως όσο και οι επεξεργασμένοι- αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή της καλής διάθεσης, στον εγκέφαλό σου, λέει η Caspero. Έτσι, όταν κόβειςτους υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η πνευματική σου υγεία μένει επίσης στην απ’ έξω.

8. Το πρόγραμμα γυμναστικης σου υποφέρει

"Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείται σαν καύσιμο για τη σωματική άσκηση, και αυτό αφορά τόσο την αντοχή όσο και την ενδυνάμωση.", λέει η Spano. «Αν κόψεις τελείως τους υδατάνθρακες, η ενέργειά σου θα πέσει στο ναδίρ. Μείωσε τα επίπεδα των υδατανθράκων που βρίσκονται αποθηκευμένα στο σώμα σου, και η δυνατότητά σου να παράγεις δύναμη και να ασκείς πίεση, θα μειωθεί δραματικά». Και όσο χειρότερες είναι οι προπονήσεις σου, τόσο χειρότερα και τα αποτελέσματα που θα βλέπεις.

Δείτε ακόμη:Τελικά μπορούμε να αδυνατίσουμε τρώγοντας ψωμί;