Κάνεις δίαιτα και θέλεις να φας μακαρόνια; Υπάρχει ένα μυστικό για να έχουν λιγότερες θερμίδες

Πρέπει να το ξέρεις

Αρθρογράφος: Ανθή Ιωαννίδου
Ανθή Ιωαννίδου
Κάνεις δίαιτα και θέλεις να φας μακαρόνια; Υπάρχει ένα μυστικό για να έχουν λιγότερες θερμίδες

Κάνεις δίαιτα και θέλεις να φας μακαρόνια; Υπάρχει ένα μυστικό για να έχουν λιγότερες θερμίδες και έτσι να απολαύσεις το αγαπημένο σου φαγητό χωρίς να έχεις ενοχές που «τσίμπησες» έστω και μια μικρή μερίδα.

Σύμφωνα με κάτι ερευνητές από την Σρι Λάνκα, εάν χρησιμοποιείτε μια ειδική μέθοδο μαγειρέματος ρυζιού ή μακαρονιών, θα μπορούσατε να μειώσετε τις θερμίδες τους έως και 60%. Βράστε το αγαπημένο σας είδος για 40 λεπτά με ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας και ψύξτε για 12 ώρες πριν το σερβίρετε.

Οι ερευνητές είπαν στην Αμερικανική Χημική Εταιρεία ότι αυτό καθιστά το άμυλο στο ρύζι λιγότερο εύπεπτο, γεγονός που επηρεάζει το πόσο απορροφάται από το σώμα. Το ρύζι είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων που το καθιστά μια καλή πηγή ενέργειας για το σώμα. Όταν καταναλώνεται το σώμα μας διασπά τα αμυλούχα τρόφιμα σε απλά σάκχαρα, τα υπολείμματα αποθηκεύονται στο σώμα και στη συνέχεια μετατρέπονται σε γλυκόζη ανάλογα με τις ανάγκες. Αλλά η υπερβολική ποσότητα γλυκόζης στο σώμα αποθηκεύεται τελικά ως λίπος.

Πώς να έχουν τα μακαρόνια και το ρύζι λιγότερες θερμίδες

Οι επιστήμονες έψαχναν τρόπους για να αλλάξουν τα τρόφιμα για να εξαπατήσουν το σώμα ώστε να απορροφήσει λιγότερα καύσιμα - διατηρώντας το σάκχαρο στο αίμα και την κατανάλωση θερμίδων. Οι ερευνητές από τη Σρι Λάνκα δοκίμασαν 38 ποικιλίες ρυζιού και διαπίστωσαν ότι η μέθοδος τους ήταν ο καλύτερος τρόπος για την ενίσχυση του «ανθεκτικού αμύλου» - καθιστώντας το πιο ανθεκτικό στα ένζυμα στο έντερο, εμποδίζοντας τα να διαλύσουν τους υδατάνθρακες, πράγμα που σημαίνει ότι απορροφάται λιγότερο. Δες ωστόσο και τι κάνεις λάθος στη σαλάτα και προσθέτεις 300 θερμίδες επιπλέον.

μακαρόνια λίγες θερμίδες συνταγή

«Η ψύξη είναι απαραίτητη επειδή η αμυλόζη, το διαλυτό μέρος του αμύλου, αφήνει τους κόκκους κατά τη ζελατινοποίηση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Sudhair James. "Η ψύξη για 12 ώρες θα οδηγήσει στο σχηματισμό δεσμών υδρογόνου μεταξύ των μορίων αμυλόζης έξω από τους κόκκους του ρυζιού, γεγονός που το μετατρέπει επίσης σε ανθεκτικό άμυλο."

Ακόμα και κατά την επαναθέρμανση του ψυχρού ρυζιού, το ανθεκτικό επίπεδο αμύλου παραμένει ανεπηρέαστο. Τα καλά νέα είναι ότι ακόμη και τα ζυμαρικά θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή τη μέθοδο μαγειρέματος και στη συνέχεια ψύξης. Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέθοδος θα δημιουργήσει μια μικρότερη αιχμή γλυκόζης - ακόμα κι αν ξαναζεσταίνετε τα δροσερά ζυμαρικά!