Αποτοξίνωση τώρα: 8 tips για να ξεφουσκώσετε μετά τις γιορτές

Για 100% επιτυχία!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Unsplash.com
Unsplash.com

Την εορταστική περίοδο όλοι επιδοθήκαμε σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητών και γλυκών. Και τώρα τι; Αποτοξίνωση; Φυσικά ναι, ακολουθώντας μερικά έξυπνα μυστικά, που θα μας βοηθήσουν να “ξεφουσκώσουμε” σε χρόνο dt!

Από τον Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, MSc, PhD

Tips αποτοξίνωσης

Αποτοξίνωση τώρα: 8 tips για να ξεφουσκώσετε μετά τις γιορτές
Unsplash.com

  • Επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Επομένως, λέμε «ναι» σε: Εσπεριδοειδή, φράουλες, μούρα, μπρόκολο, παντζάρια, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σύκα, δαμάσκηνα, μπανάνα, πατάτες, ντομάτες, πιπεριές πράσινες, φασόλια, τρόφιμα ολικής αλέσεως, ρόκα, κόλιανδρο κ.α. (δες εδώ μια πολύ καλή δίαιτα).
  • Πίνουμε περισσότερο νερό. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, λιπαίνει τις αρθρώσεις, βοηθά στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και αποτοξινώνει το σώμα μας, αφαιρώντας τις άχρηστες ουσίες μέσω της ούρησης, της αναπνοής ή της εφίδρωσης.
  • Καταναλώνουμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά και πρεβιοτικά. Η υγεία του εντέρου είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του φυσικού μας συστήματος αποτοξίνωσης. Η καλή υγεία του ξεκινά με προβιοτικά και πρεβιοτικά. Καλές πηγές τους είναι οι εξής τροφές: οι ώριμες ντομάτες, οι άγριες αγκινάρες, οι άγουρες μπανάνες, τα σπαράγγια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και η βρώμη.
  • Περιορίζουμε το αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει σοβαρά τη λειτουργία του ήπατος, προκαλώντας συσσώρευση λίπους και φλεγμονή.
  • Μειώνουμε την πρόσληψη ζάχαρης και των επεξεργασμένων τροφίμων. Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.
  • Μειώνουμε την πρόσληψη αλατιού. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, ιδίως εάν δεν πίνουμε αρκετό νερό. Αν και μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, η αύξηση της πρόσληψης νερού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την αντιμετώπιση της κατακράτησης.
  • Ασκούμαστε. Ένα από τα οφέλη της άσκησης στην υγεία μας είναι ότι αυξάνει τον μεταβολισμό, μειώνει το στρες και μπορεί να βοηθήσει με τη μείωση στις φλεγμονές.
  • Κοιμόμαστε αρκετά. Κατά τη διάρκεια του ύπνου απομακρύνονται οι τοξίνες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο μέσω των καθημερινών φυσιολογικών δραστηριοτήτων των νευρώνων. Εάν δεν κοιμόμαστε επαρκώς, το σώμα μας δεν έχει χρόνο να εκτελέσει αυτές τις λειτουργίες, έτσι οι τοξίνες μπορούν να συσσωρευτούν και να επηρεάσουν την υγεία μας.

* Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως οι δίαιτες αποτοξίνωσης, πέρα από το γεγονός ότι «καθαρίζουν» το σώμα μας από επιζήμιες ουσίες, μπορούν να μας βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους μας μέσω της αποδοτικότερης λειτουργίας του οργανισμού.