Κάνε το δέρμα σου να λάμπει με γυμναστική! Μάθε ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις

Κάνε το δέρμα σου να λάμπει με γυμναστική! Μάθε ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις
 

Από την Έρρικα Λευθέρη

Η γυμναστική μπορεί να σε κάνει να δείχνεις νεότερη και μάλιστα να αποκτήσεις το δέρμα που είχες στα 20! Κι αν σου φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, διάβασε παρακάτω.

Η άσκηση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος και να χρησιμοποιηθεί σαν η σημαντικότερη θεραπεία ομορφιάς. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η φράση ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, όμως οι νέες έρευνες συμφωνούν ότι η γυμναστική δεν κάνει απλά το δέρμα σου να λάμπει, αλλά επιβραδύνει σημαντικά την ωρίμανσή του. Και ο λόγος είναι απλός. Κατά τη διάρκεια της άσκησης οι μύες σου απελευθερώνουν πολλές πρωτεΐνες κι έτσι ξεκινά ένας ολόκληρος μηχανισμός προκειμένου το σώμα σου να ανταποκριθεί στη νέα κατάσταση που μπαίνει με τη γυμναστική.

Η έρευνα
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Οντάριο έβαλαν στο μικροσκόπιο αυτές τις πρωτεΐνες και κατάφεραν να ξεχωρίσουν την IL-15. Είναι εκείνη που τονώνει τα μιτοχόνδρια, δηλαδή τον πυρήνα των κυττάρων του δέρματος. Τα τονωμένα αυτά μιτοχόνδρια με τη σειρά τους ενδυναμώνουν τα κύτταρα του δέρματος κι έτσι δουλεύουν καλύτερα, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα σου να ανανεώνεται. Με λίγα λόγια, η IL-15 σε κάνει να δείχνεις νεότερη. Όμως το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι ο καθένας μας μπορεί να το πετύχει ανέξοδα, αφού η άσκηση είναι το μόνο κλειδί που χρειάζεσαι για να την ενεργοποιήσεις!

Η μαγική IL-15
Οι Καναδοί επιστήμονες που ανακάλυψαν τις μαγικές ιδιότητες αυτής της πρωτεΐνης προχώρησαν σε περαιτέρω έρευνα. Σύγκριναν το δέρμα μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών που έκαναν συστηματικά αερόβια γυμναστική (3-4 φορές την εβδομάδα) με το δέρμα εκείνων που στην αντίστοιχη ηλικία είχαν μια καθιστική ζωή. Αυτό που βρήκαν ήταν πραγματικά σοκαριστικό. Εκείνες που έκαναν γυμναστική είχαν δέρμα 25 χρόνια νεότερο! Το μυστικό, φυσικά, ήταν τα αυξημένα επίπεδα της IL-15. Αλλά οι επιστήμονες δεν σταμάτησαν εκεί. Έβαλαν εκείνες που έκαναν καθιστική ζωή να ξεκινήσουν ένα ήπιο αερόβιο πρόγραμμα. Ύστερα από 3 μήνες είδαν θεαματική βελτίωση στην ποιότητα του δέρματός τους. Όχι μόνο έδειχναν πιο λαμπερές και νεότερες, αλλά αυξήθηκε και το κολλαγόνο.

Ακόμα περισσότερα προνόμια!
Η αερόβια γυμναστική είναι γνωστό ότι αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς σου, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η κυκλοφορία του αίματος. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο εισχωρούν στα κύτταρα του δέρματος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον οργανισμό σου να αναδομείται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Έτσι, αν τα κύτταρα του δέρματος αναδομούνται και ενισχύονται μέσα από τη γυμναστική, κατ’ επέκταση επιβραδύνεις τη διαδικασία της γήρανσης.
Επιπλέον, την ώρα που αυξάνονται τα επίπεδα της IL-15, οι μύες σου απελευθερώνουν παρόμοιες ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο θωρακίζει τον οργανισμό και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονής. Ένα πολύ σημαντικό δεδομένο, αφού κάθε φλεγμονή που υπάρχει στον οργανισμό μειώνει τα επίπεδα κολλαγόνου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κύτταρα του δέρματος αντί να κάνουν τις συνηθισμένες τους λειτουργίες προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή.

Η ιδανική αντιγηραντική άσκηση
Κάθε μορφή άσκησης έχει θετικά αποτελέσματα στο δέρμα σου. Όμως οι τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι μόνο η αερόβια παράγει την IL-15. Δεν έχει σημασία ποιο είδος αερόβιας θα ακολουθήσεις, είτε είναι τρέξιμο, περπάτημα, κολύμπι ή ποδήλατο, αυτό εξαρτάται από εσένα. Οι επιστήμονες, επίσης, λένε ότι δεν είναι σημαντική ούτε η ένταση της άσκησης. Και στην περίπτωση που θέλεις να επιλέξεις το τρέξιμο, αλλά ανησυχείς για τη ζημιά που μπορεί να κάνουν οι κραδασμοί στο δέρμα σου, να σε ενημερώσουμε ότι αυτή η μικρή ένταση που νιώθει το δέρμα μπορεί να ενεργοποιήσει την ελαστίνη του και να μειωθούν ακόμα και οι ρυτίδες!

Το συμπέρασμα
Το μόνο που χρειάζεται για να αποκτήσεις ένα υγιές, λαμπερό και, φυσικά, νεανικό δέρμα είναι να υιοθετήσεις έναν πιο ενεργητικό τρόπο ζωής. Δεν χρειάζεται να το παρακάνεις. Λίγη άσκηση σε καθημερινή βάση θα κάνει το θαύμα της. Και φυσικά, μην ξεχνάς ότι η άσκηση απελευθερώνει και τις πολύτιμες ενδορφίνες, τις ορμόνες της χαράς! Έτσι, την επόμενη φορά που θα δεις μια γυναίκα μεγαλύτερης ηλικία να λάμπει... είτε έχει δώσει μια περιουσία στον πλαστικό χειρουργό είτε κάνει γυμναστική!

Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα κι αν στο παρελθόν δεν ήσουν λάτρης της γυμναστικής, μπορείς ακόμα να αναστρέψεις την κατάσταση και να αποκτήσεις υγιές και νεανικό δέρμα.

Και αν αναρωτιέσαι αν πρέπει να «πεθαίνεις» καθημερινά στη γυμναστική για να έχεις κι εσύ αυτά τα αποτελέσματα, η απάντηση είναι όχι. Το καθημερινό περπάτημα ή 30΄-40΄ λεπτά ποδήλατο 2 φορές την εβδομάδα σε μέτρια ένταση είναι αρκετά για να αναδομήσουν την επιδερμίδα σου και να σε κάνουν να δείχνεις νεότερη.
Ενεργοποίησε την επιδερμίδα σου από έξω προς τα μέσα
Αμέσως μετά την άσκηση, το δέρμα σου στοχεύει περισσότερο στο να επανέλθει παρά στα κύτταρα του δέρματος. Αυτή η διαδικασία δυσκολεύει την απορρόφηση και τη συγκράτηση των θρεπτικών συστατικών των προϊόντων αντιγήρανσης. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να περιμένεις μερικές ώρες και μετά να τα χρησιμοποιήσεις.

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Κορίτσια στην… άμμο! Πώς θα γίνετε fit στην αμμουδιά

Απόκτησε μέση δαχτυλίδι με 3 ασκήσεις

Χαλαρότητα στα μπράτσα; Καταπολέμησέ τη με αυτές τις ασκήσεις

Τα καλύτερά μας σήμερα:

Ο κολλητός του Παντελίδη σπαράζει στο facebook! Δείτε την φωτογραφία που λύγισε τους πάντες!

Συγκλονίζει τον πλανήτη η εικόνα του νεκρού παιδιού με την κούκλα του

Ο Δήμος Βερύκιος «στόλισε» δημοσίως την Ντέπυ Γκολεμά για τα σχόλιά της: «Το αμπέλι του Alpha…»