Διάδρομος γυμναστικής, ελλειπτικό μηχάνημα ή ποδήλατο γυμναστικής; Τι να επιλέξεις και γιατί!

Διάδρομος γυμναστικής, ελλειπτικό μηχάνημα ή ποδήλατο γυμναστικής; Τι να επιλέξεις και γιατί!

Τρία εκπληκτικά ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ - CARDIO. Ποιο από τα τρία όμως θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου και ποιο θα επιβαρύνει λιγότερο τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις; Μάθε ακριβώς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους και ανέβα σε έναν ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ, ένα Ελλειπτικό ή ένα Ποδήλατο Γυμναστικής. Για απόλαυση και υγεία.

Σου έχει συμβεί σίγουρα. Και όχι μόνο την πρώτη σου μέρα εκεί. Το έπαθες και άλλες φορές. Ξανά και ξανά. Ένα δίλημμα ή μήπως ένα τρίλημα (σ.σ.: συγνώμη για τον αδόκιμο όρο); Πόσες φορές μπήκες στο γυμναστήριο, κοίταξες με την περιμετρική όρασή σου και δεν μπόρεσες να αποφασίσεις. Τριγύρω υπήρχαν πολλές επιλογές. ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ, ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΟ MHXANHMA Ή ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Από ποιο να αρχίσεις; Και σε ποιο να ολοκληρώσεις την προπόνησή σου. Και τώρα; στην εποχή του κορονοϊού (covid-19); Τώρα που χρειάστηκες και που ακόμα χρειάζεσαι, να κάνεις μία αγορά για το σπίτι; Ποιο από τα τρία θα πάρεις; Και με ποια κριτήρια θα κάνεις την επιλογή;

Πρόκειται για τα τρία πιο δημοφιλή μηχανήματα cardio. Όλα τους έχουν κάτι διαφορετικό να προσφέρουν στον χρήστη, αλλά μόνο ένα μπορεί να είναι το πιο κατάλληλο για κάθε ειδική περίπτωση και αθλούμενο. Αναμφίβολα, θα ήταν τέλειο να έχεις και τα τρία στη διάθεσή σου ανά πάσα στιγμή, ώστε να εναλλάσσεις την προπόνηση, αλλά σίγουρα θα κληθείς να κάνεις μία συγκεκριμένη αγορά κυρίως για το σπίτι. Οπότε, εδώ θα εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε μηχανήματος, για να αποφασίσεις στη συνέχεια και με βεβαιότητα, τί ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής και άσκησής σου.

Ας δούμε μία συνοπτική σύγκριση των τριών μηχανημάτων, καθώς ο ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ, το ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ, και το ΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ, δίνουν τη... μάχη τους για να κερδίσουν την προτίμησή σου. Επίσης, ακολουθεί και ένας συνοπτικός εύχρηστος οδηγός, που θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις τον τύπο εξοπλισμού που σου ταιριάζει καλύτερα...

Διάδρομος τρεξίματος – Treadmill

Αναμφίβολα η πιο δημοφιλής μορφή άσκησης cardio, η οποία προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία να χτίσετε την οστική πυκνότητα στα κάτω άκρα και να βελτιώσετε σημαντικά τον συνολικό μυϊκό τόνο. Στην προσπάθεια για μία καρδιαγγειακή βελτίωση και για ΚΑΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ, ο διάδρομος μπορεί να βοηθήσει να κάψετε 50 έως 250 περισσότερες θερμίδες / ώρα σε σχέση με ένα στατικό ποδήλατο ή ένα ελλειπτικό μηχάνημα.

διάδρομος γυμναστικής physiomart

Ενώ το τρέξιμο και το περπάτημα γενικά δημιουργούν μεγαλύτερη επιβάρυνση στα οστά και τις αρθρώσεις, σε σχέση με τα ποδήλατα γυμναστικής ή τα ελλειπτικά μηχανήματα, οι περισσότεροι σύγχρονοι διάδρομοι υψηλών προδιαγραφών είναι κατασκευασμένοι με επιφάνειες που βοηθούν στην απορρόφηση κραδασμών. Αυτό παρέχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με το τρέξιμο εξωτερικού χώρου σε άσφαλτο ή σκυρόδεμα.

Οι περισσότεροι διάδρομοι, περιλαμβάνουν επίσης, ηλεκτρονικές λειτουργίες και ρυθμίσεις, που επιτρέπουν να προσαρμόζετε τις προπονήσεις, για να ικανοποιείτε τις εκάστοτε και συγκεκριμένες ανάγκες φυσικής κατάστασης. Σχεδόν όλα τα μοντέλα πλέον περιλαμβάνουν ρυθμίσεις ταχύτητας και κλίσης και μπορούν να προγραμματιστούν για μεμονωμένους στόχους καύσης θερμίδων, ταχύτητας και χιλιομετρικών αποστάσεων.

Τέλος, ο διάδρομος μπορεί να προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα μίας υπαίθριας βόλτας ή τρεξίματος (χωρίς την ταλαιπωρία των εμποδίων ή του περιβάλλοντος) στην άνεση του σπιτιού και έχει αποδειχθεί η σαφής επιλογή προπόνησης για την επίτευξη μέγιστων αποτελεσμάτων γυμναστικής στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

  • Περισσότερη καύση θερμίδων από το ποδήλατο και το ελλειπτικό!
  • Βελτίωση οστικής πυκνότητας κάτω άκρων!
  • Χάρη στην τεχνολογία SOFT deck υπάρχει ελάχιστος αρνητικός αντίκτυπος στο σώμα και κυρίως σε γόνατα, μέση!

Ελλειπτικό μηχάνημα – Elliptical

Το ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ είναι ένα όργανο γυμναστικής που δίνει την αίσθηση του STEPPER αλλά ταυτόχρονα θυμίζει και το ποδήλατο, χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση στις αρθρώσεις. Βοηθά στη καύση θερμίδων ενισχύει έντονα την οστική πυκνότητα λόγω της δυνατότητας αύξησης της αντίστασης. Οι λαβές των βραχιόνων συνδυάζονται με την κίνηση των ποδιών για να παρέχουν προπόνηση σε ολόκληρο το σώμα.

ελλειπτικό μηχάνημα physiomart

Επίσης, μπορεί να προγραμματιστεί μέσω ηλεκτρονικών ρυθμίσεων για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων: για καύση θερμίδων, ταχύτητα και απόσταση. Το ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ έχει αποδειχθεί δημοφιλές, σε όσους επιθυμούν να αποκομίσουν τα οφέλη μιας πλήρους σωματικής άσκησης, με ασφάλεια.

  • Προπόνηση χαμηλής πρόσκρουσης που είναι εύκολη στο σώμα και στις αρθρώσεις!
  • Οι λαβές των βραχιόνων επιτρέπουν πλήρη προπόνηση στο σώμα!
  • Χαμηλότερος αντιληπτός ρυθμός άσκησης!
  • Καίει λιγότερες θερμίδες ανά ώρα από έναν διάδρομο!

Στατικό ποδήλατο γυμναστικής – Exercise bike

Αν και υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, το ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ επέστρεψαν στο προσκήνιο πιο έντονα τον τελευταίο καιρό. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο της τεχνολογίας, στα βελτιωμένα σχέδια και στα εξαιρετικά δημοφιλή προγράμματα «περιστροφής» που επιτρέπουν στους ασκούμενους να προσομοιώνουν στην οθόνη της τηλεόρασής τους ή ακόμα και σε virtual reality, την ποδηλασία εξωτερικού χώρου, ενώ βρίσκονται στην άνεση των σπιτιών τους ή σε μια ομαδική ιντερνετική προπόνηση.

Σε αντίθεση με άλλες μορφές άσκησης, όπως το τρέξιμο ή το περπάτημα, τα ποδήλατα γυμναστικής προσφέρουν στους ασκούμενους την ευκαιρία να αυξήσουν (σε φυσιολογικά πλαίσια) τους καρδιακούς τους ρυθμούς από την άνεση του σπιτιού τους. Επιπλέον, οι ενσωματωμένες δυνατότητες αντίστασης επιτρέπουν να προσαρμόσετε την προπόνησή σας αναλόγως των στόχων σας, προσομοιώνοντας λόφους, επίπεδο κτλ.

ποδήλατο γυμναστικής physiomart

Πολλά μοντέλα προσφέρουν ακόμη και ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά, τα οποία επιτρέπουν να προγραμματίσετε το ποδήλατο για έναν συγκεκριμένο στόχο ή προπόνηση. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο ως προς την επίτευξη χρηστικών, μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Τα σύγχρονα στατικά ποδήλατα γυμναστικής έχουν σχεδιαστεί για σχεδόν κάθε επίπεδο απόδοσης και είτε είστε έμπειρος ποδηλάτης αφιερωμένος στη βελτίωση των επιδόσεών σας, είτε απλά κάποιος που θέλει να ιδρώνει που και που, θα σας δώσουν αυτό που αναζητάτε.

  • Υπάρχει δυνατότητα προπόνησης χαμηλότερης επιβάρυνσης για τις αρθρώσεις
  • Διατίθεται σε όρθια και πιο οριζόντια για τα πόδια θέση, για σχεδόν κάθε επίπεδο απόδοσης
  • Εξοπλισμός στην πιο οικονομική τιμή!
  • Χαμηλότερη καύση θερμίδων / ώρα σε σύγκριση με διάδρομο και ελλειπτικό!

Συμπέρασμα! Τελικά τι να διαλέξω;

Και τα τρία αυτά μηχανήματα cardio έχουν εκπληκτικές λειτουργίες και πλέον ενσωματώνουν μοναδικές τεχνολογικές καινοτομίες. Τόσο ο Διάδρομος γυμναστικής, όσο και το Ελλειπτικό μηχάνημα ή το στατικό Ποδήλατο, θα κάνουν τέλεια τη δουλειά τους. Θα σας βοηθήσουν να κάψετε θερμίδες και θα ασκήσουν την καρδιά και τους πνεύμονές σας. Ο διάδρομος προσφέρει μία ευρύτερης έκτασης προπόνηση σε όλο το σώμα, αλλά το ελλειπτικό και το ποδήλατο είναι χαμηλής πρόσκρουσης, κάτι που είναι ευεργετικό για εκείνους που είναι επιρρεπείς στις αρθρώσεις ή έχουν τραυματισμούς στο γόνατο. Οπότε, το ιδανικό θα ήταν να μπορούσατε να συμπεριλάβετε και τα τρία στην καρδιολογική ρουτίνα σας, ώστε να αποκομίσετε τα οφέλη κάθε μηχανήματος. Ωστόσο, εάν θέλετε να κάνετε μία αγορά, τώρα γνωρίζετε τα υπέρ και τα κατά κάθε μηχανήματος και είστε σε θέση να επιλέξετε με βάση τους στόχους που έχετε θέσει, αλλά και τα προβλήματα που θα θέλατε να αποφύγετε!

Για περισσότερα επισκεφθείτε Physiomart.gr.

Facebook: www.physiomart.gr

Instagram: physiomart

Youtube: Physiomart

Τηλέφωνο: +30 210 9246810

Διεύθυνση: Ρόδων 48, 14235 N. Ιωνία, Αθήνα

* *Απο τις καθηγήτριες φυσικής αγωγής και Pilates Instructors Σοφία Γκότζη και Χριστίνα Καρπούζη κα τη συντακτική ομάδα της Physiomart.gr
* Επιμέλεια κειμένου, Γιώργος Καραμάνος