50s are the new 30s: Η κατάλληλη άσκηση για να παραμείνεις υγιής και δυνατός σε αυτή την δεκαετία της ζωής σου

Από την Fitness Coach, Σάντυ Κανιού

50s are the new 30s: Η κατάλληλη άσκηση για να παραμείνεις υγιής και δυνατός σε αυτή την δεκαετία της ζωής σου

Το σημερινό μας άρθρο αναφέρεται στην άσκηση κατά τη μέση ηλικία του άντρα. Σύμφωνα με μελέτες η φυσική δραστηριότητα επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων. Η συσχέτιση της φυσικής δραστηριότητας με το Ρυθμό γήρανσης των κυττάρων ήταν ισχυρότερη στην ηλικιακή ομάδα των 45-65 ετών.

Μετά τα 50, όπου την εμφάνιση της κάνει η εμμηνόπαυση για τις γυναίκες και η κλιμακτήριος για τους άντρες, είναι πολύ σημαντικό να παραμένεις σε φόρμα προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα υγείας. Eπιπλέον, παρατηρείται πτώση της μυϊκής δύναμης και ισχύος, καθώς και μείωση της αναγεννησιμότητας του συνδετικού ιστού (σύνδεσμοι, τένοντες).

Πάραυτα, τα σημερινά 50 βρίσκουν τον σύγχρονο άντρα σε μια πολύ παραγωγική περίοδο. Η εισαγωγή σε αυτή τη δεκαετία είναι ευκαιρία για νέα ξεκινήματα και νέες ρουτίνες. Η άσκηση δίνει τη δυνατότητα στον άντρα να παραμείνει δυνατός, υγιής, γεμάτος ενέργεια.

Σημασία έχει να βρει κανείς τον τρόπο άσκησης που τον ευχαριστεί. Το περπάτημα στη φύση, ο χορός, το πιλάτες και η γιόγκα προτείνονται ανεπιφύλακτα.

Κατά τη δική μου άποψη και μέσα από την επαγγελματική μου πείρα οι προπονήσεις ενδυνάμωσης σε συνδιασμό με την αερόβια προπόνηση, δίνουν σπουδαία αποτελέσματα, καθώς έχουμε αύξηση μυϊκού όγκου και βελτίωση δράσης του νευρικού συστήματος.

Σάντυ Κανιού

Μερικές συμβουλές σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει την προπόνηση ενδυνάμωσης , είτε με αντιστάσεις είτε με το βάρος του σώματος, είναι οι εξής:

  • Επιλέγουμε ασκήσεις που ενεργοποιούν μεγάλες μυϊκές ομάδες
  • Απευθυνόμαστε για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα, σε έναν επαγγελματία άσκησης και ακολουθούμε τις οδηγίες του, καθώς έτσι μειώνουμε τις πιθανότητες τραυματισμού.
  • Η ένταση θα πρέπει να είναι στο 75-85% της μέγιστης προσπάθειας, ξεκινώντας από το 50-65% και ανεβάζοντας προοδευτικά.
  • Φροντίζουμε να αναπνέουμε σωστά κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
  • Καλο είναι να μεσολαβεί ένα 48ωρο, μεταξύ των προπονήσεων για μυϊκή χαλάρωση.

Κλείνοντας, θέλω να πω, πως η εμπειρία των χρόνων που εργάζομαι με ανθρώπους αυτών των ηλικιών, μου έχει αποδείξει, πόσο σπουδαία πράγματα μπορεί να κάνει το σώμα μας μέσα από την προσπάθεια και την αγάπη για τον εαυτό μας.

Είμαι στη διάθεσή σου μέσα από το Instagram και το Facebook για οποία απορία με χρειαστείς.

Μη ξεχνάς: 50s are the new 30s!