Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Η γλώσσα μας, δείχνει την υγεία μας!

Η γλώσσα μας, δείχνει την υγεία μας!
HEALTH NEWS 22.06.2017 13:48
Follow us on Google News

Από όταν ήμασταν παιδιά και πηγαίναμε στον γιατρό, το πρώτο πράγμα που μας ζητούσε να κάνουμε, ήταν να βγάλουμε την γλώσσα μας για να την εξετάσει.

Καθόλου τυχαία κίνηση, καθώς η όψη της γλώσσας μας καθώς και το χρώμα της μας δείχνουν σε τι κατάσταση βρίσκεται η στοματική μας υγιεινή. Επίσης η γλώσσα μας μπορεί να είναι ένας αρκετά ακριβής δείκτης της γενικότερης υγείας μας. Διαβάστε παρακάτω:

Ας δούμε τι δείχνει για την υγεία μας το χρώμα της γλώσσας μας:

Χρώμα γλώσσας: Κόκκινο “της φράουλας”Θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε κάποια ανεπάρκεια βιταμίνης. Μια γυαλιστερή, έντονα κόκκινη γλώσσα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι σας λείπει σίδηρος ή Β12. Η βιταμίνη Β12 και ο σίδηρος απαιτούνται για να ωριμάσουν οι μικροσκοπικές απολήξεις στη γλώσσα. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτή η κατάσταση στην γλώσσα μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πόνο, όταν καταναλώνετε καυτά υγρά ή πικάντικες τροφές.

Χρώμα γλώσσας: Καφέ ή μαύρο “τρίχωμα”επάνω στην γλώσσαΘα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν έχετε καθόλου καλή στοματική υγιεινή. Μια γλώσσα που καλύπτεται από σκούρο “τρίχωμα” μπορεί να φαίνεται άσχημη στην όψη, αλλά οι γιατροί συμφωνούν ότι δεν είναι αιτία για μεγάλη ανησυχία. Οι απολήξεις της γλώσσας συνήθως φθείρονται από το μάσημα και την κατάποση, αλλά μερικές φορές μπορεί να γίνουν πολύ τραχιές, γεγονός που τις καθιστά πιο πιθανό να φιλοξενούν βακτήρια ή να αποχρωματιστούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή και προβλήματα γεύσης.

Χρώμα γλώσσας: ΛευκόΜπορεί να σημαίνει ότι έχετε κάποια μόλυνση στην στοματική κοιλότητα, κυρίως. Επίσης, άτομα που λαμβάνουν αντιβιοτικά φάρμακα, μπορεί να έχουν λευκά σημάδια στην γλώσσα. Αυτό συμβαίνει επειδή η γλώσσα έχει φυσικά βακτήρια επάνω της, αλλά και άλλους μικροοργανισμούς που συνυπάρχουν σε ισορροπία. Η αντιβίωση σκοτώνει τα βακτήρια και διαταράσσει αυτή την ισορροπία, επιτρέποντας σε άλλους μικροοργανισμούς να υπερ-αναπτυχθούν.

Χρώμα γλώσσας: Ραγάδες στην γλώσσαΕίναι ένα απλό σημάδι γήρανσης του οργανισμού. Οι ρωγμές δεν αποτελούν κάποιο σημαντικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να είναι πιο ανεπτυγμένες και να εκδηλωθούν νωρίτερα χρονικά, αν έχετε γενικότερη κακή στοματική υγιεινή. Ταυτόχρονα, όμως, από τη στιγμή που εμφανίζονται, πρέπει να καθαρίζετε πολύ καλά τη γλώσσα σας,επειδή μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες μέσα σε αυτές τις αυλακώσεις.

Διαβάστε ακόμα στο Youweekly.gr:

«Όταν έχω περίοδο μπορώ να καθαρίζω την ευαίσθητη περιοχή με ειδικά προϊόντα ή απαγορεύεται;» Ο γυναικολόγος του Youweekly.gr απαντά

Δεν σε παίρνει ο ύπνος; 7 τρόποι για να σταματήσεις να βασανίζεσαι

«Τώρα το καλοκαίρι παθαίνω πολύ συχνά ουρολοιμώξεις. Τι μπορεί να φταίει;» Ο γυναικολόγος του Youweekly.gr απαντά

Share