Εσύ το γνώριζες; Αυτοί είναι οι λόγοι που παραμιλάμε στον ύπνο μας...

Εσύ το γνώριζες; Αυτοί είναι οι λόγοι που παραμιλάμε στον ύπνο μας...

Η ομιλία κατά τη διάρκεια του ύπνου, γνωστή και ως υπνολαλία, δε θεωρείται ασθένεια παρά μόνο μία διαταραχή του ύπνου κατά την οποία το άτομο μιλάει στον ύπνο του χωρίς να το αντιλαμβάνεται και να το θυμάται το επόμενο πρωί.

Αυτού του τύπου η ομιλία, έχοντας τη μορφή συνομιλίας ή μουρμουρίσματος, είναι συνήθης και αβλαβής. Σε περίπτωση κραυγής φόβου όμως, που συμβαίνει κυρίως στα μικρά παιδιά, κρύβεται ένας εφιάλτης που οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια. Κάποιες φορές, οι ακροατές τυχαίνει να ακούνε τα άτομα που «φλυαρούν» να μιλούν χυδαία ή προσβλητικά, πράγμα που συμβαίνει λόγω κατάθλιψης, άγχους, στέρησης ύπνου, πυρετού και αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ. διαβάστε παρακάτω...

Δείτε επίσης: Η κατάθλιψη επηρεάζει την σεξουαλικότητα; Οι ειδικοί απαντούν...

Τις περισσότερες φορές, οι ομιλητές κατά τη διάρκεια του ύπνου παραμιλούν για 30 δευτερόλεπτα περίπου, αλλά συχνά αυτό μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το φαινόμενο αυτό του παραμιλητού διακρίνεται στα παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 10 ετών. Σύμφωνα με έρευνες, περίπου 1 στα 10 παιδιά και το 5% των ενηλίκων παραμιλούν κατά τον ύπνο περισσότερο από κάποιες νύχτες την εβδομάδα, ανεξαρτήτου φύλου. Η ομιλία υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε στιγμή του ύπνου, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με την υπνοβασία.

Οι πιθανές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάσταση υπνολαλίας είναι ο υψηλός πυρετός, η κατάχρηση ουσιών, οι ψυχικές διαταραχές της υγείας και ορισμένα φάρμακα. Συνήθως δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για αυτού του είδους τη διαταραχή, αλλά αν μετατραπεί σε χρόνια κατάσταση καλό θα είναι να συμβουλευτούμε ένα γιατρό.

Δείτε επίσης: Δίαιτα εξπρές 5 ημερών ενάντια στο φούσκωμα! Το πρόγραμμα διατροφής για επίπεδη κοιλιά

Ωστόσο, ακολουθώντας κάποιες πρακτικές συμβουλές, έχει διαπιστωθεί πως το φαινόμενο αυτό μπορεί να βελτιωθεί ή και να εξαλειφθεί. Πιο συγκεκριμένα αν μειώσουμε το άγχος, την κατανάλωση αλκοόλ και αυτή της καφεΐνης, που βρίσκεται σε ροφήματα όπως ο καφές και το τσάι, αν σταματήσουμε το κάπνισμα και ασκούμαστε καθημερινά… τέρμα το παραμιλητό!