Εσύ το ήξερες; Να γιατί δεν πρέπει να πίνουμε αγελαδινό γάλα!

Εσύ το ήξερες; Να γιατί δεν πρέπει να πίνουμε αγελαδινό γάλα!

Το αγελαδινό γάλα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές, με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον πλανήτη· εδώ και εκατοντάδες χρόνια αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της ανθρώπινης διατροφής.

Αληθεύει το γεγονός ότι αυτή η τροφή περιέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για το σώμα μας, όπως είναι το ασβέστιο. Διαβάστε παρακάτω...

Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το αγελαδινό γάλα δεν είναι τόσο καλό όσο φαίνεται καθώς σχετίζεται με διάφορες ασθένειες και διαταραχές οι οποίες γίνονται όλο και πιο συχνές μεταξύ των ανθρώπων.

Δείτε ακόμη: Η κατάθλιψη επηρεάζει την σεξουαλικότητα; Οι ειδικοί απαντούν...

Γιατί υποστηρίζεται ότι η κατανάλωση του αγελαδινού γάλακτος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας;

Όπως συμβαίνει και με τις άλλες τροφές, έτσι και οι απόψεις σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους που κρύβει το αγελαδινό γάλα, διίστανται. Πολλοί το θεωρούν υπερβολή μια τροφή που είναι τόσο δημοφιλής και καταναλώνεται τόσο συχνά να είναι επιβλαβής για την υγεία, ειδικά εφόσον αποτελεί μέρος της διατροφής των περισσότερων ανθρώπων εδώ και τόσα πολλά χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει μια πολύ καλή εξήγηση για όλα αυτά την οποία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όλοι οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, γύρω στο 1800 μια αγελάδα παρήγαγε περίπου 2 λίτρα γάλα την ημέρα. Ωστόσο, όλα άρχισαν να αλλάζουν κατά το 1960 όταν ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται τεχνητές διαδικασίες τροποποίησης στην αναπαραγωγή των βοοειδών. Τα βοοειδή άρχισαν να παράγουν 2 με 9 λίτρα γάλα την ημέρα.

Η ποσότητα του γάλακτος που παραγόταν συνέχισε να αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων και στις μέρες μας χρησιμοποιούνται διάφορες πρακτικές τεχνητής αναπαραγωγής οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρήση αντιβιοτικών, επιλογή γενετικής εκτροφής, αλλαγές στην τροφή και τη χρήση αυξητικών ορμονών. Όλα αυτά αύξησαν την παραγωγή κρέατος και γάλακτος σε υπέρογκες ποσότητες.

Δείτε ακόμη: Δίαιτα εξπρές 5 ημερών ενάντια στο φούσκωμα! Το πρόγραμμα διατροφής για επίπεδη κοιλιά

Η βιομηχανία προσπάθησε να το κρατήσει μυστικό αλλά έρευνες αποκάλυψαν ότι όλες αυτές οι τεχνικές και οι μεταβολές έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία των καταναλωτών. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ επιβεβαίωσε πολλούς από τους κινδύνους σχετικά με την κατανάλωση του αγελαδινού γάλακτος.

10 λόγοι που το αγελαδινό γάλα μπορεί να βλάψει την υγεία

Το αγελαδινό γάλα μειώνει την ποσότητα σιδήρου στα παιδιά. Το 1993, η Εθνική Ακαδημία Παιδιατρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευσε μια μελέτη, σύμφωνα με την οποία κανένα παιδί δεν πρέπει να πίνει αγελαδινό γάλα πριν την ηλικία των 18 μηνών. Επιπλέον, το αγελαδινό γάλα συμβάλλει στην απώλεια απαραίτητων λιπαρών οξέων και της βιταμίνης Ε.

Το γάλα περιέχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κασεΐνη, η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή κόλλας και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στους μαλακούς ιστούς πολλών παιδιών. Αυτοί οι ιστοί βρίσκονται στο λαιμό, στις ρινικές και στις παραρινικές κοιλότητες. Αν αυτές παρουσιάσουν κάποια φλεγμονή, το παιδί μπορεί να αντιμετωπίσει αναπνευστική δυσχέρεια.

Η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος και των προϊόντων που παράγονται από αυτό, σχετίζονται με διάφορες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η πολλαπλή σκλήρυνση, τα καρδιακά νοσήματα, η νόσος του Crohn, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή ακόμη και με τον καταρράκτη.

Το αγελαδινό γάλα περιέχει μη φυσιολογικά επίπεδα αντιβιοτικώντα οποία προέρχονται από τις πρακτικές τεχνητής αναπαραγωγής και εκτροφής των βοοειδών. Αυτή η ποσότητα των αντιβιοτικών συμβάλλει στην ανάπτυξη βακτηρίων τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να καταπολεμηθούν και ειδικά από ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Καλό είναι να ξεκαθαρίσετε στο μυαλό σας ότι το αγελαδινό γάλα και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτό περιέχουν περίπου 59 διαφορετικά είδη συνθετικών ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών, των επινεφριδίων και των γενετήσιων ορμονών,οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν με άλλες τοξίνες και να προκαλέσουν εκφυλιστικές ασθένειες.

Το γάλα περιέχει υψηλά επίπεδα λιπαρών, τα οποία μπορεί να αρχίσουν να αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να δημιουργήσουν τον κίνδυνο αρτηριακής απόφραξης, κυρίως σε νεαρά άτομα.

Το αγελαδινό γάλα είναι ειδικά σχεδιασμένο για το πεπτικό σύστημα των βοοειδών (αγελάδων). Όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν αγελαδινό γάλα, λαμβάνουν συστατικά που διαταράσσουν την πέψη τους και εμποδίζουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή τους.

Η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος συνδέεται με τις περισσότερες περιπτώσεις αλλεργιών και ευαισθησιών. Έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει τη συμπεριφορά, τον ύπνο και τη συγκέντρωση και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ενούρηση (βρέξιμο του κρεβατιού).

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το αγελαδινό γάλα συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες, ειδικά αν καταναλώνουν 3 ποτήρια την ημέρα. Ως προς τις γυναίκες, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών φτάνει έως και το 66%.

Χάρη στην κασεΐνη, το αγελαδινό γάλα παράγει ισταμίνη και στη συνέχεια βλέννα. Γι’ αυτό το λόγο, η κατανάλωση γάλακτος και των παραγώγων του συνήθως συνδέονται με το άσθμα.

meygeia.gr