Μήπως έχεις δυσανεξία και δεν το έχεις καταλάβει; Αυτό το τεστ θα σου δώσει την απάντηση!

Μήπως έχεις δυσανεξία και δεν το έχεις καταλάβει; Αυτό το τεστ θα σου δώσει την απάντηση!

Κατά καιρούς ακούμε και διαβάζουμε για διάφορες μεθόδους ειδικών και μη, που στοχεύουν στην άμεση και αποτελεσματική απώλεια βάρους.

Τα τεστ δυσανεξίας αποτελούν μια τέτοια μέθοδο, η οποία «βρίσκει» άμεσα όλα τα συστατικά των τροφίμων ή ακόμα και ολόκληρες ομάδες τροφίμων που ευθύνονται για τα κιλά σου. Διαβάστε παρακάτω...

Δείτε ακόμη: 8 συμπτώματα προβλημάτων στο συκώτι! Το 7 είναι τόσο ύπουλο που δεν το παρατηρεί κανείς....

Μετά την πολύκροτη διαφήμισή τους, οι άνθρωποι αναζητούν διακαώς να κάνουν το τεστ τροφικής δυσανεξίας για να μάθουν τι τροφές τους παχαίνουν, ποιες τροφές τους φουσκώνουν και ποιες τροφές «μπλοκάρουν» τον μεταβολισμό τους.

Και όπως συμβαίνει με κάθε καινούρια μόδα, διαφημίζεται με χίλιους τρόπους, πλασάρετε από μη ειδικούς και οι θαυματουργές της ιδιότητες μεταδίδονται από στόμα σε στόμα χωρίς καμία επιστημονική βάση, έτσι γίνεται και με τα τεστ δυσανεξίας.

Δείτε ακόμη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον επιχείλιο έρπη: Συμπτώματα, μετάδοση, θεραπεία

Για έναν περίεργο λόγο, από τους περισσότερους «εμπειρογνώμονες», οι οποίοι δοκίμασαν τα τεστ δυσανεξίας και έχασαν τα κιλά αμέσως μόλις έβγαλαν τα «ένοχα φαγητά» από τη διατροφή τους βρήκαμε μερικά κοινά στοιχεία στις ιστορίες τους και στα τρόφιμα που τους πάχαιναν ή τους αδυνάτιζαν.

Κανένας δεν είχε στις τροφές που τον αδυνάτιζαν μια τούρτα παγωτό, μια πίτσα ή ένα κομμάτι παστίτσιο, ανεξάρτητα από την ομάδα αίματός του. Αντίθετα, οι περισσότεροι πάχαιναν από το άσπρο ψωμί το οποίο έπρεπε να αντικαταστήσουν με ψωμί ολικής αλέσεως ή ζέας, από τη η ζάχαρη, τα πατατάκια, τα ανθρακούχα αναψυκτικά ενώ αδυνάτιζαν με συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά.

Ας δούμε αναλυτικά τι σημαίνει με τα τεστ δυσανεξίας ή τα τεστ της ομάδας αίματος.

Το τεστ δυσανεξίας είναι ιατρική εξέταση;

Το τεστ δυσανεξίας ΔΕΝ είναι εγκεκριμένη εξέταση από το υπουργείο Υγείας. Το τεστ δυσανεξίας πρώτα εφαρμόστηκε από τις Εναλλακτικές Θεραπείες από 1920 και το 1970 άρχισε να γίνεται παγκοσμίως γνωστό για τα αποτελέσματα που είχαν οι εναλλακτικές θεραπείες όταν εφάρμοζαν ανάλογες πρακτικές.

Το τεστ δυσανεξίας γίνεται μέσω της επιδερμίδας και με τη βοήθεια ρεύματος χαμηλής συχνότητας, ελέγχεται πως αντιδρά το σώμα σε 350 διαφορετικά είδη τροφών, ουσιών και συντηρητικών (τα λεγόμενα Ε). Κατά συνέπεια δεν έχει άμεση σχέση με την σύσταση του αίματός μας.

Που στηρίζονται τα τεστ δυσανεξίας;
Τα τεστ δυσανεξίας υποστηρίζεται ότι έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τις τροφές που επηρεάζουν τον μεταβολισμό και αυξάνουν το βάρους, ενώ η αποτελεσματικότητα τους ως προς την απώλεια κιλών οφείλεται στον αποκλεισμό των τροφών αυτών από το καθημερινό διαιτολόγιο. Πρόκειται δηλαδή για ένα τεστ εντοπισμού τροφικών δυσανεξιών.

Ο εντοπισμός γίνεται με την ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων των IgG. Τα αντισώματα αυτά αποτελούν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια και τους ιούς. Και εδώ τίθεται το ερώτημα, υπάρχει αλήθεια καμία σχέση μεταξύ της τροφικής δυσανεξίας και της παχυσαρκίας;

Η τροφική δυσανεξία είναι τροφική αλλεργία του οργανισμού;
Σε καμία περίπτωση. Οι αλλεργία σε ένα συστατικό προκαλεί την άμεση αντίδραση του οργανισμού μετά την κατανάλωση της ουσίας. Κατά συνέπεια αν καταναλώνεις αυγό και δεν βγάζεις κοκκινίλες στο σώμα σου δεν έχει τροφική δυσανεξία ή τροφική αλλεργία στο αυγό και σύμφωνα με τα τεστ δυσανεξίας τα λιπαρά του αυγού εσένα δεν σε παχαίνουν!

Δείτε ακόμη: 4 ασκήσεις για να βελτιώσετε την όρασή σας & να ξεκουράσετε τα μάτια σας! Υπόσχονται θαύματα και... τα κάνουν!

Τροφική δυσανεξία είναι η τροφική ευαισθησία που οφείλεται σε κάποια γενετική ενζυμική ανεπάρκεια ή ενζυμική ανεπάρκεια που έχει προκληθεί από τη λήψη φαρμάκων συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας είναι συνήθως πόνος στο στομάχι και στην κοιλιά, μετεωρισμός, δυσπεψία, διάρροιες, τάση για εμετό, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, κόπωση, διανοητική θολούρα και ζάλη.

Υπάρχει τροφική υπερευαισθησία, δηλαδή ευαισθησία του οργανισμού σε ορισμένα τρόφιμα;
Η Τροφική Υπερευαισθησία ή σωστότερα «Μη Αλλεργική Τροφική Υπερευαισθησία» («Non-Allergic Food Insesitivity», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) είναι μία συνήθως καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση σε διάφορα διατροφικά συστατικά που μπορεί να βρίσκονται σε όλες σχεδόν τις τροφές που καταναλώνουμε, με συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είτε μετά από μερικές ώρες είτε μετά από μερικές ημέρες από την κατανάλωση τους. Τα συμπτώματα της υπερευαισθησίας ποικίλουν σε ένταση και το εύρος τους είναι πολύ μεγαλύτερο των αλλεργιών και δυσανεξιών, όπως δύσπνοια, πρήξιμο, ερύθημα, αναφυλαξία, κνίδωση (έκζεμα), επιπεφυκίτιδα, ρινόρροια, ρινίτιδα, άσθμα, γαστρεντερίτιδα, αλλά και νευρικότητα, τρόμο, ταχυπαλμία, εφίδρωση κ.λ.π. και αρκετές ακόμα αντιδράσεις που προκαλούνται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποια συστατικά των τροφίμων προκαλούν αποδεδειγμένα τροφικές δυσανεξίες;
Αποδεδειγμένα, έως τώρα δυο μορφές δυσανεξίας δημιουργούν προβλήματα κυρίως στο γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου μετά την κατανάλωση θρεπτικών συστατικών και αυτές είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και η δυσανεξία στη λακτόζη.

Η κοιλιοκάκη (ή δυσανέξια στη γλουτένη) είναι ένα σύνδρομο δισαπορρόφησης, το οποίο προκαλείται από την γλιαδίνη, ένα πρωτεϊνικό τμήμα της γλουτένης.Στα άτομα με κοιλιοκάκη η έκθεση στη γλιαδίνη και γενικότερα στις προλαμίνες της γλουτένης προκαλεί μία φλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγεί στην καταστροφή των λαχνών του λεπτού εντέρου. Αυτό παρεμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών οδηγώντας σε συμπτώματα όπως διάρροια, κόπωση, αναιμία, απώλεια βάρους, δυσκοιλιότητα, εμετοί, πονοκέφαλοι, νευρολογικά προβλήματα και διαταραχές στην ανάπτυξη των παιδιών.

Η βάση για τη θεραπεία της κοιλιοκάκης είναι μια αυστηρή δίαιτα ελεύθερη γλουτένης δια βίου. Η διατροφή που ακολουθείται για να αποφευχθούν τα προαναφερθέντα συμπτώματα αποκλείει όλα τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, δηλαδή το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Ως δυσανεξία στη λακτόζη ορίζεται η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει την λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος. Αυτή η αδυναμία οφείλεται στην έλλειψη του ενζύμου λακτάση, που κανονικά παράγεται από κύτταρα του λεπτού εντέρου. Εκτιμάται ότι περίπου 70% των ενηλίκων παγκοσμίως εμφανίζουν μειωμένη παραγωγή λακτάσης. Τα ποσοστά δυσανεξίας στη λακτόζη ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή του κόσμου, και μπορεί να κυμαίνονται από μόνο 5% στη Βόρεια Ευρώπη έως 70% στη Σικελία και πάνω από 90% σε κάποιες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 30% των παιδιών κάτω των 5 ετών εμφανίζουν κάποια ανεπάρκεια λακτάσης και συνακόλουθα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, ενώ το ποσοστό αυξάνεται πριν την εφηβεία.

Η ευαισθησία των ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη και η έκταση ή σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο, γι’ αυτό και η προσαρμογή των διατροφικών συνηθειών είναι διαφορετική ανάλογα με την περίπτωση. Γενικά, για την αποφυγή εμφάνισης των συμπτωμάτων είναι σκόπιμο να αποφεύγονται το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και τα παράγωγά τους που είναι οι φυσικές πηγές λακτόζης.

Γιατί τα τεστ δυσανεξίας συστήνουν συχνά την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων;
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι άλλο πράγμα αφορούν οι τροφικές δυσανεξίες και άλλο η ευαισθησία σε φυτοφάρμακα! Σίγουρα οι βιολογικές τροφές είναι ανώτερες ποιοτικά σε σχέση με τα συμβατικά τρόφιμα, αλλά δεν μας σώζουν από το ενδεχόμενο να αποκτούμε τροφικές δυσανεξίες. Τώρα όσον αφορά τη σχέση της κατανάλωσης τροφών εμποτισμένων με φυτοφάρμακα και της αύξησης του βάρους υπάρχει μια γραμμική συσχέτιση.

Η παχυσαρκία έχει συσχετιστεί ισχυρά με ενδοκρινικές και άλλες σοβαρές διαταραχές, οι οποίες προκαλούνται από τα αντιβιοτικά και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη καλλιέργεια, τα οποία εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της διατροφής.

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδήμων στις διατροφές για να καταλάβεις ότι μια διατροφή με βάση τα αποτελέσματα ενός τεστ που σου προτείνει συνήθως τον αποκλεισμό τροφίμων που είναι παρεμφερή με αυτά που ελαχιστοποιεί ένας διαιτολόγος που προτείνει μια ισορροπημένη διατροφή με βάση τη μεσογειακή διατροφή.

Πολύ απλά όταν αποκλείσεις τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή σου θα ΄χάσεις βάρος. Τώρα αν το κουνουπίδι, το μαρούλι ή το λάχανο είναι υπεύθυνα για το μπλοκάρισμα του μεταβολισμού σου δεν αποτελεί πιθανόν να μην το μάθεις μέχρι τώρα από έναν διαιτολόγο.

Ο σωστός καταμερισμός θερμίδων και ο σωστός συνδυασμός τροφίμων μέσα στη μέρα αποτελεί την καλύτερη μέχρι τώρα μέθοδο απώλειας βάρους χωρίς να αποκλείει καμία τροφή από το διαιτολόγιο σου. Το ιδανικό διατροφικό πλάνο οδηγεί σε μια σταδιακή απώλεια βάρους ενώ η συστηματική άσκηση σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό σου και τις καύσεις του οργανισμού σου χωρίς να χρειαστεί να πεινάσεις ενώ εμποδίζει την επανάκτηση των χαμένων κιλών που συμβαίνει συνήθως μετά από την εφαρμογή ακραίων διατροφικών τακτικών.