Καταρρίπτονται οι μύθοι που πιστεύουν οι γυναίκες! Δεν μπορείς να κολλήσεις κάτι από την τουαλέτα! Από ποια αφροδίσια δεν μπορεί να σε προστατέψει το προφυλακτικό...

Καταρρίπτονται οι μύθοι που πιστεύουν οι γυναίκες! Δεν μπορείς να κολλήσεις κάτι από την τουαλέτα! Από ποια αφροδίσια δεν μπορεί να σε προστατέψει το προφυλακτικό...

Πολλοί οι μύθοι τα αφροδίσια νοσήματα και συγκεντρώσαμε τους επικρατέστερους.

Το προφυλακτικό με προφυλάσσει από όλα τα αφροδίσια νοσήματα. Διαβάστε παρακάτω...

Λάθος. Το προφυλακτικό, αν χρησιμοποιηθεί σωστά και δεν σπάσει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μας προστατεύει από αρκετά αφροδίσια νοσήματα αλλά όχι από όλα. Ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων και του έρπητα π.χ., μπορεί να μεταδοθούν παρά τη χρήση του. Η συχνή εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων και η επαφή με άτομα ελευθερίων ηθών ανεβάζει την πιθανότητα αυτή. Σίγουρα όμως η χρήση του περιορίζει σημαντικά την πιθανότητα αυτή.

Δείτε ακόμη: Καρδιοπάθεια: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις! Πως θα προστατέψεις την καρδιά σου...

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προστατευτώ εκτός από το προφυλακτικό.

Λάθος. Για κάποια νοσήματα υπάρχει εμβόλιο. Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β και το εμβόλιο του HPV (κατά στελεχών του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων.). Επίσης σε περίπτωση ύποπτης επαφής, επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας για την πιθανότητα χορήγησης σκευασμάτων [άνοση σφαιρίνη (IVIG)] που θα αποδυναμώσουν το ενδεχόμενο μόλυνσης.

Μπορεί να έχω μολυνθεί. Θα πάω να γίνω αιμοδότης και άμα βρουν κάτι θα με ειδοποιήσουν

Λάθος. Υπάρχει περίπτωση αν η μόλυνση είναι πρόσφατη να βρισκόσαστε στο λεγόμενο παράθυρο όπου οι εξετάσεις ανίχνευσης βγαίνουν αρνητικές. Αν υποπτεύεστε ότι έχετε κολλήσει κάτι, συνεννοηθείτε με τον οικογενειακό σας ιατρό για να σας κάνει τις αντίστοιχες αιματολογικές εξετάσεις (οι οποίες πρέπει να επαναληφθούν και στο μέλλον) και μην ρισκάρετε την δική σας υγεία αλλά και την υγεία αυτού που θα λάβει τη μετάγγιση…

Δεν πρόκειται να κολλήσω ΑΙDS γιατί είμαι ετεροφυλόφιλος

Λάθος. Οποιοσδήποτε ενεργά σεξουαλικός άνθρωπος ανεξαρτήτου σεξουαλικής κατεύθυνσης και φύλου μπορεί να κολλήσει κάποιο από τα STD’s, ειδικά μετά επαφή χωρίς προφύλαξη.

Ο κίνδυνος μετάδοσης εξαρτάται από τον τρόπο της σεξουαλικής επαφής.

Σωστό. Διαφορετικού τύπου επαφές και πρακτικές συνοδεύονται από διαφορετική πιθανότητα μετάδοσης. Προσοχή όμως!! Αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχουν ασφαλείς πρακτικές! Η χρήση του προφυλακτικού και η τήρηση των κανόνων υγιεινής επιβάλλεται σε όλες τις επαφές!

Αν κάποιος-α έχει προσβληθεί, θα το καταλάβω διότι θα έχει εμφανή σημάδια

Λάθος. Άλλο ένα κοινότυπο σφάλμα. Πολλά από τα αφροδίσια νοσήματα, στην πορεία της νόσου έχουν και το στάδιο του φορέα. Δηλαδή το άτομο φέρει τη νόσο χωρίς ή με ελάχιστα συμπτώματα και μπορεί να την μεταδώσει!

Δεν ανησυχώ πλέον. Έχουν βρεθεί θεραπείες για όλα και έτσι δε με νοιάζει πια.

Σωστό και λάθος. Πλέον έχουν βρεθεί θεραπείες για τα περισσότερα νοσήματα. Στην περίπτωση του AIDS για παράδειγμα, υπάρχουν φάρμακα που έχουν παρατείνει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης και έχουν ανεβάσει την ποιότητα ζωής των πασχόντων αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εξαφανίζουν και τη νόσο ή ότι έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα σε όλους. Η καλύτερη θεραπεία είναι η προφύλαξη. Η επιστήμη προχωράει και τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για να μην τηρούμε μερικούς απλούς κανόνες που θα μας γλυτώσουν από πολλές ταλαιπωρίες και στενοχώριες στο μέλλον.

Δείτε ακόμη: «Το πιάτο που επιλέγω να φάω όταν δεν έχω χρόνο να μαγειρέψω!» Από την Σταματίνα Τσιμτσιλή!

Πηγαινω συχνά στο γυναικολόγο. Αν είχα κάτι θα μου το έλεγε.

Λάθος. Τα αφροδίσια νοσήματα όταν δεν έχουν δώσει εμφανή συμπτώματα για να διαγνωσθούν θα πρέπει να υποβληθείτε σε ειδικές εξετάσεις οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις εξετάσεις ρουτίνας ενός απλού ελέγχου. Ο ρόλος του οικογενειακού μας ιατρού είναι πέρα από θεραπευτικός και συμβουλευτικός. Εμπιστευτείτε τον και συζητήστε μαζί του για ότι σας απασχολεί.

Εμπιστεύομαι τον/την σύντροφο μου. Είμαστε πολύ καιρό μαζί και βλέπουμε σοβαρά τη σχέση μας οπότε ήρθε η ώρα να αφήσουμε τις προφυλάξεις.

Λάθος. Το αν εμπιστεύεστε τον σύντροφο σας δεν έχει καμμιά σχέση με την προστασία της υγείας σας. Για να αφήσετε τις προφυλάξεις σε μια σοβαρή σχέση θα πρέπει και οι 2 σύντροφοι να εξεταστούν για αφροδίσια 2 φορές, με μια χρονική απόσταση μεταξύ των 2 εξετάσεων ώστε να αποφύγετε το «παράθυρο» των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων. Εννοείται βέβαια ότι μετά από αυτό θα πρέπει να έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στον/στην σύντροφο σας και επιπλέον θα πρέπει και οι δυο στο ζευγάρι να έχετε ενημερωθεί για τους κινδύνους από τα STD’s…

Μπορεί να κολλήσω κάποιο αφροδίσιο νόσημα από την τουαλέτα

Λάθος. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και αιματογενώς. Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης από ξενοδοχεία, εστιατόρια, κοινόχρηστες τουαλέτες ή από την απλή ανθρώπινη επαφή όπως μια χειραψία. Φυσικά τηρούμε τους κανόνες υγιεινής στις τουαλέτες ειδικά, όπως πλύσιμο χεριών, χρήση προστατευτικού καλύμματος στο στεφάνι της λεκάνης αν καθίσουμε, για να προστατευτούμε γενικά από τις μολύνσεις μιας και εκεί δεν είναι τα αφροδίσια που μας απασχολούν αλλά άλλα μικρόβια.